Helada, Nieve i Niespodzianka [W-wa]- już w DS

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

Awatar użytkownika
martu.ha
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Helada, Nieve i Niespodzianka [W-wa]- rez.

Post autor: martu.ha »

no, to lepiej, żeby nie utyły do stanu niewidocznych łapek, bo na prawdę będzie problem :lol:
Beatrycze
Miejscowość: ok. Warszawy
Kontakt:

Post autor: Beatrycze »

No i pojechały z julką-kulką.
Tak szalały w pudełku i skrobały, że nie wiem jak dojadą. Dobrze, że to tylko Łódź.
TM - Peppa, Matylda, Zosia i Rysia, Lusia, Carmen, Gloria, Rozalka, Tequila
Beatrycze
Kontakt:

Wieści z nowego domu:
Dobry wieczór.

Świnki są już w moim domu.Na początku zdumiało mnie, jakie one są szybkie bo jak postawiłam to tekturowe pudełko, w którym podróżowały i otworzyłam je to zaczęły biegać naokoło, zrobiły kilka rund jak konie na wyścigach a póżniej się zatrzymały.Zaczęły wydawać takie dżwięki, jakby zaciekawienia ( tak je interpretuję bo na razie nie wiem co one oznaczają), póżniej juz się wyrażnie uspokoiły, więc je powoli pojedyńczo wyjęłam i przełożyłam do klatki.
Teraz siedzą sobie cichutko, są do siebie przytulone ale nie wygladają na przestraszone bo nawet dały się pogłaskać po czole.
Przełozyłam im do klatki to siano, w którym podróżowały, żeby czuły swój zapach.Nasypałam do miseczki karmy, ale siedzą w sianie i oswajają się z otoczeniem.Przed nami pierwsza noc, najchętniej spałabym z nimi ale nie zmieszczę się do klatki Smile więc tylko przysunęłam klatkę niedaleko łózka, żeby je widzieć.

Pani Beato - bardzo dziękuję za wyprawkę dla świnek, wszystko zostanie spożytkowane zgodnie z przeznaczeniem.

A więc można wątek przenieść do Uratowanych :jupi:
Beatrycze
Kontakt:

Re: Helada, Nieve i Niespodzianka [W-wa]- już w DS

Wiadomości po 10-dniowej obserwacji :)
"Wszystko jest na jak najlepszej drodze, przy czym najmniejsza dzikuska okazała się tą najbardziej lubiacą kontakt z człowiekiem, nie mam już problemu z wyjęciem jej z klatki, bo sama wystawia się na widok i mogę ją swobodnie wyjmować z klatk, nie ucieka przed moją ręką.Lubi być głaskana, wtedy tak się rozpłaszcza i mruży oczy.W gromadzie jest bardziej "dzika", ale wydaje się mi że po prostu naśladuje swoje towarzyszki.Na drugim miejscu w przyjacielskim nastawieniu do człowieka jest mama tej malutkiej, zaś ciotka jest najbardziej dzika i po prostu szalona.Jest też najwieksza ze wszystkich świnek a więc rządzi w grupie a nwet powiem tak, że "terroryzuje" swoje koleżanki.Zzawsze pierwsza wychodzi do jedzenia i zabiera jedzenie pozostałym, mimo że jest go dużo.
W ogóle to świnki bardzo ładnie jedzą(z rana rzadko, częściej od póznego popołudnia i oczywiście cały czas zjadaja) wszystkie dozwolone warzywa i owoce(najbardziej lubią ogórek, natke marchwi i pietruszki, zioła rózne - zarówno świeże jak i suszone a najmniej smakuje im marchew) i karmę tez jedzą, ale ją przebierją.Śmiesznie to wygląda, bo wkładają głęboko buzię do miski i wybieraja to, co im smakuje zaś reszta pozostaje wkoło miski.Apetyt im dopisuje, co mnie cieszy.Witamine C podaje im na natce pietruszki i na koperku, które to warzywa szybko są zjadane, stąd mam pewność że witamina ta również.Ogólnie napiszę tak;pierwszy tydzień za nami i świnki pięknie się zaaklimatyzowały w swoim nowym domu.Ładnie gadają, przy czym niektóre dżwieki sa zastanawiające. bo odzywaja się same z siebie, jak podnoszę albo opuszczam żaluzje albo biorę do ręki klucze i one dzwonią.Oczywiście jestem w tych trzech bielinkach zakochana nieprzytomnie, ale to była po prostu miłość od pierwszego wejrzenia.A i jeszcze miałam napisać, że te świnki są bardzo muzykalne(Beethoven i Korsakow są na przodzie listy przebojów!) .

Â

Jest ważna sprawa:świnki zyskały nowe imiona.Odbyła sie bardzo, ale to bardzo burzliwa debata rodzinna i tak zadecydowano, że najmniejsza to Bożenka, jej mama to Aleksandra zaś ciotka to Antonina.Okazało się, że powinnam mieć pięć świnek więcej, żeby każdy mógł nazwać świnkę według wlasnego pomysłu! Â Laughing"
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Post autor: silje »

Ale świetny domek dziewczynom się trafił :jupi:

Te tajemnicze dźwięki, to pewnie gruchanie :)
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Imre, Lotka +14 w DT
Beatrycze
Kontakt:

Ja mówię gulgotanie :)
Super dom i super opiekunka :like:
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

Obrazek

"Od lewej pozują:Antonina (ciocia), Aleksandra (mama B.) i Bożenka (córka Aleksandry).

Proszę zwrócić uwagę na wielkość świnek - wyrażnie widać, która jest największa, a także która najbardziej zrelaksowana(w obu konkurencjach wygrywa Antonina, która jest też najbardziej śmiała).Natomiast Aleksandra jest najspokojniejsza, najbardziej potulna i najcichsza.Mała Bożenka ( jutro obchodząca urodziny! Laughing) z dnia na dzień jest coraz śmielsza, jest też najbardziej ciekawska i zaczyna pyskować swojej mamie(zupełnie jak w ludzkiej rodzinie).Każda ze świnek ma inny charakter, temperament i zapatrywania na otaczający je świat.

Bardzo, ale to bardzo cieszę się, że mam trzy świnki, bo dopiero w takim stadzie można znakomicie obserwować obyczaje zwierząt a i same świnki nie nudzą się, cały czas mają miejsce jakieś interakcje osobnicze.

Pani Beato - jeszcze napiszę, że Bożenka zaczyna się zmieniać, ma na końcach uszek lekkie ciemne wybarwienia(takie jakby obrąbki uszek) ale nóżki niezmiennei są jasne."
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Post autor: silje »

Same mądre słowa :)
Świnki cudowne :love: Chyba nie tylko mnie rozbrajają takie trzy różowe ryjki :)
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Imre, Lotka +14 w DT
Awatar użytkownika
Panna Fiu Fiu
Administrator
Miejscowość: Chorzów
Kontakt:

Post autor: Panna Fiu Fiu »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Monalisa
Miejscowość: Poznań
Kontakt:

Post autor: Monalisa »

No, jak się ma takie świnki nie można za dużo pić, żeby się nie wystraszyć, że się widzi |białe myszki" :lol: Fajowe :buzki:
DS: Śnieżka, Tula i Kokosanka
-------------
Za TM: Filuta, Karmelka, Toffi, Colori, Choco, Blanka, Felicja, Majka, Michasia i Miłka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”