Zdjęcia naszych klatek

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ
twojawiernafanka

Re: Zdjęcia naszych klatek

Post autor: twojawiernafanka »

Gdybyś ogrodziła same rampy (mogą skoczyć ze szczytu), myślę, że może być ok. Pytanie tylko, czy będą chciały chodzić. Wiem o czym myślisz, bo sama chciałabym 120 piętrową (oddzielne kuwety, bez przejścia), ale te, które są, zdecydowanie zbyt dużo kosztują. Co jakiś czas pojawiają się fajne okazje na tablica.pl, rzadko na Allegro, ale akurat nie w czasie, kiedy są potrzebne :(
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Chodzi Ci o to, żeby w połowie dystansu między klatkami zrobić półeczkę i do niej poprowadzić pierwszą rampę, a z półeczki już na dno dolnej klatki? Wtedy chyba powinno być ok, tylko tak jak pisała fanka - dobrze było by ogrodzić :)
_Soul_

Post autor: _Soul_ »

Dzima pisze:
twojawiernafanka pisze:Chodzi Ci o jaki rozmiar, 100?

EDIT: bo tu jest coś takiego: http://allegro.pl/klatka-pietrowa-kroli ... 11557.html
Myślę o 120, nie widziałam takich w granicy 250zł, więc myślałam, żeby zrobić taką z dwóch klatek, bo gotowe są fajne ale za 500zł :( a za te pieniądze chciałam kupić nowe wyposażenie.
Wszelkie rampy i półki robię sama z paneli ściennych (bo są elastyczne ale wytrzymałe) i mocuję na nich matę łazienkową.
Edit: i właśnie tu jest stroma rampa http://allegro.pl/klatka-pietrowa-kroli ... 11557.html , a gdyby tak schodziły na półkę w połowie wysokości? Nie byłoby chyba już tak stromo? :think:
Wiesz w sumie to rabbit ferplasta 120ka jest za 255 jakby co ;)
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

_Soul_ pisze: Wiesz w sumie to rabbit ferplasta 120ka jest za 255 jakby co ;)
Ale jedna, a ja myślę o podwójnej :)
Dropsio pisze:Chodzi Ci o to, żeby w połowie dystansu między klatkami zrobić półeczkę i do niej poprowadzić pierwszą rampę, a z półeczki już na dno dolnej klatki? Wtedy chyba powinno być ok, tylko tak jak pisała fanka - dobrze było by ogrodzić :)
No dobra, to powiedzmy, że problem ramp rozwiązany bo z taką budową sobie poradzę ;) Tylko czy ta klatka z dołu nie uginałaby się za bardzo pod tą z góry? :think: Górna musiałaby być lżejsza czyli np. trociny zamiast żwirku, ale czy to wystarczy? :think:
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
twojawiernafanka

Post autor: twojawiernafanka »

Obawiam się, że w tak dużej klatce może być problem. Cynthia ma 120, radziłam się jej w tej sprawie - ona stwierdziła, że nie wytrzyma...
_Soul_

Post autor: _Soul_ »

A to przepraszam :? ja nieogar ;)
Dropsio

Post autor: Dropsio »

A może zrób taką półkę, żeby ta dolna klatka wchodziła na styk, ale żeby górna stała właśnie na półce?
A z tą rampą to zrób otwór, a raczej wytnij pas (w półce), żeby łatwiej było wyciągać, coś w tym stylu: (mam nadzieję, że coś zrozumiesz)
Obrazek
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

No rozumiem o co Ci chodzi :ok:
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Ewaunia

Post autor: Ewaunia »

Oto klatka moich prosiaków. 150x75cm.

Obrazek
Grzywka

Post autor: Grzywka »

Jeśli chodzi o piętrową klatkę "handmade", to mogę się wypowiedzieć, bo miałam do niedawna coś podobnego, tylko nie klatka na klatce, a klatkę, a na niej zrobione piętro (zagroda) z paneli (klatka 120 cm i na niej zagroda 130 cm). Z jednej strony dobry pomysł, jak ma się mało miejsca w pokoju, z drugiej znów jest to bardzo nieporęczne, bo ciężko sprzątać w dolnej części, wszystko się wysypuje przy ściąganiu góry no i nie jest chyba wygodne dla świń, bo mimo podwójnej powierzchni, prosiaki i tak nie mogą się za bardzo wybiegać. Moim zdaniem troszkę szkoda kasy. Poza tym, jeśli ma się klatkę na klatce, to w tej dolnej jest bardzo mało światła, więc prosiaków nie będzie widać, a zapewniam, że będą wolały siedzieć w dolnej, bo będą czuły się bezpieczniej. Co do uginania się klatki, to mogę powiedzieć, że ja nie miałam z tym problemu, bo konstrukcja górna- zagroda trochę jednak ważyła (ok 8-10 kg), a mniej więcej tyle waży klatka z wyposażeniem, tylko, że ja mam zgrzewane pręty klatki i jest ona jednak stabilniejsza od takiej składanej.
Musisz się też liczyć z podwójnym wydatkiem na trociny czy żwirek- ja używałam jedynie kocyków i prałam co 2 dni.
A więc plusy:
- nie zabiera więcej miejsca na podłodze
- jak się nie ma tego miejsca, to jest to ewentualne powiększenie przestrzeni życiowej dla świń
Minusy:
- prosiaki mogą nie chcieć wchodzić na rampę i może się ona okazać zgubna dla skoczków i nerwusów (ja musiałam 2x zmieniać jej położenie i długość, powiększyć piętro w klatce dolnej, żeby mogły bezpiecznie wchodzić i schodzić)
- przy wąskiej rampie będą się przepychać, a przy źle zabezpieczonej nie trudno o upadek (gdy szersza rampa = szerszy otwór w kuwecie- mniej miejsca do brykania i większa możliwość wpadnięcia przez przypadek do dziury)
- ściąganie i wkładanie takiej klatki to niemały kłopot- trochę się nadźwigasz, po drodze pogubisz pewnie trochę trocin, które będą się wysypywały przez otwór w kuwecie (który też ciężko samemu zrobić odpowiednio)
- trudności w czyszczeniu klatki dolnej przy założonej klatce górnej (choćby dosypywanie karmy, siana, ewentualne poprawianie kocyków czy hamaków, a już nie wspomnę o "szybkim" pozamiataniu)
- ciemność w dolnej klatce- prosiakom będzie to pasowało oczywiście, ale ciężej będzie Ci je obserwować i wyciągać (będą miały przecież drugą klatkę do ewentualnego uniku złapania :P )
- nie masz pewności, czy będzie to stabilne- plastikowa kuweta będzie się pewnie przesuwać po śliskich prętach klatki dolnej, a to może być i niebezpieczne (przesunie się otwór przejściowy) i na pewno nie jest bezgłośne- raz źle ułożyłam zagrodę i całą noc miałam taki raban, że nie spałam do rana :P

I pewnie tych minusów jeszcze troszkę się może pokazać, bo to tylko moje spostrzeżenia :P Chociaż może udałoby Ci się zrobić tak, żeby były same plusy, czego Ci życzę, jak się zdecydujesz. Dla mnie ta opcja odpada i dobrze, że nie kupiłam oryginalnej 2-poziomówki, bo pewnie bym żałowała :P Ale to tylko moje doświadczenia są, może ktoś ma inne :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”