Jestem Rambo, Rambo-Bambo :) Tymczas SPŚM. Za TM :(((

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DanBea
Miejscowość: Katowice
Kontakt:

Re: Jestem Rambo, Rambo-Bambo :) Tymczas SPŚM.Chorujemy :(

Post autor: DanBea »

sosnowa pisze:Trzymamy cały czas.
Biedna tarczyca rambusiowa i biedna Extaza [*]- pozdrawia towarzyszka niedoli, moja Turbulencja, też niedoczynna. Jakie leczenie jest wdrożone? Extaza to z powodu tarczycy odeszła?
Rambo na tarczycę bierze Forthyron. Oprócz tego leki na wątrobę, witaminy, probiotyki, do tego na stawy, bo zaczynają mu się kłopoty z bioderkami, starość go dopada, niestety :idontknow:
Extaza od dłuższego czasu miała stan zapalny w organizmie, do tego kłopot z poruszaniem się, jednak nikt nie potrafił jej zdiagnozować. Dopiero jak zabrała się za nią pani kardiolog, to coś ruszyło. Wykluczono białaczkę, bo i takie było podejrzenie, no i na końcu okazało się, że to tarczyca. W jej przypadku myślę, że przyczyną odejścia było coś innego, nie mam jednak jeszcze wyników sekcji.

Co Turbulencja bierze na tarczycę? Pozdrawiamy :buzki:

W zeszłym tygodniu Rambek i Apolenka dostali prezent od Cioci Oxi :buzki: Super ciepłą norkę i świetne tunele, za co baaardzo w ich imieniu dziękuję :buzki: :jupi:
Obrazek
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Turbulencja bierze euthyrox w dawce 5 mikrogramów na kg dwa razy dziennie, szybko chudnie i linieje, trochę się martwię, czy to nie za dużo.
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Turbula dostaje 10 mikrogramów euthyroxu dziennie? Wydaje mi się to bardzo dużo.
Ja też biorę hormon tarczycowy, letrox - to to samo, co euthyrox, ale w dawce 1,3 mikrograma na kg wagi ciała dziennie, 100 um na dobę na te moje niecałe 75 kg.

Zajrzałam do Receptariusza leków weterynaryjnych, w poszukiwaniu dawek lewotyroksyny dla zwierząt. Lewotyroksyna - T4, to Forthyron albo Euthyrox, itp. Niestety, nie ma w podręczniku dawek dla małych ssaków, tylko dla psów, kotów, ptaków i żółwi. Ciekawe, że farmaceuci wiedzą, ile tyroksyny podać żółwiowi, a śwince morskiej już nie?
Dla psa i kota dawka to 0,02-0,04 mg/kg/dobę.
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Tak też mi się wydaje, wyznam szczerze, że od tygodnia podaję jej tylko lek raz dziennie....... Mniej linieje od razu........ Dzis się skonsultuję z medicavetem.
Awatar użytkownika
DanBea
Miejscowość: Katowice
Kontakt:

Post autor: DanBea »

Obrazek
Yvon

Re: Jestem Rambo, Rambo-Bambo :) Tymczas SPŚM. Za TM :(((

Post autor: Yvon »

Bardzo mi przykro. Współczuję.
ODPOWIEDZ