13 polabo z problemem. W Mv. Jeden za TM.
Moderatorzy: porcella, pucka69
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Re: Czternastka na koniec lipca DT koniecznie potrzebne!
Z tego, co wiem, to zwykle są z hodowli, która jakoś tej genetyki pilnuje, natomiast na pewno nie pilnuje bakteriologii i czystości (kokcydia i inne). No a dobre karmienie sie po prostu nie opłaca - one nie są przecież hodowane do życia.
- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Tylko te bakterie przecież też mogą zaburzać wyniki testów.. Ehh.. Ja bym sumienia nie miała..
Cieszę się że Wiewiór jest jaki jest, drobny tylko w porównaniu z resztą ale za to nabity mięśniami i bardzo żywiołowy, z żadnej świnki nie mam tyle radości co z niego i jego popcornów
Waga około 940-960 gram ale chyba jeszcze trochę rośnie
Mam nadzieję, że nic brzydkiego z wiekiem nie wyjdzie.
Za białaski pozostaje trzymać kciuki
Cieszę się że Wiewiór jest jaki jest, drobny tylko w porównaniu z resztą ale za to nabity mięśniami i bardzo żywiołowy, z żadnej świnki nie mam tyle radości co z niego i jego popcornów

Za białaski pozostaje trzymać kciuki

- Natalinka
- Kontakt:
Gadałam ze znajomym, co to w laboratoriach testy prowadzi - mówi, że niemożliwe, żeby stowarzyszenie dostawało świnki, które są testerami. Laboratoria mogą wydawać tylko te z próby kontrolnej, czyli takie, które nic nie dostają i służą do porównań. Niestety testerzy są jak jeden mąż wysylani za tęczowy most. Takie przepisy. Ale znajomy mówi, że starają się nie męczyć zwierzaków, choć z drugiej strony też zbyt się nad nimi nie pochylają, bo by swojej pracy nie mogli wykonywać. Tylko tak piszę, bo się martwię o maluchy. Mam nadzieję, że wszystkie wrócą do formy!
Czarna Kluska i Morena
- Elurin
- Moderator globalny
- Kontakt:
Zgodnie z ustawą labo mogą wydawać testerów, o ile nie są zagrożeniem dla ludzi i jest to uwzględnione w projekcie badawczym. Pewnie po prostu z tego nie korzystają.
Peu importe notre âge
On est tous écoliers
Il faut tourner des pages
Réapprendre à voler
Par Lynda Lemay
On est tous écoliers
Il faut tourner des pages
Réapprendre à voler
Par Lynda Lemay
- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
No właśnie, przecież ustawa się zmieniła, kiedyś nie mogli a teraz mogą.
- porcella
- Moderator globalny
- Kontakt:
Jest słabo znana w Polsce dyrektywa unijna o zwierzętach laboratoryjnych, która wręcz nakazuje wydawanie do adopcji zwierząt nadających się do tego, czyli nie stanowiących zagrożenia i zdolnych do życia. Jak i czy jest implementowana - nie wiem, nie jestem specjalistką.
Niestety nadal niewiele instytutów to robi - bo trzeba mieć zdaje się pozytywne stanowisko komisji etycznej, która zatwierdza wszystkie badania i chyba jakiegoś odbiorcę. Np.nas
Dlatego też np. na prośbę BIOMEdu zgłosiliśmy "wolę" odbioru od nich świnek po testach i wszystkie są "legalne" - na umowę przekazania.
Ta czternastka jest z innego laboratorium.
I oczywiście, że starają się nie męczyć - testy są jednorazowe. Natomiast nie socjalizują ich, bo ani czasu, ani potrzeby, no i trudniej jest poddać eutanazji zwierzę, które się głaskało.
Niestety nadal niewiele instytutów to robi - bo trzeba mieć zdaje się pozytywne stanowisko komisji etycznej, która zatwierdza wszystkie badania i chyba jakiegoś odbiorcę. Np.nas

Ta czternastka jest z innego laboratorium.
I oczywiście, że starają się nie męczyć - testy są jednorazowe. Natomiast nie socjalizują ich, bo ani czasu, ani potrzeby, no i trudniej jest poddać eutanazji zwierzę, które się głaskało.
miło czytać, że widać, że mają się lepiej
szczególne życzenia zdrowia dla najsłabszego,
dla wszystkich.

- sosnowa
- Kontakt:
Słaby jest niestety bardzo słaby i dołączył do niego kolega, też byle jaki. Siedzą w kąciku przytulone, szczerze mówiąc serce się kraje. Dr Judyta mówi, że się o nich martwi.
- porcella
- Moderator globalny
- Kontakt:
Maja najlepsza opieke. Trzymajmy kciuki mocno!
Kciuki dla bidulek...oby z tego wyszły i znalazły dobre domki