Sierść z leżanek dobrze schodzi na mokro. Tj. pryskasz delikatnie wodą i jak ściągasz ręką lub jaką ściągaczką, to schodzi ładnie.
A wyczesujesz świnki regularnie?
Sprzątanie - jak to zrobić szybko i skutecznie
Moderator: Pulpecja
Re: Co z sierścią i jej obecnością WSZĘDZIE?
Ja ściągam sierść też na mokro, ładnie schodzi. Moczę dłoń w wodzie i ściągam dłonią sierść z legowisk.
Nie wyczesuję, bo nie wiem jak
Próbowałam pudlówką, i dwiema stronami szczotki dwustronnej (chyba wiecie o jaką szczotkę mi chodzi?) bez efektów 

Wyczesujesz po prostu, codziennie, szczotką. Ja mam taką z naturalnego włosia, gęstą i daje radę 

Do czyszczenia legowisk fajne są szczotki z gumowym włosiem, ja używam biedronki z zooplusa, tylko przez brak jakiegokolwiek uchwytu jest trochę nieporęczna.
Problem z kłakami WSZĘDZIE rozumiem doskonale, bo chociaż Paproch jest długowłosy, to ich tak nie gubi, za to pierze Ptysia się unosi i wciska w każdy zakamarek. Nawet kiedyś w lodówce był, na pojemniku z pietruszką... pozostaje to chyba tylko zaakceptować
Problem z kłakami WSZĘDZIE rozumiem doskonale, bo chociaż Paproch jest długowłosy, to ich tak nie gubi, za to pierze Ptysia się unosi i wciska w każdy zakamarek. Nawet kiedyś w lodówce był, na pojemniku z pietruszką... pozostaje to chyba tylko zaakceptować

- sosnowa
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
podobnie jak obecność WSZĘDZIE siana.
zgadzam się
zgadzam się
Re: Sprzątanie - jak to zrobić szybko i skutecznie
Chciałabym bardzo wszystkim podziękować za podzielenie się radami i doświadczeniem
Przeczytałam wątek od deski do deski i niektóre rady po prostu pokochałam (np. stosowanie octu zamiast chemicznego środka,czy szczotkę do okruchów zamiast zwykłej do wymiatania kupek i sianka).
Czasami mam wrażenie, że sprzątanie u prosiaczków zaczyna się już w momencie, gdy skończę i jest mi łatwiej, wiedząc że inni mają z tym tyle samo roboty. A jeszcze łatwiej stosując Wasze triki

Przeczytałam wątek od deski do deski i niektóre rady po prostu pokochałam (np. stosowanie octu zamiast chemicznego środka,czy szczotkę do okruchów zamiast zwykłej do wymiatania kupek i sianka).
Czasami mam wrażenie, że sprzątanie u prosiaczków zaczyna się już w momencie, gdy skończę i jest mi łatwiej, wiedząc że inni mają z tym tyle samo roboty. A jeszcze łatwiej stosując Wasze triki

- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Ja znalazłam gdzieś super pomysł na mycie poidełka, kiedy w lato w ciągu jednego dnia na dnie mogą się pojawić takie zielone glonki od słońca:
Wsypujemy piasek, albo grubo-ziarnistą sól i mieszamy
Schodzi wszystko pięknie, szybko, polecam
Wsypujemy piasek, albo grubo-ziarnistą sól i mieszamy
Schodzi wszystko pięknie, szybko, polecam

A ja nie myslalam ze tyle sprzątania jest przy proskach tzn ze trzeba codziennie wymiatac zamatac wymieniac
czy jeden czy dwa proski to bez znaczenia ale jak ktos ma całą gromade to sprzątania a sprzątania. Jak maluchy byly mniejsze to zdecydowanie mniej bylo wszystkiego ale rosną jak na drozdzach i wiecej siuskow i bobkow
codzienna wymiana mokrego zwirku bo siusiają jak szalone i bobki wszedzie a co najgorsze siusiają na polarki kurcze.