Samiec czy samiczka - czyli jak rozpoznać płeć?
Moderator: Dzima
Re: Samiec czy samiczka - czyli jak rozpoznać płeć?
Obawiam się, że nie mam aż tylu świnek :/ ten malec nie był planowany. Historia chyba typowa, czyli kupiłem świnkę w ciąży i po 2 miesiącach nastąpiło cudowne rozmnożenie. I teraz pytanie czy lepiej oddać młodą świnkę przyjaciółce, która się nią zaopiekuje czy trzymać obie świnki w osobnych klatkach czy wykastrować samczyka i trzymać go z mamą? Wolałbym nie oddawać tej małej świnki za bardzo się już do niej przywiązałem 

To możesz zdecydować się na kastrację - tyle że to zabieg i wiąże się zawsze z jakimś, niewielkim ale zawsze, ryzykiem niepowodzenia. Ale świnka do kastracji musi podrosnąć i też po samym zabiegu 6 tygodni mieszkać osobno.
Nie wiem, czy to nie będzie dla obojga duży stres, jak będą widzieć się tylko przez kratki. Zobacz i zdecyduj.
Nie wiem, czy to nie będzie dla obojga duży stres, jak będą widzieć się tylko przez kratki. Zobacz i zdecyduj.
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Zawsze można dobrać świnkom towarzystwo tej samej płci, czyli adoptować jeszcze dwie świnki i kupić drugą klatkę.
- joanna ch
- Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
- Kontakt:
w każdym razie żadne z nich docelowo nie powinno mieszkać osobno - stwory stadne
Witam
jakieś 3 tyg temu kupiliśmy dwie świnki. miały to być dwie samiczki, jednak dziś przy sprzątaniu klatki świnki zaczęły wydawać dziwne gruchające dźwięki i chyba kopulować? możliwe, że dziewczyna "wskoczyła" na dziewczynę?
Niestety świnki nie pozwalają się jeszcze brać na ręce. Udało mi się złapać tą "podejrzaną" i zrobić jej zdjęcie. Nie jest najlepsze, ale może ktoś byłby w stanie powiedzieć, czy to wygląda na samca?? Próbowałam lekko dusić na brzuszek, ale nic nie "wychodziło". To nasze pierwsze świnki więc zupełnie się na tym nie znam.
Upload with http://Wrzucajtu.pl
z góry bardzo dziękuję za pomoc.
pozdrawiam
jakieś 3 tyg temu kupiliśmy dwie świnki. miały to być dwie samiczki, jednak dziś przy sprzątaniu klatki świnki zaczęły wydawać dziwne gruchające dźwięki i chyba kopulować? możliwe, że dziewczyna "wskoczyła" na dziewczynę?
Niestety świnki nie pozwalają się jeszcze brać na ręce. Udało mi się złapać tą "podejrzaną" i zrobić jej zdjęcie. Nie jest najlepsze, ale może ktoś byłby w stanie powiedzieć, czy to wygląda na samca?? Próbowałam lekko dusić na brzuszek, ale nic nie "wychodziło". To nasze pierwsze świnki więc zupełnie się na tym nie znam.

z góry bardzo dziękuję za pomoc.
pozdrawiam
- martu.ha
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
wygląda na samiczkę, taki trójkącik ma?
może samica na samicę skakać, jest to objaw ustalania hierarchii, szczególnie gdy któraś ma ruję
może samica na samicę skakać, jest to objaw ustalania hierarchii, szczególnie gdy któraś ma ruję
- Skiti
- Miejscowość: Grudziądz
- Kontakt:
Dziewczynka jak nic 

dziękuję za odpowiedź, trochę mnie uspokoiła.
nie wiem o jaki trójkącik chodzi? ma takie Y i nad tym rurkę, która mogłaby być penisem..
nie chcę ich stresować za bardzo, bo tak jak pisałam jeszcze nie są oswojone.. co radzicie? zostawić i czekać? złapać jeszcze raz jak będzie mąż do pomocy i zrobić lepsze zdjęcia? zabrać do weterynarza od razu, żeby sprawdził i wykastrować w razie czego?
akurat wskakiwała świnka, która jest bardziej bojaźliwa i prawie nigdy nie wychodzi jako pierwsza, więc nie wiem, czy próbowałaby zdominować tą większą i odważniejszą? ta większa nie oponowała..
nie wiem o jaki trójkącik chodzi? ma takie Y i nad tym rurkę, która mogłaby być penisem..
nie chcę ich stresować za bardzo, bo tak jak pisałam jeszcze nie są oswojone.. co radzicie? zostawić i czekać? złapać jeszcze raz jak będzie mąż do pomocy i zrobić lepsze zdjęcia? zabrać do weterynarza od razu, żeby sprawdził i wykastrować w razie czego?
akurat wskakiwała świnka, która jest bardziej bojaźliwa i prawie nigdy nie wychodzi jako pierwsza, więc nie wiem, czy próbowałaby zdominować tą większą i odważniejszą? ta większa nie oponowała..
- martu.ha
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
koniecznie trzeba sprawdzić płeć drugiej świnki
chyba najlepiej do weta zabrać, tylko takiego świnkowego, nie psio-kociego
Y mają dziewczynki, ta rurka to nie penis, tylko ujście cewki moczowej (taki mały dzyndzelek)
chyba najlepiej do weta zabrać, tylko takiego świnkowego, nie psio-kociego
Y mają dziewczynki, ta rurka to nie penis, tylko ujście cewki moczowej (taki mały dzyndzelek)
mimo, że są nieoswojone? nie chcę ich stresować.. nie cofną się w postępie oswajania przez to?? są z nami już 3 tyg.. na początku trzeba było siedzieć nieruchomo przez pol godz zeby wyszły z domku.. teraz już nie boją się ruchów i sprzatania, kwiczą jak się do nich przychodzi, ale głaskać to tylko z zaskoczenia, przy jedzeniu czasem się uda.. nie chcę, żeby znowu trzeba było zaczynać od nowa..
nie wystarczyłyby lepsze zdjęcia? może jak wróci mąż spróbujemy je złapać i zrobić zdjecia obu świnkom..
a chłopcy nie mają Y??
nie wystarczyłyby lepsze zdjęcia? może jak wróci mąż spróbujemy je złapać i zrobić zdjecia obu świnkom..
a chłopcy nie mają Y??