Odchudzanie świnki. Pomysły, porady

Biegunki, zatwardzenia, wzdęcia, zapalenie jelit, nieprawidłowa waga;

Moderator: Dzima

shoti1910

Re: Pomysły na odchudzanie świnek

Post autor: shoti1910 »

Krzywe palce to najmniejszy problem, szczupłe świnki też mogą mieć z tym problem. Przy nadwadze najgorsze jest obciążenie stawów i możliwe problemy z krążeniem.
Najważniejsze w odchudzaniu tak jak w tuczeniu ;) jest systematyka i zdrowie, nie można tego robić natychmiast, powinno to trwać pewien czas (nie wiem czy dobrze to ujęłam ;) )
Ja mam króle na diecie odchudzającej.
Są na sianie i ziółkach, warzywa korzeniowe są tylko dodatkiem, za to dostają natki, ogórki itd. Karmy wcale nie dostają bo ta najbardziej tuczy.
To dieta zdrowa i niskokaloryczna, mam nadzieję, że pomogłam :-)
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Dzięki, to jest świtny pomysł, ale nie wtdy, kiedy w klatce siedzi tez młoda, której odchudzać oczywiście nie wolno, bo rośnie. Co wtedy?
shoti1910

Post autor: shoti1910 »

Może by jej dawać jak duża kolankuje karmę, lucernę, jakieś płatki owsiane... To trochę okrutne wobec odchudzanej świnki, ale co zrobić ;)
Awatar użytkownika
sosnowa
Kontakt:

To brzmi nieźle, ale przez tą godzinę na dobę to się nie najje. Jak widzicie sugestię, żeby korzystając ztego, że duża jest partrowa miche z tuczacym postawić na półce? Nie doprowadzi to do zatargow? Tak myślę, że ruch to grunt, jak duża tam wlezieto będzie miała nagrodę, he he. _
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

Post autor: porcella »

Dla małej kolba z lucerną poza zasięgiem dużej. I miska z granulatem na domku, na który duża nie wejdzie. A siano i ziółka niech mają wszędzie. Zero marchewki dla dużej...
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Awatar użytkownika
sosnowa
Kontakt:

Tak jest, szefie!
LidkaK

Re: Odchudzanie świnki. Pomysły, porady

Post autor: LidkaK »

Moje świnki też mają trochę schudnąć. To zalecenie pani weterynarz. Sposób odchudzania jaki mi poleciła to, żeby 1 dzień w tygodniu, ewentualnie 2 były na samym sianku i sieczce. Czy ktoś odchudzał w ten sposób świnki? Aż się boję ich kwiku gdy karma CN zniknie z klatki :?
MojProsiaczekTolek

Post autor: MojProsiaczekTolek »

1. Ograniczenie granulatu do 1 łyżki rano i w południe. Dobrym pomysłem jest zmiana granulatu na VL Cavia Nature ReBalance - odkąd podaję ją Tolkowi waga leci w dół.
2. Na noc proponuje wkładanie do miseczki karmy warzywno-ziołowej dla świnek morskich z HP lub ziół z dodatkiem surowej marchewki, jabłka, ogórka itp.
ruby

Post autor: ruby »

Nalezy ograniczyc tuczace pokarmy,typu banan, i winogrona, a poza tym uzbroic sie w cierpliwosc ,bo swinka bedzie błagalnie patrzyla Ci w oczy, niestety tylko konsekwencia tutaj pomoże, ja odchudzilam Yeti, ktora ważyła 1720g! Nie dawałam jej papryki, banana, winogron i innych produktow bogatych w cukier, inne pokarmy dostawala normalnie zwlaszcza granulat,w trosce o rosnace zeby, na noc natomiast byla doslownie zasypana sianem,i powiem,ze schudla, teraz wazy "jedyne"1270g (z 1720 na 1270 :szczerbaty: )
Awatar użytkownika
Monalisa
Miejscowość: Poznań
Kontakt:

Post autor: Monalisa »

A ja cie! To chyba moja Colori jest "chuda" skoro ma 1110 g :lol: , a już nie wspomnę o Choco - 854 g. Tyle, że Choco jest mniejsza, trzeba patrzeć tez na to.

U mnie raczej zostaje jedzenie, chyba, ze czasem w nocy to wszystko wykończą nawet to co nie lubią. Ale takich rzeczy jak banan, czy winogrono bym nie dawała w ogóle.

I nie należy przesadzać z odchudzaniem świnki, bo potem zachoruje, nie je, słabo je i raz ciach koniec, nie ma z czego chudnąć.
DS: Śnieżka, Tula i Kokosanka
-------------
Za TM: Filuta, Karmelka, Toffi, Colori, Choco, Blanka, Felicja, Majka, Michasia i Miłka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ pokarmowy”