ELA(Plamka) i MISIA(Szarusia)-już w D(-Ostróda)

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

lidka_park

Re: ELA(Plamka) i MISIA(Szarusia)-już w D(-Ostróda)

Post autor: lidka_park »

Nie oddam :love:

Foch forever :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
lidka_park

U Szarusi( a w sumie i Flafi) zaobserwowałam zmiany na lewym oczku. Weterynarze nie wiedzieli co to za zmiana, polecono mi zwierzęcego okulistę w Olsztynie. Diagnoza: kostenienie heterotropowe czyli zmiana nowotworowa :(
Lekami można spowolnić jednak oko prędzej czy później będzie do amputacji :(
Dostaliśmy leki na tydzień, potem kontrol i zobaczymy.
Przy okazji tej wizyty skonsultowałam tez Boryska, ale o jego diagnozie napisze już na innym wątku.

Zdjęcie nie do końca dobre. Postaram się jutro zrobić przy świetle dziennym. Oczko/komora oka nie jest tak czerwone w rzeczywistości, flesz zrobił swoje :P

Obrazek
basia M
Miejscowość: zambrow
Kontakt:

Post autor: basia M »

o moja biedulka , oczko okropne :(
pociesza mnie tylko to ,że jej nie boli .przynajmniej na razie .
:fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed: za jak najlepszy wynik leczenia
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Nie martw się na zapas. Kostnienie heterotropowe jest dość pospolicie spotykane u strszych świnek i nie jest groźne. Nie jest bolesne, nie powoduje przerzutów, i nie jest konieczna amputacja. Świnka będzie pomału ślepła na to oko, i to wszystko.
lidka_park

Mam już dobre zdjęcie
Obrazek

Obrazek
:love:
lidka_park

kimera pisze:Nie martw się na zapas. Kostnienie heterotropowe jest dość pospolicie spotykane u strszych świnek i nie jest groźne. Nie jest bolesne, nie powoduje przerzutów, i nie jest konieczna amputacja. Świnka będzie pomału ślepła na to oko, i to wszystko.
To jeśli doświadczony świnkolub tak mówi to będę spokojniejsza :)
Wet mówił, że już praktycznie na te oko nie widzi.
Zobaczymy, co będzie za tydzień ale już po jednym dniu stosowania leków widzę poprawę i oczko nie jest takie przekrwione jak wczoraj :)
lidka_park

Leczenie tylko początkowo przynosiło efekty. Oczko wyglądało dobrze przez kilka dni jednak znów wróciło do poprzedniego stanu. Wet okulistka zaleciła nadal podawać Tobradex w kropelkach, aby spowolnić ten proces ale ostatecznie należy wg niej oczko trzeba usunąć.
Mam nadzieję, że już w przyszłym tygodniu wezmę się w garść i umówię operację u weterynarza. Jednak po stracie Boryska mam duże obawy... :(

Szarusia i Pysia dziś:
https://www.youtube.com/watch?v=rAyXxGCNfm8
lidka_park

Szarusia w czwartek miała zabieg. Ma apetyt, pije wodę więc mam nadzieję, że będzie już wszystko dobrze :)
lidka_park

Dziś odeszła Szarusia :( :candle:
lidka_park

Plamka jest na antybiotyku, ma stan zapalny dróg rodnych. Na razie jest lepiej ale weterynarz ostrzega, aby nie cieszyć się zbyt wcześnie :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”