Jolasia i Ela- DS__ Mila- DS__ Fila-> WA

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Re: Fila [Sztum]- wstrzymana__Jolasia i Ela- DS__ Mila- DS

Post autor: silje »

Fila, odkąd została sama - zamknęła się w sobie. Tak jak wcześniej pierwsza biegła do jedzenia i niemal wyrywała je z ręki, tak teraz czas spędzała głównie pod półką, Zaniepokoiła mnie niezjedzona trawa i warzywa. Waga drastycznie spadła, dlatego w trybie pilnym połączyłam ją z kastratem Ludwikiem V. No i czekam na efekty tego posunięcia, bo byłoby idealnie, gdyby to okazało się rozwiązaniem problemu. Łączenie poszło gładko. Fila powoli odbudowuje masę ale wizyta u weterynarza w najbliższy poniedziałek i tak jej nie ominie.
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +21 w DT
Awatar użytkownika
jolka
Wiceprezes ds. adopcyjnych
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jolka »

Fila ogarnij się. Masz fajnego męża teraz :fingerscrossed:
Chantal Jaśminka TM /16.11.2014
Kafelek TM 04.06.2018-
Zuzia TM 21.06.2018
Myszka TM 26.12.2018
Grusia TM 15.11.2019
Patryczek TM-21.12.2020
Olala TM-2.04.2021
Agatka TM-8.07.2021
Blusia TM-6.08.2021
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

No i byłyśmy wczoraj na tej wizycie. Fila pomaleńku przybiera na wadze ( aktualnie 570g, a w najgorszym momencie było 503g) nadal jest to jednak maleńko i prośka wygląda jak puszek. Zwłaszcza przy swoim mężu Ludwiku V. W badaniu palpacyjnym wyszły tkliwe nerki, będziemy umawiać się na USG (wczoraj nie było miejsca). Do kompletu we krwi wyszła anemia i podniesiona kreatynina.
:idontknow:

Ed. Prawdopodobnie Fila będzie do adopcji z Ludwikiem V, wszystko zależy od tego, jak się sprawy zdrowotne ułożą. Jeśli zostaną razem- założę im wspólny wątek.
Póki co pokażę, jak pięknie razem wyglądają :love:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Agata_j- dziękuję za wspaniałą sesję zdjęciową wszystkich moich aktualnych tymczasów :buzki:
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +21 w DT
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Fila wczoraj onownie pojechała na wycieczkę do Gdyni, tym razem na USG. Wynik zaraz wkleję poniżej, w nim szczegóły dla zainteresowanych.
Nie jest za ciekawie.. Jedna nerka jest mocno powiększona i zmieniona. Fila do końca życia będzie przyjmować leki na nerki (aktualnie jest to Nefroactiv 1/3 caps dziennie), trzeba również pilnować diety ubogowapniowej. Hemovet do odwołania, pewnie za jakiś czas skontrolujemy morfologię Jeśli nie będzie przybierała na wadze, mam zacząć podawać jej kroplówki.
Zobaczymy jak to będzie, na razie prośka ma się dobrze. Mieszka z Ludwikiem póki co, ale on za miesiąc już będzie gotowy do adopcji i trochę szkoda go zatrzymywać.. Zobaczymy.

Obrazek
W czasie badania 26.02.2023
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Fila wczoraj miała ponowne USG nerek (w ramach szkoleń wet) które potwierdziło zły stan nerek. Zaawansowane zmiany zwyrodnieniowo-zapalne, obustronne, bez powiększenia nerek. Poza tym dr Łuczak twierdzi, że być może Fila ma gen świnki satynowej i przez to genetyczną skłonność do chorób nerek. Zalecił sprawdzenie stawów obwodowych i zębów na RTG, gdyż i tam mogą sie pojawić problemy typowe dla świnek satynowych. Jeśli tak, to trzeba będzie podawać Fili leki p/bólowe.
Wszystko wskazuje na to, że Fila będzie mogła być adoptowana jedynie wirtualnie.. Niestety..

ED. Nowy wątek Fili viewtopic.php?t=13073
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”