Naleśnikarnia: Florek i Zdzisio

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marikaaa
Miejscowość: W-wa
Kontakt:

Re: Naleśnik, Nicek, Wicherek, Florek i Ziutek

Post autor: Marikaaa »

Ziutek serdecznie pozdrawia wszystkie dzieci! Małe i te Duże! :buzki:
Obrazek

Do życzeń dołącza się jego wakacyjny kumpel Wicherek...
Obrazek

... i Florek też!
Obrazek

Jakiś kompromis w stadzie został osiągnięty. Ua, ale ziewamy, tak nam się spać chce na widok tego drugiego... ;)
https://www.youtube.com/watch?v=UwxUA9sdCDg

Przy sprzątaniu udało się uchwycić jeden z momentów kiedy to Florek wycofuje się przed Ziutosławem. :szczerbaty:
https://www.youtube.com/watch?v=o7hgqOWMk0k

Ziutek: Florek, co robisz?
Florek: Dwa słowa: respekt i dystans. Niech każdy zajmie się własnymi sprawami.
Ziutek: Pobawisz się ze mną?
Florek: Idź sobie, bo jak wstanę to cię przegonię na drugi koniec wybiegu.
Ziutek: Nie strasz, nie strasz, bo się zes... odgryzę!
Florek: Dajcie mi wszyscy święty spokój!
Duża: OK, życzenie spełnione. :roll:
Obrazek
Florek: Ojoj, i już tak od kilku dni siedzę za kratami, a to przecież ta niepokorna młodzież powinna tu trafić, a nie ja, który dbałem o hierarchię i porządek...

Hm, wiecie co? Nasze świnki chyba nie bardzo chcą zakosztować luksusów drybedu. W marcu zamówiłam im dwa: niebieski i szary. I od razu jeden z drugim się pochorowali. Transakcję szybko anulowałam. Kolory się nie spodobały, czy jak? Teraz w maju miałam jakieś deja vu: znów wybrałam wzory i kolory drybedów i się zaczęło - najpierw Naleśnik zapragnął profilaktycznego badania, a potem Florek się poskarżył, ze wszyscy jego koledzy już byli w tej słynnej klinice dla gryzoni, tylko on nie. No i okazało się, że to nad czym się roztkliwialiśmy, to rzeczywiście tylko dolna powieka, ot mała blizna zostanie i tyle. Natomiast problem mamy z drugim oczkiem, tam dziabnięte są obie powieki. Włosy z nich tak się wywijają, że drażnią rogówkę. Samo się raczej nie wyprostuje i nie zagoi. Podleczymy go trochę i za tydzień jedziemy na konsultację z okulistą i chirurgiem, żeby zapisać łobuza na operację. Cóż, mogę powiedzieć. Agutek chciał zrobić nowemu porządne otrzęsiny i się doigrała świnia jedna. Niech się cieszy, że będą mu naprawiać tylko powieki, a nie oko. Ponoć takie rzeczy zdarzają się nawet wśród najlepiej dogadanych samców. Mamy izolatkę dla chorych świń to tam trafił, a jego koledzy też mogą wykorzystać ten czas na gojenie zadrapań... :levitation:

Aha, i coś dla dociekliwych:
Obrazek
Teraz: Grunia od 19.07.2023 + ...
Nasz wątek: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=5805 :)
Dawniej: Mała, Orzeszek, Czarnulka, Naleśnik, Nicek, Wicherek, Florek, Zdzisio, Grusia
Alex

Post autor: Alex »

I za kare nie bedzie trawy przez tydzien :lol:
Tu-Tu

Post autor: Tu-Tu »

Dziękuje za życzenia Ziutku :lol: Ja się zaliczam do dużych dzieci :?
Awatar użytkownika
Marikaaa
Kontakt:

Alex pisze:I za kare nie będzie trawy przez tydzień :lol:
:shock: Co za herezja! ;)
Dawniej: Mała, Orzeszek, Czarnulka, Naleśnik, Nicek, Wicherek, Florek, Zdzisio, Grusia
Tu-Tu

Post autor: Tu-Tu »

Marikaaa pisze:
Alex pisze:I za kare nie będzie trawy przez tydzień :lol:
:shock: Co za herezja! ;)
No właśnie Alex.Kara chłosty dla ciebie! :lol:
Alex

Post autor: Alex »

Ciekawe kto by bardziej ucierpial bez tej trawy swinie wiecznie wydarte czy ty tego sluchajaca :laugh:
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

Jak to jest "stara" rana, to moze to jeszcze z czasów przedziutkowych
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Awatar użytkownika
Marikaaa
Kontakt:

porcella pisze:Jak to jest "stara" rana, to może to jeszcze z czasów przedziutkowych
Niestety, chodziło o to, że stara, bo sprzed kilku dni, a gdyby była świeża, nie próbująca się jeszcze goić tj. "dzisiejsza" to doktor z marszu ułożyłaby powieki jak trzeba, bez umawiania się na operację w późniejszym terminie.

Jednocześnie, skoro drążymy temat to zajrzałam do fotek robionych na dwa dni przed spotkaniem z Ziutkiem.
Tu powieki lewego oczka wyglądają mi na całe, półokrągłe. (Słodziaki, co nie? :love: )
Obrazek

A tu już są połamane. :(
Obrazek
Tak czy siak Ziutek pewnie odgryzł się w samoobronie. Teraz z Wicherkiem tworzą wesoły, popkornujący duecik, dziadują i łażą mi po stopach. :)
katiusha

Post autor: katiusha »

Oj...Gdyby świnka nie szalała to by całe powieki miała.. :ups: :fingerscrossed:
Awatar użytkownika
Marikaaa
Kontakt:

Ziutek: Uff, znowu gorąco się zrobiło... :tired:
Obrazek

Wiecie co? Jak robiłam kanapki z makrelą to maluchy łaziły mi pod nogami, a właściwie Wicherek siedział na stopie i dziadował jak rasowy sęp. A gdy wpadłam na pomysł, żeby to nagrać, to musiałam 3 minuty ogóreczkiem (!) zanęcać futrzaka, żeby raczył podejść i poprosić. Oczywiście Ziutek od razu podbiegł, a na full screenie widać nawet jaką wielką kałużę narobił. Ale za mną, nie na mnie, ech, widać nie jestem samcem i nie godnam takiego zaszczytu... :roll: Zresztą mały lubi zejść z koca i lać na płytki. Porcella chwaliła sobie, jakie to wygodne, bo łatwo można zetrzeć, ale nie spodziewałam się, że aż tak dobrze swoich podopiecznych tresuje w tej kwestii. ;)
https://www.youtube.com/watch?v=4lE2HkAgLx8

Wicherek: Kocyk do prania? E tam, przecież to świetna kanapa. Siedzieliśmy na niej razem, ale Ziutek spłoszył się na widok aparatu. I teraz kanapa jest jeszcze lepsiejsza. :P
Obrazek

I dwie foty sprzed rozdzielenia zwariowanego trio. Jeszcze nawet karma była w miseczce. Ale już się skończyła i rozpoczęliśmy sezon zielono-letni w pełni. Po pierwszym tygodniu nie zanotowano żadnego tycia (wyjątek - Ziutek). Za to trawka wreszcie po 2-3 dniach nie wydaje się nudna i ładnie ją wszyscy rąbią. No może z wyjątkiem Florka, który wszystko tylko skubie, bo... za gorąco, za samotnie, antybiotyk niedobrze wpływa na apetyt, wolałbym coś innego, jak to tak bez suchego, lepiej się napiję... :idontknow: I nie licz na to, że będę cię nawoływał, nadstawiał uszka do miziania albo wskakiwał na rękę, teraz za te leki to cię nie lubię, zostaw mnie w spokoju, ty straszna duża istoto, która ciągle pchasz mi paluchy do oka...
Obrazek

Za to z oczkiem lepiej, niewielki obrzęk zszedł i włoski z dolnej powieki już nie drażnią rogówki. Została górna do poprawki, jednak odwlekamy decyzję o operacji, bo usypianie, nawet na chwilkę, to zawsze jakieś ryzyko jest... Na razie sztuczne łzy zastąpimy okulistyczną heparyną z witaminą B12 i znów spotkamy się na konsultacji.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”