KAROLEK szuka domu !! [Kielce] W NOWYM DOMKU

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

ODPOWIEDZ
lubię

Re: KAROLEK szuka domu !! [Kielce]

Post autor: lubię »

Joanka pisze:
Iza pisze:Dr Ania mówiła o kwarantannie 3-6 tygodniowej.
A to dziwne, bo mi powiedziała, że "Cykl rozwojowy pierwotniaka e.cuniculi u świnki jest nieznany. Nie wiadomo więc , kiedy pojawia się objawy".
Więc jeśli są podstawne obawy, najlepiej zrobić badanie krwi i będzie wszystko jasne.
Z tym "wszystko jasne" to też trzeba ostrożnie, bo robi się badanie moczu, a w moczu czasem oocysty są, a czasem nie :idontknow:
szeriszeri pisze:Zastanawia mnie zachowanie malucha..nie interesuje sie jedzeniem. Moje dziewuchy rzucają sie na wszystko i na kilometr wyczują co im niose a Karolkowi podstawiam pysznosci pod nos i nic..
Jedno jest pewne. Ogórek PYCHA!
Dałam mu płatki owsiane ale nawet ich nie rusza..karmy tez nie bardzo chce. Sianko od wczorajszego wieczoru do dzisiaj jakby nie bardzo ruszone ale coś tam dziubnięte.
Waga stoi w miejscu. Wyciek z noska zniknął :like:
Zaniepokoiłaś mnie tym. Podobnie się zachowywały moje tymczaski i był to objaw szkorbutu. Dalej nic nie rusza, czy już zaczął wcinać, jak nikt nie patrzy?
Joanka
Moderator globalny
Miejscowość: okolice Torunia
Kontakt:

Post autor: Joanka »

lubię pisze:
Joanka pisze:
Iza pisze:Dr Ania mówiła o kwarantannie 3-6 tygodniowej.
A to dziwne, bo mi powiedziała, że "Cykl rozwojowy pierwotniaka e.cuniculi u świnki jest nieznany. Nie wiadomo więc , kiedy pojawia się objawy".
Więc jeśli są podstawne obawy, najlepiej zrobić badanie krwi i będzie wszystko jasne.
Z tym "wszystko jasne" to też trzeba ostrożnie, bo robi się badanie moczu, a w moczu czasem oocysty są, a czasem nie :idontknow:

A co ma badanie krwi do badania moczu?
To badanie na obecność e.cuniculi przeprowadza się w Niemczech i jest najbardziej precyzyjne.
DS: Boguś[*]Biolchem, Dora,Tedi,Abi,Stefan,Filemon,Bonifacy,Tofik,Prosiaczek,Rabarbar[/color]
DT: Nikita i Augustyna, Balboa, Witalik
szeriszeri

Post autor: szeriszeri »

Maly dzisiaj wazy 786g. Zaczal jesc CN i oczywiscie coraz wiecej marchewki. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Iza
Miejscowość: Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: Iza »

Dzielny chłopak, oby tak dalej! A ja mocno trzymam kciuki za fajny nowy dom :fingerscrossed: głaski dla malucha :buzki:
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Jeżeli to badanie krwi będzie potrzebne to mówcie, zrobi się jakąś zrzutę i już.
lubię

Joanka pisze:A co ma badanie krwi do badania moczu?
To badanie na obecność e.cuniculi przeprowadza się w Niemczech i jest najbardziej precyzyjne.
Aa! Myślałam, że mówicie o tym standardowym moczu, na obecność jaj. Krew to faktycznie lepszy pomysł. Ale skoro dla Aro, który był po leczeniu encefalitozoonozy była robiona zrzuta, to w tym wypadku też raczej powinniśmy to zrobić w ten sposób - Karolek nie wykazuje przecież żadnych objawów, chodzi o to, że siedział z królami i nie ma pewności, czy jest czysty, czy może jeszcze nie ma objawów choroby. Róbmy zrzutę :ok:
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

No to robimy, tylko jakiś nr konta by się przydał. Będzie wiadomo i nie będzie przeszkód w adopcji.
Joanka
Moderator globalny
Miejscowość: okolice Torunia
Kontakt:

Post autor: Joanka »

lubię pisze: Karolek nie wykazuje przecież żadnych objawów, chodzi o to, że siedział z królami i nie ma pewności, czy jest czysty, czy może jeszcze nie ma objawów choroby. Róbmy zrzutę :ok:
To kto się podejmie zbiórki?
DS: Boguś[*]Biolchem, Dora,Tedi,Abi,Stefan,Filemon,Bonifacy,Tofik,Prosiaczek,Rabarbar[/color]
DT: Nikita i Augustyna, Balboa, Witalik
lubię

Sosnowa, damy radę?
szeriszeri

Post autor: szeriszeri »

''Mieszkamy w Miedzianej Górze, wszyscy jesteśmy osobami dorosłymi, świadomie podejmującymi decyzję o adopcji.
Bardzo się cieszę, że Karolek powoli zaczyna jeść. Co do karmy dokładnie taką samą karmimy naszego prosiaka.
Odnośnie kwarantanny rozumiem obecną sytuację, wiadome, że trzeba się zorientować czy wszystko jest w porządku. Akurat w tym czasie zakupimy odpowiednio większą klatkę dla świniaków. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i okaże się, że Karolek jest zdrowy. Wszyscy jesteśmy dosłownie w nim zakochani od pierwszego ujrzanego zdjęcia.

Jeśli chodzi o wizytę adopcyjną to jestem spokojna, dbamy o nasze zwierzaki, kwestia tylko zakupu tej klatki.

Posiadamy psa w domu rasy lhasa apso, bardzo łagodny, zaprzyjaźnił się z naszą obecną świnką i żyją w pełnej symbiozie. Czy obecność psa może być problemem przy decyzji o adopcji?''

Co wy na to? Ja uważam, że może być to dom idealny :) Niesamowicie się cieszę, że już jest zainteresowanie malym.

Ja na razie nie jestem w stanie dołożyć się do zrzutki na badania :(

Oto zdjęcie z dzisiejszego poranka :)
Obrazek
na czyczkachnajlepiej :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”