Strona 107 z 703

Re: Bunia&Majka- Rozmowy przy trawie

: 04 maja 2015, 14:13
autor: Asita
Joannaaaa! Siedzę w pracy i popłakałam się ze śmiechu :rotfl: Zezwolenie Buniolca na pożarcie wszystkiego, jeśli jest trujące :rotfl:
A Majka mnie rozbroiła tą fotką, jak nurkuje w doniczce.... :laugh: Mimo, że to podnóżek, uwielbiam ją :buzki:

Re: Bunia&Majka- Rozmowy przy trawie

: 05 maja 2015, 0:08
autor: joanna ch
:102:

myślę że tak mniej więcej musiała przebiegać ich rozmowa przy Bot-Fince, bo Szefowa tradycyjnie wysłała próbowacza pokarmów na pierwszy ogień a sama została w klatce i tylko patrzyła. Majka jadła i jadła, Bunia patrzyła, chodziła w tą i w tamtą i w końcu nie zdecydowała się na wyjście. Musiałam jej pod dziób dać, wtedy dopiero spróbowała.

U nas dziś dzień świeżego topinamburu, Teżet przywiózł od teściów wór z ogródka, świnie troszkę skubnęły, zostawiły, potem znów trochę z nudów. Drops nadgryzł i zostawił. Chyba sami będziemy musieli go jeść :102:

Re: Bunia&Majka- Rozmowy przy trawie

: 05 maja 2015, 7:18
autor: Asita
Topinambur? A ja myślałam, że to jakieś egzotyczne.... :think:

Re: Bunia&Majka- Rozmowy przy trawie

: 05 maja 2015, 7:28
autor: joanna ch
Nie to nie egzotyczne, kiedyś kiedyś było stosowane w Polsce jako zamiennik ziemniaka. Podobno smakuje jak nadgniły ziemniak albo ziemniak skrzyżowany z rzepą, jeszcze nie próbowałam więc nie wiem. Dziś znów dałam, Bunia odrobinkę nadgryzła, Majka zrobiła jeden gryz i uciekła... Trudno, nie będzie ogóra póki tego nie zeżrą z głodu i nudów!
Muszę jakoś resztę tego zasuszyć tylko nie wiem jak, soczyste to jak ziemniak właśnie albo raczej ta duża biała rzodkiew.

Re: Bunia&Majka- Rozmowy przy trawie

: 05 maja 2015, 7:35
autor: Asita
Może suszyć to to jak grzyby? Na sznurkach? Moje suszone korzenie (takie kupione) czasem podgryzą nawet z chęcią. Ostatnio im nie kupowałam...

Re: Bunia&Majka- Rozmowy przy trawie

: 05 maja 2015, 8:53
autor: joanna ch
no właśnie nie wiem czy nie spleśnieje i nie wiem czy to obierać do suszenia?
możliwe że trzeba będzie to jakoś w piekarniku podpiec a to się pewnie skończy ufajczeniem na czarno :D

Re: Bunia&Majka- Rozmowy przy trawie

: 05 maja 2015, 10:08
autor: Asita
Pieczony topinambur dla świń podano Obrazek

Re: Bunia&Majka- Rozmowy przy trawie

: 05 maja 2015, 11:56
autor: Zaffiro
:laugh: :laugh: :laugh:

Re: Bunia&Majka- Rozmowy przy trawie

: 05 maja 2015, 13:11
autor: Pani Strzyga
Nie to nie egzotyczne, kiedyś kiedyś było stosowane w Polsce jako zamiennik ziemniaka. Podobno smakuje jak nadgniły ziemniak albo ziemniak skrzyżowany z rzepą
Brzmi niejadalnie :D

Re: Bunia&Majka- Rozmowy przy trawie

: 05 maja 2015, 13:32
autor: Casia
Oj nie ma jak poprawa humoru przy Buni i Majce :laugh:
(Bunia jaka łaskawa :lol: )