Strata towarzysza (NAPRAWDE, zostałam saamaaa...?)

Potrzebujesz pomocy? Napisz tutaj!

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
PorzyconeProsię
Miejscowość: Toruń / M.Nieszawka
Kontakt:

Strata towarzysza (NAPRAWDE, zostałam saamaaa...?)

Post autor: PorzyconeProsię »

Cześć wszystkim,
Jakiś czas temu trafiłem na stronę Stowarzyszenia Pomocy Świnkom Morskim i od razu poczułem, że to dobre miejsce, żeby się poradzić.

1,5 roku temu przygarnąłem dwa prosiaczki. Nikt ich nie chciał, a mnie zrobiło się ich szkoda. Niestety miały już 4–5 lat i kilka dni temu, 20 listopada, jeden z nich – Kubuś – odszedł.

Nie miałem wcześniej większego doświadczenia w opiece nad świnkami morskimi.
Próbowałem dowiedzieć się, jak je lepiej zrozumieć, czytając różne artykuły w internecie, ale najwyraźniej to za mało. Oba były wcześniej trzymane w bardzo kiepskich warunkach – w klatce przeznaczonej dla jednej świnki mieszkały obie. Dlatego właśnie je wziąłem do siebie. Mam jednak do siebie żal, że wcześniej nie zaangażowałem się bardziej i nie zwróciłem większej uwagi na stan zdrowia Kubusia. Może gdybym wcześniej poszedł do weterynarza, specjalista dostrzegłby coś, co dałoby się jeszcze uratować.

Na marginesie – osoba, od której dostałem świnki, była przekonana, że to parka, i dziwiła się, czemu nie ma młodych. Wyjaśniło się to już podczas wizyty u weterynarza dzień po adopcji – obaj to samce.

Drugi prosiaczek, Grubson, został teraz sam. I tu pojawia się moje pytanie: czy powinienem adoptować dla niego towarzysza? Czy będzie to dla niego lepsze? Wiem, że świnki morskie są bardzo stadnymi zwierzętami, a nie chciałbym, żeby Grubson wpadł w apatię z powodu samotności.

Zastanawiam się, czy lepiej wziąć samca, czy samiczkę (oczywiście z kastracją, jeśli to będzie samiczka). Chcę podjąć najlepszą decyzję dla jego dobra. Może ktoś z Was miał podobne doświadczenie i podpowie, jak postępować w tej sytuacji?

Z góry dziękuję za wszelkie rady!
Awatar użytkownika
Cynthia
Moderator globalny
Miejscowość: Kęty/Zielonka
Kontakt:

Re: Strata towarzysza (NAPRAWDE, zostałam saamaaa...?)

Post autor: Cynthia »

Nie za bardzo rozumiem pytanie. Wiesz, że świnki to zwierzęta stadne. To po co to pytanie? Przecież jest jedna droga - świnki muszą być minimum dwie, trzymanie zwierzęcia stadnego samotnie, celowo, dożywotnio to znęcanie się.
PorzyconeProsię
Miejscowość: Toruń / M.Nieszawka
Kontakt:

Re: Strata towarzysza (NAPRAWDE, zostałam saamaaa...?)

Post autor: PorzyconeProsię »

Ale to, czy zwierzeta stadne powinny byc w grupie, to bardziej retoryczne pytanie. Grubson ma 6 latek, nie wiem jak zareaguje na inną swinke.
Tak wiec konkretnie, chłopiec czy dziewczynka. I czy jak adoptuje malutką swinke nie bedzie problemow...? Nieznam sie na Cavii Domowej, a zastanawiam sie czy troszke starszego prosiaczka adoprowac.
Ale dzieki za odpowiedz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomóżmy sobie nawzajem”