Silvana- wolna [Sztum]__Koza, Mera- wstrz. _Ravi-rez__ Taria, Maura- DS

W tym dziale znajdziesz samiczki, parki samiczek oraz wykastrowanych samców do adopcji.

Moderator: silje

Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Re: Koza, Mera i dzieciaki [Sztum]- Ravi, Silvana, Taria- DS, Maura- DS

Post autor: silje »

Niestety odkładając Merę do klatki po zrobieniu powyższych zdjęć zauważyłam, że powłóczy tylnymi łapkami.. :glowawmur: A dzień wcześniej wszystko było ok.
Na szczęście następnego dnia miałam umówioną wizytę z inną świnką, Mera zabrała się więc z nami. Dr Judyta pobrała krew (mimo, że miesiąc temu była sprawdzana i wszystko było w normie), chciała jednak wykluczyć np. zatrucie. Zrobiliśmy też RTG. Biedna Mera jakaś taka była osłabiona, jak ją kładłam do zdjęcia- tak leżała, bez specjalnego przytrzymywania. Na RTG wyszły problemy z kręgosłupem, a dokładnie podejrzane były trzy miejsca, które mogą powodować jakiś ucisk i stan zapalny.
Przyczyna? Albo uraz, albo niedobory pociążowe. Mera dostała zastrzyk ze sterydu oraz wit B, do kontynuacji w dwóch kolejnych dniach. Następnie przez 2 tygodnie będzie dostawała steryd i Milgammę doustnie. I Wit C 0,5ml. Dziś przypada trzeci i ostatni dzień zastrzyków i już widzę poprawę, bo prośka zaczyna przemieszczać się po klatce opierając na tylnych łapkach, które wcześniej były prawie całkiem niewładne. Wygląda więc na to, że leki działają i jest nadzieja, że Mera wyjdzie z tego bez uszczerbku.
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +20 w DT
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Re: Silvana- wolna__Koza, Mera- wstrz. [Sztum] Ravi-rez__ Taria, Maura- DS

Ravi- rezerwacja dla Aliny W. :)
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +20 w DT
Madhouse8888
Miejscowość: Elbląg
Kontakt:

Re: Silvana- wolna__Koza, Mera- wstrz. [Sztum] Ravi-rez__ Taria, Maura- DS

Post autor: Madhouse8888 »

Super dziękuję bardzo. Już odpisałam 😊
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Re: Koza, Mera- wstrz. [Sztum] Silvana- rez_Ravi-rez__ Taria, Maura- DS

Silvana- rezerwacja dla Madhouse8888 :)

ED. 16.05
NIEAKTUALNE
Madhouse8888
Miejscowość: Elbląg
Kontakt:

Re: Koza, Mera- wstrz. [Sztum] Silvana- rez_Ravi-rez__ Taria, Maura- DS

Post autor: Madhouse8888 »

😍😍😍😍🥰🥰🥰 dziękuję raz jeszcze pozdrawiam
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Re: Silvana- wolna [Sztum]__Koza, Mera- wstrz. _Ravi-rez__ Taria, Maura- DS

Silvana jednak wolna, potencjalny dom wycofał się z adopcji.
No nic- szukamy dalej. Mała jest cudna, szybka, zwinna i wesoła. Co prawda dzika dzicz, ale tu wystarczy trochę pracy nad charakterkiem.

Mera na lekach czuje się zdecydowanie lepiej, już chodzi prawie normalnie, opierając się na tylnych łapkach. Jak trzeba, to ma nawet niezłe przyspieszenie 😀
ODPOWIEDZ

Wróć do „Samiczki”