Polska przyroda

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
katiusha

Re: Polska przyroda

Post autor: katiusha »

Dropsio, fajnie ci ten robal wyszedł :love:
Panna Fiu Fiu pisze: Porcello, zawsze zastanawiałam się jak to zwierzę się nazywa. Teraz już wiem :)
O to to! Niedawno chciałam sobie wygooglować, ale wypadło z bańki :levitation:
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Dropsio super Ci wyszedł ten robaczek :szczerbaty:

Skowronek
Obrazek

Obrazek

Kwiatki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Muszka
Obrazek

Obrazek

Żuczek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kormoran
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sikorka
Obrazek

Obrazek

Gołąb
Obrazek

Sroka
Obrazek

Gawron
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bocian
Obrazek

Obrazek

Czaple
Obrazek
Obrazek
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Ptaszki kadrowane, słabe światło (---> wysokie ISO) czy obiektyw trochę mydli? :think:
Awatar użytkownika
martuś
Kontakt:

Te ptaki były robione na dużym przybliżeniu, później przybliżałam jeszcze w kompie i rozjaśniałam więc jakość nieciekawa...
Obrazek
Dropsio

A masz jakieś fotki niekadrowane komputerowo na max. ogniskowej? Jak się ogólnie obiektyw sprawuje? Jak z aberracją? Bo w sumie trochę fioletu widzę tylko przy kormoranach i odrobinę przy boćku - reszta dość przyzwoicie pod tym względem wygląda :)
Dropsio

Widziałam w lasku koło domu dzięcioła czarnego! Siedział sobie na wielkiej czereśni, trochę bębnił, ale glównie darł się jak nienormalny :love:
Po głosie stawiałam na jakiegoś drapieżnego (w okolicy czasem kręcą się dwa bieliki :nie_powiem: ), więc szukałam czegoś sporego... Dopiero w ostatniej chwili skojarzyłam kto to. Chwilę później zerwał się do lot i już wiedziałam - spory, czarny, z tym swoim śmiesznym, kanciastym łbem i "garbem" na plecach.
Widzieliśmy już wcześniej podłużne dziuple, ale nie sugerowaliśmy się nimi za bardzo... (;

Sierpówka :)
Obrazek

Obrazek

Grzywacz
Obrazek

Pasiemy się (:
Obrazek

Wreszcie udało się podejsć sójke! :D Trochę ciemno, ale nei chciało mi się rozjaśniać :P
Obrazek

Obrazek
katiusha

Post autor: katiusha »

Ale fajne! Na czym siadła ta sierpówka? :shock:
Dropsio

Sierpowka usiadła na latarni ;)
Tato widział dzisiaj CZTERY krętogłowy! Ma kilka zdjęć... Po szkole biegnę w tamto miejsce, może je zastanę :pray:
Awatar użytkownika
martuś
Kontakt:

Zdjęcia robiłaś już nowym obiektywem? ;)

To są oryginalne zdjęcia. Zmniejszyłam tylko trochę bo otofotki nie obsługują tak dużych zdjęć i nie chciało się załadować :roll:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powiem szczerze, że nie wiem o co się mnie pytasz :ups: Nie mam czasu żeby usiąść i na spokojnie poczytać o tych wszystkich ustawieniach itd. Z reguły robię albo na automacie albo makro albo ustawiam portret zwierzaka. Czasami pobawię się w ustawianie przesłon czy czasu ale to na zasadzie ustawię sobie tak i zobaczę co wyjdzie :szczerbaty: Jedyne co to przeważnie mam wyłączonego autofocusa bo sama szybciej ustawię ostrość na to co chcę (pomijając fakt, że w większości przypadków nie mam okularów więc i tak ostrość nie jest dobrze ustawiona :lol: )
Obrazek
Dropsio

Nauczysz się w końcu ;) Ja też miałam na początku spore problemy, straciłam sporo fajnych ujęć, ale teraz nie potrafię robić na automacie... Bardzo ogranicza.
Fotki jeszcze ze starego obiektywu, ale jutro już będzie 300 8-)
Wracam właśnie z lasu. Krętogłowy tylko słyszałam, ale to już coś. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze sprawy”