Dropsio(*) i Cosiek - duet prawie doskonały

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
balbinkowo

Re: Dropsio i Cosiek - duet prawie doskonały

Post autor: balbinkowo »

Dropsio pisze: będziemy składać ludzki kręgosłup i takie tam... a wiadomo że tak się łatwiej nauczyć niż z rysunku.
Ooo, święta prawda. Pamiętam jak na studiach dostałam kości do pomacania na anatomii człowieka... zupełnie inny rodzaj nauki :szczerbaty: :D A jak była ta wystawa we Wro, Body Worlds, no musiałam to zobaczyć. Ciało ludzkie jest takie niesamowite w swojej złożoności :ok:
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Na wystawie nie byłam, nie wyszło, ale za to mieliśmy wyjazd z okazji Dni Nauki do Muzeum Anatomii we Wro. Zasuszone narządy wewnętrzne albo w formalinie, ludzkie głowy zakonserwowane na dwa wymienione wcześniej sposoby, płody... Niesamowite. W dodatku oprowadzajacy nas pan świetnie opowiadał o tym wszystkim, odpowiadał szczegółowo na pytania... :)

Obiecane fotki - są świnie, jest las. Na początek pójdą sarenki

A może jednak osiołek? :szczerbaty:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nadchodzi...
Obrazek

Obrazek

:szczerbaty:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sarny są niezwykle ciekawskie. Kiedy ta nas zauważyła, była na drugim końcu pola. Gdybysmy spróbowali ja podejść - uciekłaby. Z ciekawości powoli usiedliśmy na ziemi i po prostu czekaliśmy. Przez chwilę sarna nadal uparcie udawała że nas nie widzi (opuszczają głowę i udają że jedzą, ale w rzeczywistości obserwuje Was i nasłuchuje), ale po dosłownie minucie czy dwóch zaczęła do nas podchodzić! Powoli, zakosami, kilka razy się cofała i zawracała, jednak po tych podchodach w końcu podeszła do nas na jakieś 15/20 metrów.... Obejrzała nas sobie z każdej strony po czym spokojnie odeszła, najwyraźniej uznając, ze nie stanowimy dla niej zagrożenia. Niesamowite :love:

Makolągwa
Obrazek

Dzwoniec
Obrazek

Jasnota
Obrazek

Kopciuszek
Obrazek

I kawka <3
Obrazek

Obrazek

No i w końcu świnie - codziennie razem jedzą zielsko. Dopóki Cosiek nie otworzy dzioba i nie zacznie turkotać - łażą za sobą i nie am problemów. Gorzej jest jak łajza się odezwie...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
zagli

Post autor: zagli »

To Ruron jest :szczerbaty:
Awatar użytkownika
Asita
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Post autor: Asita »

Cosiek! Nie gada się z pełną paszczą! :nono: :lol:
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
katiusha

Post autor: katiusha »

dortezka pisze:
katiusha pisze:Naszyjnik pewnie szamański sobie Dropsio zrobi i będzie prosiaki zaklinać
zaklinać? postawi przed ich klatką i powie, że ptaszek był niegrzeczny i jak skończył...
Dropsio pisze: będziemy składać ludzki kręgosłup i takie tam, a wiadomo że tak się łatwiej nauczyć niż z rysunku
.. hmm.. więc ten.. troszkę się już jednak niepokoję o Twoją rodzinę
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Dokładnie Cosiek!! Jako Asia rzecze. Jedz grzecznie! Przy jedzeniu się nie gada :nie_powiem:
Zdjęcia super :like:
lubię

Post autor: lubię »

Kopciuszek :love: Mieliśmy przez chwilę na balkonie, ale sroki zeżarły.
dortezka pisze:wiewiórki są mięsożerne???!
wiele się na forum można dowiedzieć.. nie zawsze to co się chce wiedzieć
Większość krajowych gryzoni ma dietę mieszaną i nie gardzi białkiem w różnej postaci - szczególnie wiosną, kiedy trzeba odchować młode.
Dropsio pisze:Wczoraj nad Bobrem znaleźliśmy głowę i skrzydło jakiegoś wróbla czy czegoś takiego. Tak sobie teraz myślę... Chciałabym mieć ptasią czaszkę Zastanawiam się tylko jak ją oczyścić. Może położyć koło jakiegoś mrowiska żeby mrówki wyjadły resztki a potem kosteczki wygotować i odkazić spirytusem? Lubię, co myślisz?
Ja bym położyła na dużym mrowisku, ale tż gotował - jak wróci, zapytam czemu. Może, żeby matkę wkurzyć, bo smród jest przepaskudny :mrgreen: Za to widok wypadającego oka jedyny w swoim rodzaju... no nie wiem, sama musisz zdecydować :szczerbaty:
A po co taka czaszka (i inne resztki, gniazda, wydmuszki, owady w spirytusie itd., itp.)? Oficjalnie w celach edukacyjnych, jako pomoce do zajęć. Co prawda tż do lat się nie bawi w edukację i na horyzoncie też nic takiego się nie rysuje, ale powód dobry jak każdy inny. Prywatnie ja z tego korzystam w celach rozrywkowych: stoją u mnie w kuchni szklane pojemniki z tajemniczą zawartością - a to nasiona dziwne, a to zasuszone coś, a to czaszka... Lubię ten wyraz twarzy ludzi, którzy nie znają nas dobrze i po raz pierwszy błądzą po tym wzrokiem :102:
A, Dropsio - pytaliśmy o tegołosia: siedzą sobie ponoć koło Chocianowa, to do Przemkowa mogą spokojnie łazić :ok:
Dropsio

Przed chwilą widziałam chybapustułkę. Siedziała sobie na drzewie, a tuż obok niej... Sroka. Po chwili sroka sie zerwała, przeleciała nad ziemią i przycupnęła kawałek dalej. Kilka sekund pózniej chybapustułka rzuciła się na ziemię... i złapała mysz. Podleciała do sroki która skoczyła na ziemię i zaczęła grzebać w trawie. Chwilę później chybapustułka znów zapikowała koło sroki i znów coś upolowała. Później każda poleciała w inną stronę...Jakaś symbioza? Sroka płoszy żarcie, a pustułka co? Sroka jest przecież jej wielkości, więc chyba nie chodzi o ochronę? Chybapustułkę widziałam już zimą...
No i nad ulicą kołował bocian czarny... :jupi:
Dropsio

Bociek
Obrazek

Obrazek

Chybapanipustułka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I zięba
Obrazek
lubię

Post autor: lubię »

Panipustułka :)
Tż nie dawał czaszek na mrowisko, bo się bał, że mu mrówy zniszczą, szczególnie te drobne. W sumie może coś w tym jest - konkretnie fuzja kwasu mrówkowego z żuwaczkami tych większych... :think:
Awatar użytkownika
Asita
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Post autor: Asita »

Pustułeczka jaka śliczna :)
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”