Niejedząca/ mało jedząca świnka
Moderator: Dzima
Re: Niejedząca świnka
Nie, nic takiego weterynarz nie mówiła, żeby dawać. Dostaje Unidox Solutab i Enrobioflox. Granulatu z wodą w ogóle nie chce ruszyć, jedynie tego nutridrinka po wielu namowach udaje mi się mu podać. Jutro jeszcze dokupię Juvit żeby go dodatkowo wspomagać, bo ani papryki ani pietruszki tknąć nie chce.
-
- Miejscowość: okolice Gliwic
- Kontakt:
Jeżeli świnka dostaje antybiotyk, to około dwóch godzin po podaniu antybiotyku stosuje się probiotyk lakcid,
Trilac tez może być. Lakcid daje się pół ampułki , na łyżeczkę zalewasz wodą nie ciepłą i do pyszczka. Antybiotyki niszczą florę bakteryjną w jelitach. Jak będziesz dawać Trilac to pierw wysypujesz z tej kapsułki. Lepszy jest Cebion ,ale jak by nie było Juvit też może być.Probiotyk koniecznie zakup.Świnka musi jeść ,spróbuj może ten granulat z wodą podać szczykawką insulinówką, wg Mnie lepsze to niż gerber.Z doświadczenia tak wnioskuję.
Trilac tez może być. Lakcid daje się pół ampułki , na łyżeczkę zalewasz wodą nie ciepłą i do pyszczka. Antybiotyki niszczą florę bakteryjną w jelitach. Jak będziesz dawać Trilac to pierw wysypujesz z tej kapsułki. Lepszy jest Cebion ,ale jak by nie było Juvit też może być.Probiotyk koniecznie zakup.Świnka musi jeść ,spróbuj może ten granulat z wodą podać szczykawką insulinówką, wg Mnie lepsze to niż gerber.Z doświadczenia tak wnioskuję.
Już od godziny walczę z podaniem mu jedzenia
Nie mam pojęcia jak mogę go zachęcić.

-
- Kontakt:
A coś zjadł?
- Panna Fiu Fiu
- Administrator
- Miejscowość: Chorzów
- Kontakt:
Ja zmiksowałam karmę na proszek - dodałam siemię lniane, płatki owsiane. Potem zalałam część herbatą (pokrzywa, mięta, dzika róża... poczytaj na stronie głównej jakie zioła można podawać). Naciągnęłam do strzykawki 10 ml i przez godzinkę dawałam mu papu. Na początku chwytałam za głowę i zmuszałam, potem samo jakoś szło.
Co ok. 4 godziny musi otrzymywać ok 10 ml papki.
Co ok. 4 godziny musi otrzymywać ok 10 ml papki.
-
- Kontakt:
Spróbuj sposobu Panny Fiu Fiu , chwyć za główkę i zmuś, tylko uważaj by nie zakrztusić świnki.
Na razie zjadł ok. 4ml tego nieszczęsnego nutridrinka. Próbowałam jeszcze namówić go na papkę z karmy i ziół, ale kompletnie nie chciał ruszyć i tylko wypluwał. Może jak rano jutro dam mu kolejne leki i trochę mu się poprawi choć odrobinę to będzie chciał jeść coś innego, bo na razie jest jeszcze trochę otępiały po znieczuleniu. Strasznie mi go szkoda, zawsze tak się zajadał, a teraz nic....
Ze sposobu Panny Fiu Fiu korzystam, ale nawet jeśli do pyszczka mu dostanie się jedzenie to nie koniecznie ma je ochote przełknąć.
Ze sposobu Panny Fiu Fiu korzystam, ale nawet jeśli do pyszczka mu dostanie się jedzenie to nie koniecznie ma je ochote przełknąć.
-
- Kontakt:
W nocy też go dokarm.Żeby nie miał dużej przerwy w jedzeniu. Może jutro zacznie lepiej to jedzonko jesć 

- Panna Fiu Fiu
- Administrator
- Miejscowość: Chorzów
- Kontakt:
Kontroluj wagę, świnka nie może z niej zbytnio spaść. Jeżeli po takim dokarmianiu spada - dodaj więcej płatków owsianych, mieszaj z deserkami dla dzieci z owoców (u mnie furorę robił mus jabłkowy). Część wypluje lub z pyszczka mu wyleci - ale jakiś tam kawałek poleci do gardła 
Trzymam kciuki.

Trzymam kciuki.