Polska przyroda

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Dropsio

Re: Polska przyroda

Post autor: Dropsio »

No wygląda na pannę, faktycznie... Strasznie jestem dumna z tego rybołowa, mam nadzieję że młode będą.
Lubię, ja cały czas czekam aż wybierzecie się na wycieczkę w nasze strony ;) Niedługo powinny być młode zimki z drugiego lęgu, w połowie lipca podobno wylatują z gniazd młode rybołowy. Wilg jest w okolicy tyle, że mamy już ich dość, latają jak porąbane. No i jest łaciaty kruk :P
lubię

Post autor: lubię »

Żebyś wiedziała, jak ja czekam... :roll: Niestety praca tż nie przejmuje się ludzkimi oczekiwaniami i idzie swoim torem - będzie dobrze, jak nam w tym roku wakacji nie rozjedzie :?
Dropsio

martuś pisze: 1. dzięcioł
Obrazek
Dopiero teraz podczas przekopywania wątku w poszukiwaniu pewnego zdjęcia zauważyłam tego dzięcioła... Ten z fotki to nie pospolity "zwykły" duży, tylko średni :)

Lubię, w takim razie czekamy... Może kiedyś się uda ;)
Dropsio

Dwie fotki z dzisiaj.
(chyba) uboga
Obrazek

I maluchy :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Asita
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Post autor: Asita »

A maluchy już takie podrośnięte :love:
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Dropsio

U nas aktualnie szał na wilgi. Od wczoraj próbujemy zasiadki, ale jak na razie powalających efektów brak :P Wczoraj 3h siedzenia i kompletnie nic. Dziś coś się zadziało, w ciągu 3h mogłam obserwować śmigające mi przed nosem wilgi i dzięcioły zielone. Ładnie przysiadła też pani gąsiorkowa... Ale hitem jest krętogłów :) Byliśmy pewni że się wyniosły albo były tylko przelotem, a tu taka niespodzianka ;)

Taaaka gąsienica! :lol:
Obrazek

Mój rekord - 4 wilgi na jednym zdjeciu :)
Obrazek

Krętogłów
Obrazek

I pani gąsiorkowa
Obrazek

Lubię, Wy zbieracie piórka? Bo kurcze mam kilka zagadkowych w swojej miniaturowej kolekcji... Jak będę miała chwilke to podrzucę, może coś odgadniecie, bo co do niektórych nie mam pomysłu.
Awatar użytkownika
Asita
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Post autor: Asita »

Cudne te wilgi :love:
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: dortezka »

Dropsio pisze: I maluchy :)
Obrazek
wymiziałabym.. :roll:
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
lubię

Post autor: lubię »

Dropsio pisze:Lubię, Wy zbieracie piórka? Bo kurcze mam kilka zagadkowych w swojej miniaturowej kolekcji... Jak będę miała chwilke to podrzucę, może coś odgadniecie, bo co do niektórych nie mam pomysłu.
Oczywiście że nie :P , nie wolno trzymać piórek chronionych gatunków :102: Ale powiedzmy, że tż ma doświadczenie i literaturę niezbędną do oznaczania piór, więc może pomóc :)
Dropsio

Tzn wiesz, ja je zostawiam w lesie i mam na mapie zaznaczone gdzie są 8-) Jasne że nie mam w domu! A teraz na potrzeby sesji je przyniosłam, ale wszystkie leżą już spokojnie pod kamieniem ;)

Tego chyba oznaczać z ksiażką nie trzeba :lol: Bażant. Miałam też okrywowe, ale mama wywaliła.
Obrazek

Jakiś dzięcioł
Obrazek

Sójka
Obrazek

Tu podejrzewamy bielika, bo znalezione na stawach gdzie były focone... No, fakt że mieszka tam też rybołów, ale to chyba nie jego?
Obrazek

Myszak?
Obrazek

Obrazek

Reszty nie wiem.
1.
Obrazek

2.
Obrazek

3.
Obrazek

4.
Obrazek

Tutaj trochę lepiej widać, że pióro jest trzykolorowe
Obrazek

5. Coś słonkowatego? Sowa chyba nie, lelek ani krętogłów też nie bardzo...?
Obrazek

6.
Obrazek

7.
Obrazek

8. Mikropiórko do którego potrzebowałam zestawu do makro :lol: Ta żółta końcówka... Sikorka?
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze sprawy”