częste gromadzenie cerkotrofów

Biegunki, zatwardzenia, wzdęcia, zapalenie jelit, nieprawidłowa waga;

Moderator: Dzima

ODPOWIEDZ
misiek

częste gromadzenie cerkotrofów

Post autor: misiek »

Moja świnka morska - ok. 3,5 letni samczyk, od pewnego czasu ma problem z zatykaniem odbytu przez cerkotrofy. "Zwykłe" bobki wychodzą normalnie, ale odbyt jest często zatkany miękką grudką o niemiłym zapachu. Czytałam troszkę na ten temat i wiem, że u starszych samców o normalne i trzeba ten kał po prostu usunąć wacikami. Problem w tym, że choć robię to raczej dokładnie, najdalej po 3 dniach odbyt jest znów zatkany. Jeśli tego nie usunę, to świnka niby funkcjonuje normalnie, ma apetyt i wydala normalne bobki, ale chodzi z tą "kulką" w odbycie, nieprzyjemnie pachnie, brudzi tym kałem legowiska (a potem się na tym kładzie i ma np. cały bok wybrudzony, wiec trzeba ją kąpać). Świnka biega swobodnie po mieszkaniu, więc sprawa jest tym bardziej kłopotliwa. Czy to normalne, że te cerkotrofy się tak szybko zbierają? Czy faktycznie trzeba będzie już teraz co drugi dzień je usuwać? Czy jakiś rodzaj karmy może tutaj pomóc, albo jakieś małe dawki parafiny czy laktulozy...Myślałam o czopkach parafinowych (oczywiście pociętych na małe porcje). Czy to, że ostatnio dostaje więcej zieleniny, może mieć na to wpływ?
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: częste gromadzenie cerkotrofów

Post autor: sosnowa »

Świniak cierpi na impakcję. Jest o tym sporo w wątku o pielęgnacji samców. Czyścic tyłek trzeba codziennie. Wcześnie go dopadło, ale miałam takiego samca. Pomaga bardzo podawanie zwiększonej ilości błonnika np marumoto bowel boost, płatków owsianych itd. Oraz bardzo dużo ruchu. Jeśli objawy się zaostrzą to niektórzy weci zalecają kastrację.
Odwagi. Na początku się brzydziłam a potem w ogóle mnie to nie ruszało.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ pokarmowy”