Nie wiedziałam, czy temat bardziej pasuje tu, czy o Chorób i problemów. Dałam tu, bo chyba jednak więcej osób zagląda. Jeśli jednak powinien być tam, to niech Moderacja przeniesie.
Otóż Momo była dziś u weta. Wykrył był on delikatne szmery w zastawce płucnej. Na chwilę obecną diagnoza to niedokrwistość, zalecenie - dowitaminizować świnkę. Tylko że nie wiem, czym właściwie. Czy ktoś jest w stanie polecić jakieś dobre suplementy dla świnek, ze szczególnym uwzględnieniem żelaza?
Preparaty witaminowe - które podać?
Moderator: pastuszek
Re: Preparaty witaminowe - które podać?
Hemovet bralismy jak bylo za malo czerwonych krwinek. U ludzi zaleca sie buraka ale u prosiakow to nie za czesto. Sa preparaty witaminowe dla gryzoni np verse laga z dodatkiem wit c. U weta tez cos jest kiedys moj prosiak dostawal jakies witaminy ale nie pamietam co to bylo.
Czy świnkom można podawać ten Hemovet dla psów, czy jest jakiś specjalny dla gryzoni? A jeśli ten dla psów, to jak dawkować?
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
W Hemovecie nie ma niczego, czego nie można podawać świnkom. Jedynym problemem jest fakt, że jedna tabletka przeznaczona jest na 10 kg wagi ciała zwierzęcia.
Jak to się stało że weterynarz kazał "dowitaminizować" świnkę a nie powiedział jak?
Czyli trzeba będzie zastosować starą dobrą metodę rozpuszczenia tabletki w 10ml wody i podawania po jednym...kimera pisze:W Hemovecie nie ma niczego, czego nie można podawać świnkom. Jedynym problemem jest fakt, że jedna tabletka przeznaczona jest na 10 kg wagi ciała zwierzęcia.
Nie mam pojęcia, nie było mnie przy tym. Pewnie Luby nie dopytał albo wet nie znalazł niczego w swoich podręcznych wykazach leków...Rukola pisze:Jak to się stało że weterynarz kazał "dowitaminizować" świnkę a nie powiedział jak?
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Albo pokruszenia tabletki i podzielenia proszku na 10 części.