Sprzątanie - jak to zrobić szybko i skutecznie

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

sempreverde

Re: Co z sierścią i jej obecnością WSZĘDZIE?

Post autor: sempreverde »

Sierść z leżanek dobrze schodzi na mokro. Tj. pryskasz delikatnie wodą i jak ściągasz ręką lub jaką ściągaczką, to schodzi ładnie.

A wyczesujesz świnki regularnie?
Yvon

Post autor: Yvon »

Ja ściągam sierść też na mokro, ładnie schodzi. Moczę dłoń w wodzie i ściągam dłonią sierść z legowisk.
Kajka

Post autor: Kajka »

Nie wyczesuję, bo nie wiem jak :redface: Próbowałam pudlówką, i dwiema stronami szczotki dwustronnej (chyba wiecie o jaką szczotkę mi chodzi?) bez efektów :roll:
sempreverde

Post autor: sempreverde »

Wyczesujesz po prostu, codziennie, szczotką. Ja mam taką z naturalnego włosia, gęstą i daje radę :)
Kajka

Post autor: Kajka »

No popróbuję..
Catarinha

Post autor: Catarinha »

Do czyszczenia legowisk fajne są szczotki z gumowym włosiem, ja używam biedronki z zooplusa, tylko przez brak jakiegokolwiek uchwytu jest trochę nieporęczna.
Problem z kłakami WSZĘDZIE rozumiem doskonale, bo chociaż Paproch jest długowłosy, to ich tak nie gubi, za to pierze Ptysia się unosi i wciska w każdy zakamarek. Nawet kiedyś w lodówce był, na pojemniku z pietruszką... pozostaje to chyba tylko zaakceptować ;)
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

podobnie jak obecność WSZĘDZIE siana.
zgadzam się
sylvka

Re: Sprzątanie - jak to zrobić szybko i skutecznie

Post autor: sylvka »

Chciałabym bardzo wszystkim podziękować za podzielenie się radami i doświadczeniem :buzki:
Przeczytałam wątek od deski do deski i niektóre rady po prostu pokochałam (np. stosowanie octu zamiast chemicznego środka,czy szczotkę do okruchów zamiast zwykłej do wymiatania kupek i sianka).
Czasami mam wrażenie, że sprzątanie u prosiaczków zaczyna się już w momencie, gdy skończę i jest mi łatwiej, wiedząc że inni mają z tym tyle samo roboty. A jeszcze łatwiej stosując Wasze triki :D
Awatar użytkownika
Bulletproof
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Bulletproof »

Ja znalazłam gdzieś super pomysł na mycie poidełka, kiedy w lato w ciągu jednego dnia na dnie mogą się pojawić takie zielone glonki od słońca:
Wsypujemy piasek, albo grubo-ziarnistą sól i mieszamy
Schodzi wszystko pięknie, szybko, polecam :)
agatauk02

Post autor: agatauk02 »

A ja nie myslalam ze tyle sprzątania jest przy proskach tzn ze trzeba codziennie wymiatac zamatac wymieniac :o :glowawmur: czy jeden czy dwa proski to bez znaczenia ale jak ktos ma całą gromade to sprzątania a sprzątania. Jak maluchy byly mniejsze to zdecydowanie mniej bylo wszystkiego ale rosną jak na drozdzach i wiecej siuskow i bobkow :lol: codzienna wymiana mokrego zwirku bo siusiają jak szalone i bobki wszedzie a co najgorsze siusiają na polarki kurcze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”