Świniak chudnie

Biegunki, zatwardzenia, wzdęcia, zapalenie jelit, nieprawidłowa waga;

Moderator: Dzima

ODPOWIEDZ
Prosiakowo
Miejscowość: Puck
Kontakt:

Świniak chudnie

Post autor: Prosiakowo »

Jestem podłamana z powodu mojego Zygzaczka. Kiedy wróciłam do domu po 3 tygodniach nieobecności, stwierdziłam u Zygzaka mniejszą wagę. Zaczęłam go obserwować. Świnia jak była radosna tak jest nadal, je i bobczy, cieszy się i tuli do przyjaciela. Żadnych oznak choroby u niego nie stwierdzam. Zaczynam już się zastanawiać czy śmierć Pociąga mogła mieć wpływ na ten stan. Jakie mogą być przyczyny chudnięcia u świnki? Proszę o jakiekolwiek wskazówki.
odeta89

Re: Świniak chudnie

Post autor: odeta89 »

ile schudł?
Prosiakowo
Kontakt:

Schudł w ciągu miesiąca ok. 300 gramów :? Boję się o niego, chociaż, jak pisałam, zachowuje się normalnie. Sierść mu błyszczy, ma apetyt. W tej chwili waży 1080 g.
Metalove

Post autor: Metalove »

A może zaburzenia wchłaniania w jelitach?
Jak wyglądają bobki?
Prosiakowo
Kontakt:

Nie, bobki są w porzo. Po dłuższej obserwacji stwierdzam, że Karamba osaczył Zygzaka. Niby się przytulają, ale to Karamba rządzi. Zygzak je marchewkę, Karamba też chce jeść tę marchewkę, chociaż w jego misce znajduje się druga. Zygzak chce wskoczyć na hamak, Karamba już to widzi i pierwszy tam wskakuje. Zygzak coś wywąchał w podłożu, Karamba obwąchuje Zygzaka i sprawdza co to było. Psychoza jakaś! Oba świniaki są kochane, ale szkoda mi Zygzaczka. Muszę ich oddzielić choćby na kilka godzin, żeby Zygzak sobie odpoczął i się najadł.
fenek

Post autor: fenek »

noo tym bardziej ze 300 g to bardzo duzo.
gdyby tak procentowo wyliczyc to wychodzi ponad 20%, to tak jakbym zgubila 12 kg (ale bym sie cieszyla!)
Terrorysta jednym slowem z Karamba...
odeta89

Post autor: odeta89 »

fenek pisze:... to tak jakbym zgubila 12 kg (ale bym sie cieszyla!)
:rotfl:

z tydzień tak oddzielaj chłopaków, później zważ prosiaka jeszcze raz. jeśli dalej będzie leciał z wagi to trzeba znaleźć somatyczną przyczynę.
Prosiakowo
Kontakt:

Ostatnio jest między nimi dobrze. Zygzaka i Karambę rozdzielam na kilka godzin dziennie. Zygzak przybrał 40 g.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ pokarmowy”