Polska przyroda

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Dropsio

Re: Polska przyroda

Post autor: Dropsio »

Dużo zdjęć powstaje właśnie w okolicach Lwówka - zimki mieszkają nad Bobrem, teraz łatwo je zobaczyć bo jest ich dużo - dwa dni temu "otoczyły" mnie 4 na raz, także młodziaki szaleją :) Podejrzewam że można je dość łatwo zaobserwować na większości dzikszych odcinków rzek gdzie nad wodą zwieszają się gałęzie albo są powalone drzewa. A jeszcze jak gdzieś znajdzie się biały od małych odchodów patyczek, a jeszcze lepiej wypluwki gdzieś w jego okolicy... Wystarczy usiąść w krzakach i czekać, nawet z książką dla zabicia czasu ;)
W okolicy są bieliki, rybołowy, wilgi, dzięcioł zielony, czarny, krętogłów, puszczyki, brodźce, nurogęsi, zniczki, błotniaki stawowe, rybitwy i masa innych dość rzadkich albo ciekawych ptaków o których nie pamiętam albo jeszcze nie wiem. Ogólnie przyrodniczo teren bardzo ciekawy, nie narzekam :lol: Lata Agatowego nie znoszę, chociaż w sumie ja w ogóle nie przepadam za dużymi zbiorowiskami ludzi... Co roku wygląda bardzo podobnie więc szybko się nudzi. Ale jak ktoś przyjeżdża pierwszy raz i jeszcze interesują go kamienie i skały, to fajna atrakcja.
Zdjęcia faktycznie wymagają trochę cierpliwości, ale da się przyzwyczaić - do deszczu, rosy, przemoczonych ciuchów, zimna, wstawania o 4 rano, braku zwierzaków przez kilka długich godzin, komarów i mrówek, leżenia przez długi czas w bezruchu i w niewygodnych pozycjach.. Ale ja to uwielbiam, bo poranki mają swój niezwykły klimat, a kiedy po tym wszystkim przede mną pojawia się nagle zimek czy inny fajny zwierz, to momentalnie się o wszystkim zapomina (:
Czasem jeździmy na stawy, np. do Milicza, Przemkowa albo Starego Węglińca.
Dzisiaj byliśmy właśnie w tym ostatnim... I okazało się że myśliwi urządzili sobie w okolicy polowanie. Strzały było słychać co chwilę i z każdej strony, więc pewnie ustawili się w kole wokół jakiegoś zagajnika i przepłaszali sobie nawzajem przerażoną zwierzynę zamkniętą w pułapkę. W tamtych lasach są jelenie, a jutro zaczyna się sezon na nie, więc pewnie na nie też polowali.
Nie rozumiem jak ślepym trzeba być żeby twierdzić, że polowania mają cokolwiek wspólnego z ochroną przyrody :( Bo przecież naturę trzeba chronić przed groźnymi słonkami, niszczycielskimi jarząbkami i krwiożerczymi łyskami...
Ogólnie staram się być tolerancyjna i nie szufladkować ludzi, ale myśliwych nienawidzę bez wyjątku :evil:
Znalezione dzisiaj piórka słonki
Obrazek

Urszula, mówisz że lubisz zimki ale podoba Ci się zdjęcie z czaplą bo ma klimat? A co powiesz na takie połączenie? (;
Wstawiałam już wcześniej, możliwe że umknęło (:
Obrazek
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

Tu piszę, bo może ktoś znający się na ptactwie odpowie...
Czy teraz jeszcze są sroki słabo latające - młode? Dzisiaj na działce taka jedna siedziala w cieniu, potem pokicała do wody, popiła i pokicała dalej w krzaki, skąd zabrali ją wolontariusze z Psiego Anioła, wezwani po sąsiedzku na pomoc. Wyraźnie nie dała rady wystartować, taka z twarzy była rozczochrana, a za słabo znam ptaki, żeby wiedzieć, czy mloda, czy stara kontuzjowana np. po wielkości. Zresztą, jak się młode uczą latać, to stare zwykle wrzeszczą naokolo i uczą je wszystkiego. a tu nikogo nie było.
Jutro do nich zadzwonię zapytać, mieli komuś fachowemu przekazać ptaka, jeśli uszkodzony, a jeśli tylko zmęczony, to nakarmić i wypuścić.
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Awatar użytkownika
urszula1108
Miejscowość: Nadolice Wlk/Wrocław
Kontakt:

Post autor: urszula1108 »

Dropsio pisze:W okolicy są bieliki, rybołowy, wilgi, dzięcioł zielony, czarny, krętogłów, puszczyki, brodźce, nurogęsi, zniczki, błotniaki stawowe, rybitwy i masa innych dość rzadkich albo ciekawych ptaków o których nie pamiętam albo jeszcze nie wiem. Ogólnie przyrodniczo teren bardzo ciekawy, nie narzekam
U nas widziałam orły. Pewnie znalazłoby się więcej ciekawego ptactwa, zwłaszcza, że są u nas stawy rybne, ale po pierwsze ze stawów gonią, a po drugie brakuje mi cierpliwości i wytrwałości. U nas płynie cywilizowana Odra. Są trudnodostępne starorzecza wraz z rezerwatem orzecha wodnego, ale rzadko tam bywam, bo jednak trochę trzeba przejść i do tej pory nic wartego uwagi nie zauważyłam.
Dropsio pisze:Lata Agatowego nie znoszę, chociaż w sumie ja w ogóle nie przepadam za dużymi zbiorowiskami ludzi... Co roku wygląda bardzo podobnie więc szybko się nudzi. Ale jak ktoś przyjeżdża pierwszy raz i jeszcze interesują go kamienie i skały, to fajna atrakcja.
Na Lato Agatowe przydałoby się wybrać chociaż raz ze względów zawodowych (geologia), ale mnie również przerażają tłumy.
Dropsio pisze:Zdjęcia faktycznie wymagają trochę cierpliwości, ale da się przyzwyczaić - do deszczu, rosy, przemoczonych ciuchów, zimna, wstawania o 4 rano, braku zwierzaków przez kilka długich godzin, komarów i mrówek, leżenia przez długi czas w bezruchu i w niewygodnych pozycjach.. Ale ja to uwielbiam, bo poranki mają swój niezwykły klimat, a kiedy po tym wszystkim przede mną pojawia się nagle zimek czy inny fajny zwierz, to momentalnie się o wszystkim zapomina (:
Brzmi strasznie. Ostatnio czuję się jak staruszka - nawet wyjście na szlak wcześnie rano nie wzbudza mojego entuzjazmu, chociaż akurat w tym przypadku potrafię się zmobilizować (oczywiście w granicach rozsądku :D).

Polowań też nienawidzę. A tłumaczenie, że oni dbają o przyrodę i np. zimą dokarmiają zwierzęta zupełnie mnie nie przekonuje. Dla mnie to jest zwykła rzeź i tyle. Przy dzisiejszych polowaniach, zwierzęta nie mają żadnych szans. A panowie myśliwi się później szczycą trofeum, jakby dokonali jakiegoś bohaterskiego wyczynu. Zmieńmy temat, bo mi ciśnienie wzrasta.
Dropsio pisze:Urszula, mówisz że lubisz zimki ale podoba Ci się zdjęcie z czaplą bo ma klimat? A co powiesz na takie połączenie? (;
Wstawiałam już wcześniej, możliwe że umknęło (:
Chyba rzeczywiście mi umknęło, bo klimat jest, ale zupełnie nie widać fantastycznych kolorów zimka. Pewnie w oryginale wygląda dużo lepiej, ale u mnie jest po prostu ładne, a inne Twoje zdjęcia są rewelacyjne i stąd pewnie nie zwróciłam na nie uwagi. Zauważyłam natomiast jakiś czas temu post z kolekcją Twoich piórek. Fajna jest. Jak ją przechowujesz? My przywieźliśmy z Tatr jedno malutkie piórko. Z koloru bym sądziła, że może sójki, ale jest dosyć małe, więc nie wiem. Może wrzucę to fotką i poproszę o pomoc w rozpoznaniu :)
Obrazek
Dropsio

Piórka zbieram, kolekcja się powoli rozrasta, choć jak na razie nie mam nic specjalnego - masa piórek dzięciołów, sporo bażantów i kormoranów, kilka gołębi, sójek i myszołowów i inne "pospolite". Z trochę rzadszych mam słonkę i bielika, trafiła się też gęgawa i chyba rybołów... Trzymam je w cieniu powbijane w dość spory kawałek gąbki - wyglądają całkiem nieźle, nie bledną i się trzymają, a przynajmniej je widać, lubię na nie popatrzeć. Wszystkie oczywiście umyte i wygładzone :)
Dzisiaj znalazłam piórko sójki, ale tym razem te z niebieskiego "lusterka" czy jak to nazwać - jest prześliczne, pięknie się błyszczy :)
Sójek mam dość sporo, to może uda mi się rozpoznać, ale ogólnie na razie na piórkach nie znam się kompletnie, czarna magia jak dla mnie :) Ale mogę podrzucić na forum.przyroda, mam tam konto i od jakiegoś czasu wrzucam do oznaczenia swoje piórka, także to nie jest problem.
Awatar użytkownika
urszula1108
Kontakt:

Obrazek

To jest właśnie to piórko. Przy lepszym oświetleniu, kolor niebieski lekko połyskuje.
Obrazek
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Dropsio

Na telefonie widziałam piórko - sójka jak się patrzy ;)
Podrzucam taką fotkę - jedyne zdjęcie dzikiego jelenia jakie mam :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
urszula1108
Kontakt:

Dropsio pisze:Na telefonie widziałam piórko - sójka jak się patrzy ;)
Podrzucam taką fotkę - jedyne zdjęcie dzikiego jelenia jakie mam :lol:
Dzięki za potwierdzenie, że to sójka.
A jelenia coś nie widzę. Sprzęt na urlopie mam nie najlepszy - może to stąd? A może to jest podchwytliwe pytanie? :think:
a ja mam jeszcze inne pytanie - czy nad morzem są perkozy? Próbowałam wyszukać w google, ale wyskakują mi same miejsca noclegowe.

Poniżej stworek, którego spotkaliśmy jadąc nad morze. Ponieważ siedział na mnie, tylko to zdjęcie wyszło mi wyraźnie.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Dropsio zaznacz kółkiem gdzie ten jeleń bo nie widać :szczerbaty:
Obrazek
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

O rany, fajne zdjęcie, ale takie rzeczywiście podchwytliwe :). Jeleń jest dokładnie pośrodku zdjęcia, tylko idealnie schowany za pniem drzewa. Wystają mu tylko rogi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze sprawy”