Feniks [*] i Morfeusz - w DS

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

PepusiowaMama

Re: Feniks [*] i Morfeusz - w DS

Post autor: PepusiowaMama »

Potrzebne Kciuki dla Morfeuszka! W sobotę zauważyłam w klatce mysie bobki, a Morfi był osowiały. Skontaktowałam się z weterynarzem i zaczęliśmy leczenie pod kątem problemów z układem trawienia. Nie pomogło, więc w poniedziałek Morfi został zbadany w Synergii. Niestety, okazało się, że winne są zęby. Siekacze mają nieodpowiednią długość, w karcie napisano coś o zębach olbrzymich, ale to chyba tylko zapowiedź jeszcze gorszego. W czwartek zawożę go na prześwietlenie pod narkozą, będzie bardzo dokładnie badany, czy nie ma ropni, zwichniętej żuchwy itp., wtedy tez poznam rokowania. Prosiaczek już od niedzieli jest na ręcznym karmieniu, bo nawet ogóreczka nie chce mu się skubać. Jak go utrzymać przy życiu? Czytałam wątek o chorobach zębów, zwłaszcza przerostach trzonowców. Czy to zawsze musi kończyć się źle? :cry:
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Na razie spokojnie. Też byłam przerażona prawie dwa lata temu jak Tola zaczęła mieć problemy. Ale z biegiem czasu obie się nauczyłyśmy z tym żyć. Tola pomiędzy korektami funkcjonuje normalnie. Rok temu przerabialiśmy ropień A teraz jesteśmy w trakcie usuwania zęba olbrzymiego. Oczywiście są wyrzeczenia z mojej strony bo muszę podporządkować się od nią, w pracy tak samo. Korekty czasami wypadają nam z dnia na dzień więc wolne też muszę szybko łatwić. A my do weta mamy 130 km więc odległość nam nie ułatwia...
Trzymam kciuki za chłopaka :fingerscrossed:
Obrazek
PepusiowaMama

Morfeuszek miał przerosty wsteczne zębów policzkowych i żuchwy i szczęki, rankę w policzku. Zęby zostały wyrównane. Niestety, morfologia wykazała anemię, a usg wykazało powiększone węzły chłonne okołonerkowe. To plus plus to daje podejrzenie nowotworu. Za tydzień kontrola. Oby jednak to tylko był stan zapalny. Prosimy o :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Awatar użytkownika
zwierzur
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: zwierzur »

:fingerscrossed:
Dobre chwile są jak wisienki na torcie...
magmagpie

Post autor: magmagpie »

:fingerscrossed: :fingerscrossed:
Awatar użytkownika
Siula
Miejscowość: Tarnowo Podgóne
Kontakt:

Post autor: Siula »

:fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
PepusiowaMama

Nie chcę zapeszać, ale jest lepiej! Anemii Morfi już nie ma, za to apetyt dopisuje tak bardzo, że świnka podgryza mnie, żeby dostać karmę w postaci papki. W pysiu ciągle jest ranka, bardzo głęboko usadowiona, gdzieś za tylnymi zębami. Nie wygoiła się jeszcze, choć próbuję dosięgnąć ją elugelem, ale to nie jest proste. Być może będziemy musieli toczyć cykliczne batalie tylko z ząbkami,a nie z jakimś paskudnym nowotworem, a to jest dobra wiadomość :peace:
magmagpie

Post autor: magmagpie »

:fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
trzymamy dalej
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Jak tam Morfi?