Choroby układu moczowego
Moderator: Dzima
Re: Choroby układu moczowego
Jadła ale tylko jedna łodyżkę. :/ Wiem, ze to może być od pietruszki ale ze aż tak geste i białe jeszcze nie było. Gdy wysycha robi się suchy biały proszek z tego...
- Panna Fiu Fiu
- Administrator
- Miejscowość: Chorzów
- Kontakt:
Świnki mogą w ten sposób wydalać nadmiar wapnia z organizmu. Nie znam się zbytnio na samiczkach, ale chyba też taki mocz może wystąpić podczas rujki (?).
Daj jej coś o właściwościach moczopędnych - ogórka, pomidora... I zobacz czy się sytuacja powtarza.
Daj jej coś o właściwościach moczopędnych - ogórka, pomidora... I zobacz czy się sytuacja powtarza.

- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Taki osad zdecydowanie oznacza za wiele wapnia w organizmie, i nie ma nic wspólnego z rują. Póki osad jest drobny, jak kreda, nie dzieje się nic złego. Świnka wydala sole wapnia zjedzone z zieleniną. Natomiast gdyby osad miał postać kryształków/piasku, oznaczałoby to już początek kamicy.
O rety
To jak na razie zrezygnuję z podawania im warzywek z dużą ilością wapnia.
Na początku mocz był czysty a gdy kończyła siusianie zaczął się robić gesty i mleczny.

To jak na razie zrezygnuję z podawania im warzywek z dużą ilością wapnia.
Na początku mocz był czysty a gdy kończyła siusianie zaczął się robić gesty i mleczny.
Ja jednak uważałabym na taki zabielony mocz. Moja Basia tak sikała i wdało się zakażenie układu moczowego. Zaczęła nawet podkrwawiać z " cipci". Jest teraz na antybiotyku. Także lepiej trzymać rękę na pulsie, bo potrafi to być niebezpieczne.
Przez tydzien nie podawalam moim swinkom pietruszki a tu klapa, dalej sikakaja ,,mlekiem". Po wyplacie rodzicow pojde do weta. Ale zrobie ostatnia probe, znow nie bede im podawac pietruszki.
Na poczatku czysto sikaja a pod koniec leje sie coraz bardziej mleczny. Jakby osad.
Na poczatku czysto sikaja a pod koniec leje sie coraz bardziej mleczny. Jakby osad.
A jak to wygląda? Bo tak jak już poprzedniczka pisała - jeśli jak kreda to nie trzeba się za bardzo martwić, ale jeśli nie to może to oznaczać, że śwince robią się kamienie moczowe...
- martuś
- Miejscowość: Złocieniec
- Kontakt:
Możesz dać świnkom coś moczopędnego - albo weterynaryjny UrinoVet albo zwykłu, ludzki Urosept
Moja Kaśka ma nawrót choroby(piasek w pęcherzu
).
Szukam info na temat karm i ziół polecanych przy chorobach układu moczowego.

Szukam info na temat karm i ziół polecanych przy chorobach układu moczowego.