Bawarka i Meru__Virgo, Antares__Sabik- w DS.

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gren
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Lori , Bawarka i sześcioraczki [Sztum]

Post autor: gren »

Jeżeli rogówka nie jest uszkodzona to dr. Oliwia nie zleci zabiegu (tak było z moją prywatną świnką). Można stosować wtedy żel Vidisic, ale nie systematycznie. W przyszłości rogówka może zostać podrażniona i wtedy zabieg konieczny, oczywiście nikt nie da gwarancji że ze wzrostem świnki stan rogówki się nie pogorszy.
Nie zapytałam o te maluszki bo dr. Kasia nie wydawała mi świnki. Dopytam w sobotę na kontroli.
Dawna grenouille ;)
elmarmaks

Post autor: elmarmaks »

gren pisze:Jeżeli rogówka nie jest uszkodzona to dr. Oliwia nie zleci zabiegu (tak było z moją prywatną świnką). Można stosować wtedy żel Vidisic, ale nie systematycznie. W przyszłości rogówka może zostać podrażniona i wtedy zabieg konieczny, oczywiście nikt nie da gwarancji że ze wzrostem świnki stan rogówki się nie pogorszy.
Nie zapytałam o te maluszki bo dr. Kasia nie wydawała mi świnki. Dopytam w sobotę na kontroli.

A w jakim wieku była Twoja świnka? Jak dawno temu to było? Długo stosowałaś żel? Żel zwalczył problem czy raczej zabieg będzie konieczny tylko, że dopiero kiedy pojawi się problem z rogówką?
Awatar użytkownika
gren
Kontakt:

Trudno tak naprawdę oceniać, bo lekarz najlepiej będzie wiedział.
Moja świnka była już dorosła, kiedy pojawił się problem. Tzn. zrobiło jej się przebarwienie na oczku i zaczęło ono delikatnie ropieć. Pognałam do dr. Łobaczewskiej. Zmiana okazała się niegroźnym odpryskowiakiem a przy okazji wizyty stwierdzono, że rzęsy są tak usytuowane, że podrażniają oczko. Zrobiono test fluoresceinowy i okazało się że rogówka nie jest poraniona. Jak widzę , że oczko zaczyna ropieć to przemywam je świetlikiem i wpuszczam ten żel. Co jakiś czas chodzę na kontrolę żeby sprawdzić czy rogówka nie jest podrażniona. Ale wiem, że jeżeli w przyszłości świnka będzie musiała przejść jakiś zabieg pod narkozą np. sterylizację to zdecyduje się też na podciągnięcie powieki przy okazji.
U Gburii okazało się że rzęsy tak drażnią rogówkę, że zabieg jest konieczny i nie było innego wyjścia. Tu wątek Gburii http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... 50#p289680 można zobaczyć jak to wygląda.
Dawna grenouille ;)
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: dortezka »

jakie bąble z nich śliczne.. biedne te oczka..

myślałam, że ten zabieg mniej inwazyjny będzie ale zdjęcia gren wyprowadziły m nie z błędu :shock: :shock:
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
elmarmaks

A ja z kolei obawiałam się, że jest bardziej inwazyjny. Poza zgolonymi włoskami ranka wygląda ładnie, jakby miała się szybciutko zagoić. :fingerscrossed:
Pippi

Post autor: Pippi »

Oby wszystko dobrze się skończyło. Pusta klatka i mnóstwo smakołyków czeka na Kili i Velę :świnka2: :świnka2: Trzymam mocno kciuki i mam nadzieję, że maluchy szybko wyzdrowieją :pray: :pray:
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Post autor: silje »

Mogłyby już niedługo jechać do siebie, a tu o....

Dostałam odpowiedź wet. Oliwii Łobaczewskiej.
Myślę, że mogę zacytować, to nie są prywatne treści.
"(...)świnki przypuszczam, że mają trichiasis- czyli wadę ułożenia rzęs górnej powieki. Rzęsy kładąc sie na powierzchni rogówki powodoują podrażnienie mechaniczne powierzchni oka i moga przyczyniać sie do rozwoju owrzodzenia rogówki. Taka wada zdarza sie dość często u świnek i u częsci zanika wzraz z rozwojem trzewioczaszki a u częsci nie ustępuje pomimo rozwoju trzewioczaszki i trzeba wykonac zabieg plastyki górnej powieki. Proponowałabym poczekać z ew. zabiegiem jeszcze około 3 tygodni- żeby świnki urosły i nabrały masy, może tak być, że problem zniknie sam:), ale do tego czasu prosze stosować Vidisic 3 razy dz. do oka chorego , aby nawilżyć powierzchnie rogówki i zapobiec uszkodzeniom mechanicznym."

No pech.. Wstrzymujemy adopcję, bo nic innego do głowy mi nie przychodzi..
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +20 w DT
Awatar użytkownika
gren
Kontakt:

:fingerscrossed: żeby jednak z tego wyrosły i zabieg nie był potrzebny.
Dawna grenouille ;)
elmarmaks

Też trzymamy za to kciuki :fingerscrossed: i odliczamy dni.
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Post autor: silje »

Ja też trzymam :fingerscrossed: .

Dzisiejsza waga chłopaków:
Virgo- 267g
Antares- 344
Sabik- 215

Wczorajsza waga dziewczyn:
Bawarka- 872g
Lori- 656g
Meru- 229g
Vela- 317g
Kili- 261g

A Lori... chyba się przeprowadzi do innego wątku http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... 71#p290471
Ona i tak nie mogła się odnaleźć w klatce dziewczyn- z Bawarką się przeganiały no i denerwowało ją, kiedy maluchy szukały u niej cycków :lol: Zobaczymy, czy się dogada z Terkotką.
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +20 w DT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”