Baranek i Leonek znowu razem [*]

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Val

Re: Przygody Baranka i Leonka - po zabiegu

Post autor: Val »

Haha, no racja :lol: Tylko jeszcze przeprowadzka nas czeka w czerwcu, a to już trochę kasy pochłonęło (i pochłonie jeszcze). Śmiech śmiechem, ale przez te 2 miesiące wydatki na samo leczenie świń sięgnęły już chyba 1500 zł :shock:
Val

Mieliśmy kontrolę po operacji. Baranek dobrze się miewa. Z wszystkich możliwych komplikacji (a jest ich trochę) nie ma na razie żadnych! Rana przepłukana, sączek założony, wszystko ok. Po powrocie do domu wcina miętę i bazylię :) Mam nadzieję, że teraz będzie jadł, skoro zęby odrastają... Z mojego grubego Barana zostało jakieś 2/3 - waży teraz koło kilograma... ale na szczęście miał z czego chudnąć, bo z Leona to by nic nie zostało przy tych problemach z zębami. Baranek może już wrócić do kumpla, chociaż na to pozwolę dopiero, jak zje - nie chcę, żeby mu Leon łakocie zabrał ;)
Awatar użytkownika
Siula
Miejscowość: Tarnowo Podgóne
Kontakt:

Post autor: Siula »

Jedz Baranku, zdróweczka :buzki:
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Super wieści :jupi: Oby tak dalej :buzki:
Obrazek
Val

Kolejna kontrola - kolejne dobre wieści. Rana nadal goi się dobrze. Baranek przez 6 dni przytył 8g. Pije sam z poidełka :D je pomidora, ogórka, botwinkę, natkę marchwi, bazylię, miętę, wszelkie suszone ziółka oraz SIANO. A naprawdę nie widziałam go jedzącego siano prawie 1,5 miesiąca, więc ten widok wzruszył mnie prawie do łez :love: Ogolony policzek z dziurą w ogóle mu nie przeszkadza. Nic go chyba nie boli (fakt, dostaje jeszcze tramal), jest żwawy, ma apetyt, nawet już broni swojego żarcia przed Leonem :)

Ja miałam USG w poniedziałek, potwierdzona druga córka. Dwie młodsze siostry, biedny mój syn... :lol:
Val

Po kolejnej kontroli - tym razem była też korekcja zębów, bo odrosły. Ale policzek zagojony. Wszystko wygląda fajnie, Baranek dość szybko dochodzi do siebie. Nie minęły 3 tygodnie, a prawie normalnie je. Wreszcie jestem zwolniona z ładowania w niego tyle karmy ratunkowej... teraz już tylko 20ml dziennie. Ufff. Miałam już dość, bo Baran, który zaczął normalnie jeść, po prostu nie chciał jeść ratunkowej. Czego on nie robił, żeby się wykręcić... nawet psychologiczną metodę na mnie obmyślił - zobaczył, że go nie męczę, jak je, więc zaczął stawać przy paśniku i podjadać siano, kiedy widział, że idę ze strzykawą :lol:

No i sezon wakacyjny, mamy w domu o 2 świnie więcej. Chłopy już radośnie nasmrodziły na cześć bab. W sumie nie są kłopotliwe, tylko, że miejsca w domu już praktycznie nie ma. Mam już serdecznie dość tego mieszkania... na szczęście już się wywozimy powoli na nowe. Do końca miesiąca powinno się udać, choć wiele jeszcze do zrobienia :)
Awatar użytkownika
Asita
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Post autor: Asita »

Fajnie że świnka je lepiej, wiem dobrze co to za męczarnie z dokarmianiem :tired:
A będziecie mieli domek czy większe mieszkanko? :)
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Val

W zasadzie to mieszkanie... ale w dużym domu :) To dom dziadków mojego męża, po śmierci babci teść i jego brat bardzo go rozbudowali i wyremontowali, doszło całe piętro, tarasy, poddasze... więc są 3 oddzielne mieszkania na parterze (tam mieszka stryj męża z rodziną), na piętrze (to będzie nasze) i na 2. piętrze (teściowie). Jest też ogródek, a za rogiem las... choć najważniejsze dla nas to to, że będzie większy metraż (115m2 chyba ta nasza część ma, czy coś takiego), bo ze wszystkich minusów bloku ta ciasnota dokucza nam najbardziej. Już zaczynają się upały, więc robimy się coraz bardziej zdesperowani - wczoraj do późna siedzieliśmy i składaliśmy meble, dopiero zmęczone i wkurzone dzieci przekonały nas do powrotu ;)
Val

Nie myślałam, że teraz z tej strony padnie cios, ale jest bardzo źle z Leonkiem :(
Ogólnie świnki nasze są mało ruchliwe podczas upałów. Leon zwłaszcza, bo długowłosy (choć ostrzyżony). Jednak wczoraj jeszcze w dzień normalnie jadł, wieczorem widziałam, że coś jest nie tak - tylne łapki szwankowały, nie chciał jeść... pomyślałam, że upały załatwiły mi świniaka... że może nie przetrwać nocy. Ale przetrwał. Rano zjadł trochę bazylii, mięty i siana, podetkniętych wprost pod nos. Dotrwał do godzin otwarcia lecznicy. Rokowania są... no raczej kiepskie. Ma zapalenie płuc, ale ono nie jest takim problemem, jak prawdopodobne zapalenie jelit :( Padło pytanie, czy mógł zjeść coś trującego, coś nietypowego, ale przecież nie dawaliśmy im nic nadzwyczajnego - dostawały tylko to, co zawsze. Ma też gorączkę, choć wczoraj jeszcze dotykałam jego uszu i wydawały mi się normalne, nie był ogólnie gorący.
Jest teraz w szpitaliku, pod tlenem i kroplówkami... nie wiemy, co dalej, ale musimy się przygotować, że do nas nie wróci :cry:
Baran dobrze, choć jeszcze ma ropę w zębodole i może być, że kolejny ząb do usunięcia... ale nie musi, bo to jeszcze dopuszczalny okres rekonwalescencji... on w każdym razie wygląda całkiem dobrze, jak na te upały.
Awatar użytkownika
Kropcia
Miejscowość: Pruszków
Kontakt:

Post autor: Kropcia »

Masz przeboje. Kurcze, szkoda mi przejść z Barankiem, teraz szkoda mi Leonka. Taki piękny i dorodny świnek. Trzymam mocno kciuki żeby się z tego wylizał :fingerscrossed:
TM Karinka (4.01.17), Karmelka (2.12.18), Lukrecja (12.09.19), Pistacja (1.12.20), Pchełka (25.07.21)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”