Adopcja świnek a obecność kota - temat zbiorczy

Jeśli chciałbyś adoptować świnkę, ale nie wiesz jak to zrobić lub masz jakieś wątpliwości - napisz tutaj.

Moderator: pastuszek

hanel3

Re: Moje rozterki + nie wiedziałam gdzie o tym napisać...

Post autor: hanel3 »

80-tka to minimum, ja na 2 swinki miałam piętrową 80-tkę ale prosiaki postanowiły nie korzystać z pięterka i tak musiałam kupić 100 tkę na 2 prośki, a to tez jest minimum!!
Awatar użytkownika
Cynthia
Moderator globalny
Miejscowość: Kęty/Zielonka
Kontakt:

Post autor: Cynthia »

Mnie się czasem wydaje że dla 2 świnek to minimum jest 120cm
Causa

Post autor: Causa »

kornela pisze:Już właśnie tą kupiłam, pani w sklepie mówiła że spokojnie starczy dla biegającej świnki...
Jeśli chcesz wymienić klatkę na inną lub po prostu ją oddać do sklepu, a nie wiesz jak to zrobić tak aby sprzedawca nie odesłał Cię z przysłowiowym kwitkiem to mogę pomóc.
Majka745

Post autor: Majka745 »

Dla zakładającej ten temat (superendi).
Interesujesz się zwierzętami, pomagasz w sklepie zoologicznym, być może nawet swoją przyszłość powiążesz z nimi, a nie wiesz podstawowych informacji. Nie wszystkie chomiki, to samotniki. Syryjskie, faktycznie zazwyczaj nie lubią i nie tolerują towarzystwa drugiego chomika, ale chomiki dżungarskie, roborowskiego, europejskie itd., to też zwierzęta stadne i zaleca się hodowanie 2/3 chomików, czasem nawet syryjskie trzyma się po kilka w 1 klatce. A, i że chomiki niby samotnie trzymane dla ich dobra? Nie, no większej głupoty w życiu nie słyszałam. Miałam chomiki i nawet syryjskie trzymałam po 2 lub 3 w klatce. Co prawda nie wszystkie moje chomiki miały w klatce towarzystwo, no ale jednak...

A jeżeli chodzi o kota i świnkę w jednym domu. Mam kota, psa i 2 świnki, i muszę przyznać, że zwierzaczki żyją w zgodzie i to od początku. Zdarza się nawet że świnki śpią sobie/leżą z kotem czy psem i nie mam z tym żadnych problemów :love:

Kornela, klatka 59 cm? Zdecydowanie za mała :nono: Ja moją pierwszą świnkę trzymałam w klatce 70x40 i to jak była mała, a klatka jeszcze wydawała mi się za mała, bo jak prosiak skakał z hamaka, to się na kratkach zatrzymywał. Teraz mam 2 świnki w klatce 120x60. Jak przyszła, to się przeraziłam i zaraz całą obmierzyłam, czy się nie pomylili i mi za dużej nie przysłali, ale teraz jak chłopaki zaczynają swoje harce, to się czasem zastanawiam, czy by się większa nie przydała. Ostatnio nawet dołączyłam tą mniejszą klatkę (70x40).
P.S. Mam nadzieję, że moi chłopcy nauczą się korzystać z kuwetki :pray: to może jakoś załatwię im stały wybieg, przynajmniej na dzień, bo w nocy, to bym się bała, że na nie nadepnę.
Alissma95

Post autor: Alissma95 »

Co do chomików stadnych to nie wiem czy to dobry pomysł. Syryjskie na pewno są samotnikami, co do reszty małych bywają odstępstwa. Jednak by trzymać kilka chomików trzeba mieć dość sporą klatkę. Takie informacje są na e-chomik.pl, a z tego co kojarzę to Oni znają się na chomikach. Jest tam rozdział "Początki - wybór chomika". Chomiki to dosyć terytorialne zwierzęta.
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jack Daniel's »

Tak, terytorialne. Ale jak mają duże terytorium, to mogą w parce siedzieć ;)
Duże, to na chomika powiedzmy coś o powierzchni, ja wiem... 120x50 cm ;)
Podpis usunięty przez administratora.
Majka745

U mnie syryjskie, znaczy te co się dało, trzymałam po kilka i nigdy nie było problemów. Niektóre rzeczywiście nie mogły być trzymane w klatce z innymi, bo się biły, ale na wybiegu były razem i było ok. Jack Daniel's, piszesz, że w parce?, moich 3 samców siedziało razem...
A co do klatki w jakiej je wtedy trzymałam, to niestety wielkości nie znam, ale była sporawa.

Chomik zwierzęciem terytorialnym... :?: Hm...
Miałam 2 samiczki chomika syryjskiego trzymane razem, w 1 klatce i gdy jedna z nich zachorowała, to je rozdzieliłam, żeby się druga nie zaraziła. Niestety pomimo moich starań druga też zachorowała. Ta pierwsza z tęsknoty za drugą zachorowała jeszcze na chorobę mokrego ogonka (choroba występuje u mocno zestresowanych chomików, bądź młodych za szybko odłączonych od matki). Chomiczki zostały szybko połączone, chodziliśmy nawet do weta, który podawał, tej z mokrym ogonkiem, zastrzyki nawadniające (bo nic nie piła) i jakiś antybiotyk, czy coś takiego (nie pamiętam, ale coś jeszcze), ale mimo to chomiczka po kilku dniach zmarła. Co do tej drugiej nic nie było i jeszcze trochę pożyła.
Więc stwierdzenie, że chomik jest terytorialnym zwierzęciem, jest chyba nie zbyt trafne.

P.S. Jak byłam kiedyś w zoologu, w Toruniu, to pani w sklepie też mówiła, żeby dżungarskie lepiej trzymać razem.
lubię

Post autor: lubię »

"Na podstawie budowy morfologicznej chomiki zwyczajowo są dzielone na chomiki małe, zwane karłowatymi, średnie i duże. Chomiki karłowate taksonomicznie zaliczane są do czterech rodzajów: Phodopus, Cricetulus, Tscherskia, i Allocricetulus.
Chomiki z rodzaju Phodopus są przystosowane do ekstremalnych temperatur, czego wyraźnym objawem są owłosione stopy i specyficzna termoregulacja. Są jedynymi przedstawicielami Cricetinae [chomiki palearktyczne], które można hodować w grupach, gdyż są skłonne do życia socjalnego, a rodzice zgodnie opiekują się potomstwem (Wynne-Edwards i Lisk 1987). Do tego rodzaju należą trzy gatunki azjatyckie: chomik Roborowskiego, (...) chomik Campbella oraz chomik dżungarski.
(...)
Spośród chomików karłowatych, zupełnie odrębnym kladem, który oddzielił się najwcześniej od innych chomików, w miocenie około 9-10 mln lat temu, są chomiki rodzaju Phodopus(Neumann et al. 2006, Romanenko et al. 2007). Analiza przekształceń kariotypowych potwierdziła największą odrębność rodzaju Phodopus wśród palearktycznych chomików (Romanenko et al. 2007).
(...)
Chomik europejski jest ssakiem prowadzącym samotny tryb życia (Bekenov1998, Nechay 2000). Wszystkie osobniki, z wyjątkiem młodych, posiadają areały osobnicze (Górecki 1977), których zajadle bronią zwłaszcza w okresie rozrodczym. Zachowania sąsiadów są aktywnie obserwowane tak, że zwolnione obszary są szybko zasiedlane (Kayser i Stubbe 2003). Obszar, który zwierzę penetruje najintensywniej można określić terminem "centrum aktywności". Wielkości tych obszarów u samic chomika europejskiego wynoszą mniej niż 0,01 ha i ograniczają się do najbliższej okolicy nory, a u samców wynoszą 0,13 ha. (...) Międzypłciowe zachodzenie na siebie areałów osobniczych pokazuje czasowe budowanie więzi partnerskich między samcami i samicami, a pokonywanie większych odległości przez samce przy zmianie nory wskazuje na ich migrację, która jest typowa dla ssaków poligamicznych (Macdonald i Smith 1990). Dla chomika europejskiego nie stwierdzono nachodzenia na siebie wewnątrzpłciowych centrów aktywności (Kayser i Stubbe 2003)."
"Chomik europejski" Joanna Ziomek, Agata Banaszek
Wydawnictwo Klubu Przyrodników, Świebodzin 2008
Nie wiem gdzie pracują autorki cytowanej monografii, ale nie w zoologu, w którym zasięgałaś informacji...
Majka745

Nie zasięgałam informacji z zoologa!!! Powiedziałam tylko, że jak rozmawiałam kiedyś z panią z zoologa, to powiedziała to samo. Czytaj dokładnie co piszą inni!!!
Poza tym hodowałam dużo chomików i mam doświadczenie.
I nie kopiuje wypowiedzi innych w przeciwieństwie do ciebie, myślisz, że jak skopiujesz czyjąś wypowiedź, napisaną fachowym językiem, to wyjdziesz na mądrą. A ta informacja, nawet nie jest do końca na temat.
lubię

Post autor: lubię »

I podajesz to na poparcie swojej tezy o stadności chomików, czym szerzysz błędne informacje.
Nie na temat :think:
Majka745 pisze: Nie wszystkie chomiki, to samotniki. Syryjskie, faktycznie zazwyczaj nie lubią i nie tolerują towarzystwa drugiego chomika, ale chomiki dżungarskie, roborowskiego, europejskie itd., to też zwierzęta stadne i zaleca się hodowanie 2/3 chomików, czasem nawet syryjskie trzyma się po kilka w 1 klatce. A, i że chomiki niby samotnie trzymane dla ich dobra? Nie, no większej głupoty w życiu nie słyszałam.

Jeśli nie zrozumiałaś, to tam jest napisane, że jedynymi chomikami, które mają zdolności socjalne, są trzy gatunki z najstarszej ewolucyjnie grupy. Chomik europejski bynajmniej do niej nie należy. A przytaczam wypowiedzi innych osób, bo są specjalistami w tej dziedzinie, badają i obserwują chomiki w ich naturalnym środowisku, i jeśli piszą, że nie są stadne - to jest to dobrze poparte normalnymi badaniami. Skończ na formułowaniu zdań typu "Trzymałam chomiki stadnie w jednej klatce i się nie zagryzły." i będzie dobrze, bo tylko z tym trudno się sprzeczać. Reszta to zwykła, antropocentryczna biologia ludowa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chcę adoptować świnkę!”