Choroby układu moczowego
Moderator: Dzima
Re: Choroby układu moczowego
No dokładnie to nie wiem. Ale pójdzie z nim do weta i pokaże wiadomość Kimery 

A skąd ona jest? W "Zwierzętarni" mi Staśka już z dwóch kryzysów wyciągnęli, też ma niewydolność nerek.
Ja nie lubię tej kobity ze Zwierzętarni bo odradza adopcje labków.
-
- Miejscowość: ok. Warszawy
- Kontakt:
A ja mam problem z Heniem. Miał zabieg usunięcia kamienia z pęcherza moczowego. Czytam tu o podawaniu małej ilości wit. C a ja mam 8-10 kropli plus 1/6 saszetki Vibovitu. Do tego olej lniany, ale to na suchą skórę. Wetka nic nie mówiła o podawaniu Uroseptu czy innych podobnych. No i wspomniała też o nie podawaniu cykorii lub tylko w niewielkiej ilości. Doczytałam, żeby szpinaku też nie podawać. Coś więcej?
TM - Peppa, Matylda, Zosia i Rysia, Lusia, Carmen, Gloria, Rozalka, Tequila
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Na razie sądzę, że więcej pożytku przyniesie podawanie dużej ilości witamin, a nie ograniczanie mu wit. C. Ta witamina szkodzi dopiero w naprawdę dużych dawkach, a przesada dla świnki morskiej to 100 mg/kg wagi ciała dziennie, tyle, co dla człowieka.
Na pewno dobrze zrobi ograniczanie, choć nie musi to być wykluczanie z diety, warzyw zawierających więcej niż przeciętną ilość kwasu szczawiowego. Jest to m. in. szpinak, ale też wiele innych. Zalecane są natomiast wszelkie zioła moczopędne i rozkurczowe.
Na pewno dobrze zrobi ograniczanie, choć nie musi to być wykluczanie z diety, warzyw zawierających więcej niż przeciętną ilość kwasu szczawiowego. Jest to m. in. szpinak, ale też wiele innych. Zalecane są natomiast wszelkie zioła moczopędne i rozkurczowe.
-
- Miejscowość: ok. Warszawy
- Kontakt:
Jeju, a gdzie ja znajdę ten spis ziół i warzyw?
W domu mam tylko liście czarnej porzeczki na razie. Dobrze, wygugluję sobie
W domu mam tylko liście czarnej porzeczki na razie. Dobrze, wygugluję sobie

TM - Peppa, Matylda, Zosia i Rysia, Lusia, Carmen, Gloria, Rozalka, Tequila
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Moczopędne zioła: pokrzywa, liście brzozy, liście mniszka, pietruszka, liść borówki, znamiona kukurydzy.
Urosept lub Uronat, lub inne leki ziołowe zawierają mieszanki tych ziół.
Urosept lub Uronat, lub inne leki ziołowe zawierają mieszanki tych ziół.
trzeba świnkę namówić do picia większej ilości wody, np przez dodawanie soku jabłkowego do poidełka - takiego bez dodatku cukru.Beatrycze pisze:A ja mam problem z Heniem. Miał zabieg usunięcia kamienia z pęcherza moczowego. Czytam tu o podawaniu małej ilości wit. C a ja mam 8-10 kropli plus 1/6 saszetki Vibovitu. Do tego olej lniany, ale to na suchą skórę. Wetka nic nie mówiła o podawaniu Uroseptu czy innych podobnych. No i wspomniała też o nie podawaniu cykorii lub tylko w niewielkiej ilości. Doczytałam, żeby szpinaku też nie podawać. Coś więcej?