Samiec czy samiczka - czyli jak rozpoznać płeć?

Kamienie w nerkach, osad w pęcherzu, zapalenie pęcherza, kastracje i sterylizacje;

Moderator: Dzima

ODPOWIEDZ
Kajka

Re: Samiec czy samiczka - czyli jak rozpoznać płeć?

Post autor: Kajka »

Jak mówiłam, świruje do reszty.. Przez moją nieuwagę doprowadziłam do najprawdopodobnej ciąży Perciego :cry:
lubię

Post autor: lubię »

Rozdziel świnki i obserwuj dziewuszkę, waż codziennie o tej samej porze i notuj. Jak zacznie gwałtownie tyć i się zaokrąglać po bokach, to leć do porządnego weta. Możesz od razu, ale ciąży w początkowej fazie raczej nie wykryje, wątpię, czy nawet średnią, bo nie wiem jak ze specjalistami w Pile. No i czytaj o ciąży i wychowywaniu młodych, żeby się spokojnie przygotować (oby to nie było potrzebne :fingerscrossed: ).
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Do weterynarza nie ma po co iść, bo - jak pisała lubię - ciąży nie wykryje bez USG, a nie ma powodu, żeby robić badania. Jeśli świnka jest ciężarna, po miesiącu będzie wiadomo, bo wtedy brzuch się wyraźnie powiększa. Na pewno natomiast uzupełnij wiedzę o ciąży i porodzie u świnek, żebyś była przygotowana.
Samiczka wcale nie musi być w ciąży, jednak musisz się w ciągu tego miesiąca zastanowić, co dalej z twoimi świnkami - czy zostawiasz oboje i dobierasz im partnerów tej samej płci, być może nawet ich dzieci, czy któreś z nich oddasz do adopcji.
Kajka

Post autor: Kajka »

Mamy w mieście super klinikę :like: Pracuje u nich paru weterynarzy, na stronie jest podany grafik. Mają jednego specjalistę od gryzoni, jego specjalnością są zabiegi u mały zwierząt <czyt. gryzoni/królików/fretek> (wyszło jak kogiel mogiel..). Jest też weterynarz od zwierząt egzotycznych + parę innych "zwykłych". Idziemy do tego weterynarza w piątek, ponieważ będzie dr Klimek (na grafiku jest napisane) i dokładnie sprawdzi, co się dzieje. Prawdopodobnie wykona USG. Dopytam też o kastrację Leonarda, bo nie chcę oddawać ani jednego, ani drugiego. Dzisiaj zamówiłam setkę, powinna w piątek przyjść, to od razu rozdzielę. Percy pójdzie do klatki.
aniamania

Post autor: aniamania »

I ja proszę o pomoc. Znajomy dał nam w prezencie świniaczka (2 tygodnie temu straciliśmy Chrumcię :( Maleństwo miało być na 100% dziewczynką, a dziś podczas pierwszej wizyty, pani weterynarz stwierdziła, że na pewno to chłopak. Proszę o fachową pomoc. Pilnie!!!

http://zapodaj.net/90805146f68b7.jpg.html
http://zapodaj.net/f9a75302a2059.jpg.html
Awatar użytkownika
Skiti
Miejscowość: Grudziądz
Kontakt:

Post autor: Skiti »

Też mi się wydaje, że to chłopak...
Awatar użytkownika
martu.ha
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: martu.ha »

chłopak jak się patrzy
aniamania

Post autor: aniamania »

Dzięki za pomoc!!
mil

Post autor: mil »

Czy Dasza to na pewno dziewczyna? Dziś zauważyłam białe plamy na polarku, a potem gęstą białą ciecz u niej na narządach... Do tej pory miałam 100% pewności, że to dziewczyna ale już nie wiem.
Dasza ma niecałe dwa miesiące.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Wygląda na dziewczynkę. Ten biały osad to na pewno sole wapnia z moczu. Nasienie u samców zastyga na twarde, glutowate sople.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ moczowo-płciowy”