Polska przyroda

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Dropsio

Re: Polska przyroda

Post autor: Dropsio »

No dobra. Na dobranoc jeszcze trochę bardziej wykadrowane lądujące ostrygojady
Obrazek

I szlamnik.
Obrazek
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Często jeżdżę do Kołobrzegu ale tam jest zawsze tyle ludzi, że tylko mewy i łabędzie można spotkać :?

Jak wrócisz to musisz przetestować nowy sprzęt i podzielić się z nami fotkami :102:

PS jeśli będzie wracać przez Złocieniec to zapraszam na mizianie futer ;)
Obrazek
Dropsio

Martuś, bo to trzeba bardziej dzikiej plaży, takiej że ludzi prawie nie ma ;) Albo wstać z samego rana..
My na ptaszki chodzimy po plaży na odcinku Mrzeżyno-Pogorzelica, przy czym i tak ludzi jest tam za dużo, cały czas przepłaszają ptaki które zazwyczaj się od nas oddalają. :P
Przejeżdżaliśmy koło Złocieńca, zastanawialiśmy się czy nie wyskoczyć do Drawskiego PK, ale baliśmy się zostawić samochód załadowany rzeczami. A wracać będziemy po południu, więc nie ma mowy na dłuższy postój bo będziemy chcieli dojechać przed nocą ;)

Na początku tygodnia wszystkie gatunki latały osobno. Trzy dni temu do siewnicy przyłączył się biegus zmienny. Wczoraj zastaliśmy dość ciekawe "stadko" - dwa ostrygojady, szlamniak i siewnica! Trzymają się razem, no bo tak bezpieczniej... Super to wygląda :D
Obrazek

Więcej zdjęć po niedzieli, jak już będę w domu :)
Awatar użytkownika
martuś
Kontakt:

Kołobrzeg nie nadaje się na robienie ciekawych zdjęć...Z tym wyjściem rano też ciężko bo my tam nigdy nie śpimy więc żeby być przed ludźmi to musielibyśmy wyjechać o 3 :lol:

Jeśli chodzi o ładne widoki to polecam Szwajcarię Połczyńską (trasa z Połczyna Zdroju na Czaplinek). Ale to musielibyście gdzieś się zatrzymać bo z samochodu to nie porobicie zdjęć a w tych rejonach jest mnóstwo jeziorek oraz źródło Drawy.

W okolicy Czaplinka jest też rezerwat ornitologiczny jezioro Prosino ;) Niby blisko a byłam tam może z 10 lat temu... :roll: Muszę się w końcu wybrać jak będzie ładna pogoda
Obrazek
Dropsio

Zastanawialiśmy się czy jednak w drodze powrotnej nie zatrzymać się gdzieś w okolicy, ale raczej nic z tego nie będzie bo chyba złamałam palec u nogi i jak na razie jestem unieruchomiona, no chyba że do niedzieli się coś zmieni :szczerbaty: Ewentualnie rodziców z siostrą mogę na jeziorka wygonić a sama poczołgać się na mizianie świń :lol:
Awatar użytkownika
martuś
Kontakt:

Spoko jak coś to zapraszam :102: Siostrę z rodzicami też jeśli ich nie będą nudziły rozmowy tylko o świniach :lol:
Obrazek
Dropsio

Lubię, domyślam się że TŻ nie ma czasu, ale zapytam na wszelki wypadek - nie wybieracie się może w tym roku na Bukę albo jakiś inny obóz obrączkarski? :)
lubię

Post autor: lubię »

Ja na obozie ornito nie byłam nigdy, tż ostatnio ze ćwierć wieku temu :lol: Jest więc to pieśń przeszłości, nawet nie bardzo kusząca, więc nie sądzę, żebyśmy się mieli na jakimś obozie pojawić. Co nie zmienia faktu, że jak ktoś rozważa udział w takim obozie, to lepiej żeby pojechał niż nie - chociaż raz ;)
Dropsio

Nas kusi bardzo. Sama Bukówka jest już idealnym miejscem do obserwacji ptaków. Jedziemy na pewno, nie wiem jeszcze czy uda się w sierpniu, czy wrzesień/październik.

Wzięłam się za katalogowanie fotek (właśnie stuknął 100 sfotografowany gatunek ptaka), także stopniowo się będą pojawiać...

Złapię, złapię! :lol:
Obrazek

Grzywacze
Obrazek

Młoda awanturnica ;)
Obrazek

Rybitwa rzeczna
Obrazek

Mały żebrak
Obrazek

I beznoga śmieszka
Obrazek

Zagłębiłam się w temat i okazuje się, że zaobserwowane ostrygi to nie była parka, a rodzic z młodym! :yahoo:
Chocolate Monster

Post autor: Chocolate Monster »

Jaki super wątek,na pewno zostanę tu na dłużej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze sprawy”