Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
: 07 lip 2014, 15:37
Znalazłam przepis (i wypróbowałam) na pyszną, bliskowschodnią potrawę wegetariańską. Nazywa się szakszuka i podaje się ją na śniadanie, ale może być jedzona o dowolnej porze. Są to sadzone jajka gotowane w pikantnym sosie pomidorowym.
2 łyżki oliwy
1 średnia cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, cienko pokrojone
1/2 – 1 papryczki chili (lub do smaku), drobno pokrojone
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka rozkruszonego kminku
1 łyżeczka rozkruszonego kminu rzymskiego lub 3/4 łyżeczki mielonego
1/2 łyżeczki kurkumy
1kg bardzo dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę, albo dwie puszki pomidorów krojonych w kawałki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka octu winnego
20g (spora garść) grubo posiekanej zieleniny: liście rzodkiewki, szpinak, jarmuż, etc
115g sera feta pokrojonego w kawałki
4 do 6 jajek
Na dużej patelni podsmażyć na oliwie cebulę i czosnek. Następnie dosypać przyprawy, aby zaczęły wydzielać aromat. Jeśli dodajemy paprykę chili, dodać teraz i poddusić. Dodać pomidory, przecier pomidorowy, miód i ocet, dusić około 15 minut. Na koniec dosypać posiekaną zieleninę. Jeśli sos ma być wykorzystany później, jest to koniec gotowania.
Jeśli będziemy teraz jeść, wciskamy w sos kawałki sera i grzbietem łyżki robimy w sosie wgłębienia na jajka. Wbijamy jajka w dołki i gotujemy je do chwili, gdy uznamy za wystarczająco ścięte. Żółtko powinno raczej zostać płynne.
Potrawę podajemy z chlebem, którym można zagarniać resztki pysznego sosu.
Jeśli przygotowujemy potrawę dla kilku osób, podajemy na stół patelnię, z której je się wspólnie. Próby przełożenia potrawy na talerze kończy się rozlaniem i wymieszaniem jajek z sosem, co zdecydowanie psuje wygląd dania.
Jeśli chcemy mieć pojedyncze porcje, sos należy przełożyć do żaroodpornych miseczek i do każdej wbić jajko lub dwa, a następnie wstawić miseczki do piecyka, aby jajka się ścięły.
Przepis stąd http://www.davidlebovitz.com/2013/02/sh ... cipe-eggs/ (są zdjęcia).
2 łyżki oliwy
1 średnia cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, cienko pokrojone
1/2 – 1 papryczki chili (lub do smaku), drobno pokrojone
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka rozkruszonego kminku
1 łyżeczka rozkruszonego kminu rzymskiego lub 3/4 łyżeczki mielonego
1/2 łyżeczki kurkumy
1kg bardzo dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę, albo dwie puszki pomidorów krojonych w kawałki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka octu winnego
20g (spora garść) grubo posiekanej zieleniny: liście rzodkiewki, szpinak, jarmuż, etc
115g sera feta pokrojonego w kawałki
4 do 6 jajek
Na dużej patelni podsmażyć na oliwie cebulę i czosnek. Następnie dosypać przyprawy, aby zaczęły wydzielać aromat. Jeśli dodajemy paprykę chili, dodać teraz i poddusić. Dodać pomidory, przecier pomidorowy, miód i ocet, dusić około 15 minut. Na koniec dosypać posiekaną zieleninę. Jeśli sos ma być wykorzystany później, jest to koniec gotowania.
Jeśli będziemy teraz jeść, wciskamy w sos kawałki sera i grzbietem łyżki robimy w sosie wgłębienia na jajka. Wbijamy jajka w dołki i gotujemy je do chwili, gdy uznamy za wystarczająco ścięte. Żółtko powinno raczej zostać płynne.
Potrawę podajemy z chlebem, którym można zagarniać resztki pysznego sosu.
Jeśli przygotowujemy potrawę dla kilku osób, podajemy na stół patelnię, z której je się wspólnie. Próby przełożenia potrawy na talerze kończy się rozlaniem i wymieszaniem jajek z sosem, co zdecydowanie psuje wygląd dania.
Jeśli chcemy mieć pojedyncze porcje, sos należy przełożyć do żaroodpornych miseczek i do każdej wbić jajko lub dwa, a następnie wstawić miseczki do piecyka, aby jajka się ścięły.
Przepis stąd http://www.davidlebovitz.com/2013/02/sh ... cipe-eggs/ (są zdjęcia).