Światełka za tęczą [*], Radomir i Tusia

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Re: Andzia [*], Klara [*], Zosia [*], Stefanka

Post autor: dortezka »

A tam, mieści się pod mostkiem. Główka schowana, to cała świnka schowana.. A to że coś tam wystaje.. :szczerbaty:

Biedne te świnki z tymi ząbkami. Kciukam cobh jednak nie wypadł :fingerscrossed:
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
Awatar użytkownika
Chryzantem
Miejscowość: Katowice
Kontakt:

Re: Andzia [*], Klara [*], Zosia [*], Stefanka i Fifka

Post autor: Chryzantem »

Ząbek nie wypadł, w poniedziałek jedziemy na wizytę (kolejną) + RTG.
Ale, ale... wpadło coś innego. W sumie ktoś inny.
Z Warszawy z laboratorium przyjechała do nas Fifka. Dzięki pomocy LabRescue udało nam się znaleźć koleżankę dla Stefanki (Dziekujęmy! za transport również)
Urodziła się w marcu. Nie zna warzyw, owoców, z karmy jadła tylko CC. Na szczęście marchewkę, ogórka i pomidora już ogarnęła. inne karmy też.
Łączenie przeszło w porządku, Stefan ją trochę poukładała po kątach ale mała ciągle była uległa.
Za to w nocy kwiki wrzaski i gruchanie. Myśleliśmy że to Stefan dominuje ale okazało się inaczej. Fifka posuwała Stefankę aż miło. Chociaż podejrzewam że to na zmianę było.
Dzisiaj na kocu trochę krzyków, czasem jedna drugą zębami odstraszy, poza tym leżą obok siebie i jakoś koegzystują.
Pierwszy raz mam gładką świnkę. Jest taka dziwna w dotyku, mało futrzasta :D ale kochana, standardowo ma pyszczek z nogami połączony i gada jak tupta.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Andzia [*], Klara [*], Zosia [*], Stefanka

Post autor: porcella »

Śliczna białaska! Myślę, że jak dorośnie, to zrobi się miększa, rzeczywiście laborantki mają często szorstkie futro.
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Jak fajnie, że Stefcia ma koleżankę :jupi: Dogadają się z czasem. U moich też na początku było ciężko a teraz jest ok :102:
Obrazek
Awatar użytkownika
Siula
Miejscowość: Tarnowo Podgóne
Kontakt:

Post autor: Siula »

Śliczna białaska. Za przyjaźń :fingerscrossed: :buzki:
Awatar użytkownika
Chryzantem
Kontakt:

Fifka powoli powiększa swoje kulinarne horyzonty. Na razie faworyt to jabłko, ogórek i seler naciowy, pomidor niekoniecznie.
Jest taka nieporadna, nie wie że jedzonko można sobie przytrzymać łapką, trochę próbuje ale najpierw podnosi do góry pyszczkiem a potem daje łapkę na ziemię... Chciałabym jej jakoś to wytłumaczyć i pokazać :szczerbaty:
Na szczęście tylko pierwsza noc była taka głośna, teraz śpią albo razem pod hamakiem albo jedna (zazwyczaj Stefan) gdzieś dalej. Stefan dziabie ostrzegawczo, zazwyczaj w powietrze, więc tylko ją odgania jak przekroczy "strefę komfortu". Żadnych walk nie ma.
Łazi pod koc, gada, popcornuje, biega po klatce aż się biurko trzęsie. Przypomina mi Zosię.
Tylko teraz nie pamiętam jak powinna tyć świnka, aktualnie Fifka ma dwa miesiące i waży ~615g. Mają siano, karmę, warzywa, co tylko można.

Ze Stefanką byliśmy u weta na rentgenie, ten ząbek już jej nie odrośnie. Zęby mogą za jakiś czas być do korekty, ale to zostawiamy do obserwacji. Ropień nie zmienia wielkości, więc też obserwujemy. 29 czerwca mam umówioną kolejną wizytę i zobaczymy czy coś będzie wymagać interwencji. Póki co Stefan pochłania, grubnie i odpoczywa, pokazuje małolacie gdzie jej miejsce i wydaje się czuć dobrze.
Prosiakowo
Miejscowość: Puck
Kontakt:

Post autor: Prosiakowo »

Ja też chciałabym taką białą świneczkę. Już napisałam do LabRescu. Niech się zdrowo chowają.
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: dortezka »

ale "mały białas" z niej :love:
ponad 600 to chyba całkiem niezła waga jak na 2mc :lol: W sumie też już nie pamiętam jak moje grubły :roll:
Chryzantem pisze: Stefan dziabie ostrzegawczo, zazwyczaj w powietrze, więc tylko ją odgania jak przekroczy "strefę komfortu". Żadnych walk nie ma.
ona po prostu stara się nie dać sobie wejść gówniakowi na głowę :szczerbaty:
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
Awatar użytkownika
Kropcia
Miejscowość: Pruszków
Kontakt:

Post autor: Kropcia »

Drozetka, a ja bym powiedziała, że Stefan to stateczna matrona, a Duża jej wpuściła jakiegoś dzieciucha, który tylko przeszkadza i zabiera jedzenie :D Mniej więcej tak u mnie wygląda relacja Pistacji i dzieciaków :D Pistacja wychodzi z założenia "Możecie być, ale mi nie przeszkadzajcie w byciu leniwą i grubaśną świnką. I wara od mojego jedzonka" :laugh:
TM Karinka (4.01.17), Karmelka (2.12.18), Lukrecja (12.09.19), Pistacja (1.12.20), Pchełka (25.07.21)
Awatar użytkownika
Chryzantem
Kontakt:

Kropcia ma rację - Stefan nie ma sił na takie szaleństwa, ona chce zjeść i mieć święty spokój. Fifka biega i gada, Stefan idzie taranem, czasem się dziabną czasem bzykną i jakoś to leci. Mała się nas na szczęście nie boi, chyba się już przyzwyczaiła do nowego domu. Mam taką nadzieję :love:
Fifek grubnie, waga z dzisiaj to 651g :shock: Stefan stabilnie, 712g. Ząbka nie ma, ale jakoś sobie radzi, nasza weteranka wojenna. Nie jestem pewna co do ropnia, ale wydaje mi się że trochę urósł.
Dostały trawę, Fifka pierwszy raz w życiu, Stefan pierwszy raz od paru lat. Czasem wybrzydzają z jedzeniem, ale co zrobisz. Jak ich tu nie rozpieszczać?

Trochę zdjęć się nazbierało:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”