Puckowe futerka- Cezarek*, Diablik i Bambolina plus Ryszard pies

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

Awatar użytkownika
pucka69
Wiceprezes ds. finansowych
Miejscowość: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Re: Puckowe futerka - dwa kosze, pies Ryszard i DT

Post autor: pucka69 »

denerwować się ? po niemalże dwudziestu latach pracy w handlu? skądże! czasem tylko mam wrażenie że kiedyś mnie stąd wywiozą krzepcy panowie bez karków, a będę występowała w białym kubraczku z długimi rękawami :roll:
Obrazek
Mk1609

Post autor: Mk1609 »

Ja mam 3 w ochronie.... Efekt... Nawet szpital psychiatryczny mi nie pomoże ( od dziecka wykańczam psychicznie psychiatrów na zamówienie), nadal potrafię opiekować się zwierzętami i córką, więc chyba nie tak źle ze mną. Chociaż fakt jest taki że domowe obowiązki uspokajają mnie, zaś w pracy odpoczywam i obmyślam co można zrobić w domu żeby wszyscy byli zadowoleni. Jakby nie patrzeć i tu i tu mam ubaw pomieszany z obowiązkami.
Mk1609

Post autor: Mk1609 »

Samuraj i Katana życzą wszystkim zwierzakom futerkowym i nie futerkowym wesołych świąt bożego narodzenia dużo zdrowia i prezentów, Samuraj i Katana wraz z "służącymi".
Awatar użytkownika
pucka69
Kontakt:

Pan Ryszard był chory i leżał w łóżeczku ... a tak konkretnie to rzygaliśmy i byliśmy osowiali. W niedzielę po południu oczywiście cała impreza się zaczęła :roll: W ostatnią niedzielę lutego
W sumie nic - ale zrobiliśmy sobie usg ( mała Kasia w Mv - "ile lat ma pani Ryszarda? 7? I jeszcze usg nie miał?" Nie no jasne, skandal po prostu! 8-) )
I takie wyszło:
Opis badania:
Wątroba niepowiększona, brzegi gładkie, miąższ o prawidłowej echogeniczności, bez cech przebudowy zapalnej,
zwyrodnieniowej, bez zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy nieposzerzony, cienkościenny, bez osadu, bez
złogów, drogi żółciowe wewnątrz i zewnątrz wątrobowe nieposzerzone. Układ wrotny prawidłowo wykształcony,
żyły wątrobowe nieposzerzone, bez cech zastoju biernego. Trzustka niepowiększona, miąższ o cechach
nieznacznej przebudowy zwłóknieniowej, bez zmian zapalnych ostrych, bez zmian rozrostowych. Śledziona
niepowiększona, torebka gładka, miąższ jednolity, o prawidłowej echogeniczności, bez zmian ogniskowych. Żyła
śledzionowa nieposzerzona.
Żołądek z niewielką ilością nieuformowanej treści, o spowolnionej perystaltyce, ściana pogrubiała zapalnie do ok
8.4 mm
, w obrębie błony śluzowej, układ warstwowy ściany zachowany, bez cech nacieku, rozrostu złośliwego.
Pętle jelit cienkich wypełnione niewielką ilością płynnej zawartości, ściana grubości ok 1.9 mm, o prawidłowej
budowie warstwowej, mierne zgazowanie, perystaltyka prawidłowa. Okrężnica wypełniona uformowanymi masami i
gazem, ściana okrężnicy na dostępnym odcinku niezmieniona. Otrzewna bez zmian zapalnych, rozrostowych.Brak
powiększonych węzłów chłonnych oraz wolnego płynu w jamie brzusznej.
Nerki rozmiarów prawidłowych - ok 46 x 28 mm, symetryczne, miąższ o cechach nieznacznej przebudowy
przewlekłej, typowej dla wieku, stosunek korowo-rdzeniowy zachowany, torebka nerkowa gładka. Miedniczki
nerkowe oraz moczowody nieposzerzone, bez zastoju moczu, bez obecności złogów. Nadnercza niepowiększone,
średnicy ok 4.7 mm, o prawidłowej budowie. Pęcherz moczowy gładkościenny, bez osadu, bez złogów. Gruczoł
krokowy atroficzny, o wymiarach ok 24 x 12 mm. Cewka moczowa na dostępnym odcinku nieposzerzona.
Dr Kasia doczepiła się do tej ściany żołądka pogrubionej. No i probiotyk przez tydzień, rano IPP a potem 3 razy dziennie ulgastran (niedobry! nie dawaj mi tego!) 2,5 ml. No i - karma sucha namoczona musi być, karma mokra, ale taka rozgniecione, marchewka gotowana, rybka gotowana takie tam ... Jeszcze mamy z tydzień-dwa pobrać ( bo już ze dwa tygodnie bierzemy leki i kontrolne usg będzie (czy ja kiedyś miałam usg jamy brzusznej? nie przypominam sobie).
Obrazek
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

Oj, biedny Ryszard, te wszystkie ulgastrany sa ohydne.
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Awatar użytkownika
zwierzur
Kontakt:

Post autor: zwierzur »

Zdrowia zwierzątku! :fingerscrossed: Ale ubawu przy garach nie zazdroszczę... Gotowana rybka? I on to je?!
Dobre chwile są jak wisienki na torcie...
Awatar użytkownika
pucka69
Kontakt:

Ach gotowana ryba jest super, jak również gotowane marchewki, buraczki, jabłka, pietruszki i selery. Problem jest taki że on ma prawdopodobnie uczulenie na drób i ew zboża ( dodatek w większości suchych karm). Badań nie robiliśmy wprawdzie ale po odstawieniu karm z drobiem (nawet jako dodatku) i przejścia na karmy bezzbożowe objawy alergii minęły.
Obrazek
Ronek
Kontakt:

Post autor: Ronek »

Będzie tak jak u mojego kolegi: pies jadł tylko specjalne i wyselekcjonowane: karmy z królikiem, bo silna alergia, jakieś inne eko- hipo- i w ogóle, bo zdrówko wątłe. Królik pił tylko wodę Jan, kupowaną specjalnie, bo miał kamicę. Koń specjalne dodatki na stawy, proszki witaminowe, jedzenie również od specjalnych dostawców. A państwo? Kranówka, żarcie z marketu i ostrożne planowanie wizyt u lekarzy, żeby jednego miesiąca nie wyszło za dużo :szczerbaty:
DS:Matka Venda i Córka Via
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =62&t=5422
Ronek [*2004] Grubcia [*2020] Volta [*2020]
DT im. Grubci: Julek, Pszczoła, Rudosław i Płochacz, Mercedes i inne
Awatar użytkownika
pucka69
Kontakt:

ha ha ha ... no tak wychodzi prawie, chociaż akurat wodę pies pije z kranu
nie no muszę się zastanowić nad zmianą diety u Ryska. Bo mi tu mówią że sucha karma to zuuuuuuo. Barf? No jagnięciny mu kupować nie będę :lol:
Czy jest na sali psi dietetyk? :laugh:
Obrazek
Awatar użytkownika
pucka69
Kontakt:

Opowieści z księgarni:
"Czy ta książka jest aktualna?" - chodziło o baśnie Andersena, Grimma itd
" Czy macie Państwo książki z odwracanymi kartkami?" - chyba o takie coś chodziło : https://zainspirowanarodzinka.blogspot. ... eczka.html
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”