U mnie Brit to absolutny przysmak. Ma też tę zaletę, że jest niskokaloryczny, niestety chyba nie niskocukrowy, albo się nie wczytałam w skład.
Natomiast beaphar nature jadła chetnie tylko ta świnia, ktora musi byc na diecie, a tam jest cholernie dużo białka, więc chyba niewskazane. Druga nie tknęła.
Suchy pokarm
Moderator: pastuszek
- sosnowa
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Re: Suchy pokarm
witam 
a jaką karmę (bazując na własnym doświadczeniu, którą świniaki najchętniej pałaszują i ma zbilansowany skład) polecacie dla młodej, 2 miesięcznej świnki?
może już padło takie pytanie, ale już się pogubiłam w tych karmach

a jaką karmę (bazując na własnym doświadczeniu, którą świniaki najchętniej pałaszują i ma zbilansowany skład) polecacie dla młodej, 2 miesięcznej świnki?
może już padło takie pytanie, ale już się pogubiłam w tych karmach

Ja mam młode świnki (jedna ok 6 miesięcy druga ok 3 tygodnie) i daję im cavię nature versele laga. Chętnie ją jedzą i prawie nic nie zostaje. 

Kurcze, moja ma teraz cavie complete versele-laga i KOMPLETNIE jej nie zasmakowała:( tak się zastanawiałam nad czymś only for kids, czy coś w ten deseń. Albo z cavią nature spróbuję bo też nad nią myślałam:)
- sophiee
- Miejscowość: Poznań
- Kontakt:
Mój też nie lubi VL Cavia Complete, za to Cavia Nature znika cała z miseczki
.
Świnki są dość wybredne co do karm, ale zazwyczaj jak się znajdzie tą ulubioną to już zostaje w świnkowym menu

Świnki są dość wybredne co do karm, ale zazwyczaj jak się znajdzie tą ulubioną to już zostaje w świnkowym menu

Wiecie może czy można jeszcze gdzieś kupić tą starą CC?
ta ich nowa struktura jest okropna, może i skład jest podobny i świnki jedzą ją, ale... jest masę odpadów... jest bardzo drobna, strasznie się kruszy i świnki przez to jej nie wyjadają w całości tak jak tą starą CC, a tego "pyłu" pokruszonego one nie jedzą i sporo się marnuje karmy i trzeba wyrzucać
CN nie bardzo lubią wybierają i zjadają jej ok 1/3 reszty nie chcą tknąć z Cripsy jest podobnie... nie ma sensu kupować nowej niby "ulepszonej" CC, bo się nie opłaca jak mam 1/3 wyrzucić, bo świntuchy nie zjedzą... znów powiedzenie, że "ulepszone" znaczy zepsute się sprawdza
myślałam o zmianie na Brit Animals Guinea Pig ale wychodzi sporo drożej
Co to jest za karma ta VL Cavia Classic czy Versele Laga Zero Classic? to chyba nie jest za dobre bo za tanie co nie?
A może mi ktoś powiedzieć lub wrzucić jakąś fotkę jak wygląda ta karma Beaphar Nature Guinea Pig?
moje świntuchy muszą mieć coś na zasadzie granulatu aby nie wybierały, bo jak mają za dużo do wyboru to marudzą i połowy nie jedzą... że też te moje świntuchy są takie wybredne
ta ich nowa struktura jest okropna, może i skład jest podobny i świnki jedzą ją, ale... jest masę odpadów... jest bardzo drobna, strasznie się kruszy i świnki przez to jej nie wyjadają w całości tak jak tą starą CC, a tego "pyłu" pokruszonego one nie jedzą i sporo się marnuje karmy i trzeba wyrzucać

CN nie bardzo lubią wybierają i zjadają jej ok 1/3 reszty nie chcą tknąć z Cripsy jest podobnie... nie ma sensu kupować nowej niby "ulepszonej" CC, bo się nie opłaca jak mam 1/3 wyrzucić, bo świntuchy nie zjedzą... znów powiedzenie, że "ulepszone" znaczy zepsute się sprawdza

Co to jest za karma ta VL Cavia Classic czy Versele Laga Zero Classic? to chyba nie jest za dobre bo za tanie co nie?
A może mi ktoś powiedzieć lub wrzucić jakąś fotkę jak wygląda ta karma Beaphar Nature Guinea Pig?
moje świntuchy muszą mieć coś na zasadzie granulatu aby nie wybierały, bo jak mają za dużo do wyboru to marudzą i połowy nie jedzą... że też te moje świntuchy są takie wybredne

- Iza
- Miejscowość: Bydgoszcz
- Kontakt:
Polecam karmę weterynaryjną trovet, zwłaszcza jeśli świnka ma problem z przerostem zębów. Znakomita karma, dzięki niej korekcje zębów są rzadsze i nie tam poważne 

Ja wypróbowałam Brit`a i jestem w szoku. Pałeczki są jeszcze większe i grubsze niż CC. Mam świnkę, która ma problem z zębami i zgryzem. Nie jadła od pewnego czasu granulatu (CC, CN, Supreme Selective, Crispy Muesli) ani np. marchewki, bo za twarda itd... Nasypałam jej Brit`a do miski i wciągnęła ją całą !
Jestem szczęśliwa, że wypróbowałam. Dziękuję wam, że o niej tu wspomnieliście, bo już byłam powoli na etapie dokarmiania papkami. 

- joanna ch
- Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
- Kontakt:
Fionka, ja kupiłam ostatnio przez przypadek VL Classic - pomyliło mi się z czymś innym i dopiero po dotarciu paczki okazało się co to za syf - mnóstwo ziaren, chyba je wybiorę i chomikom oddam.
Z tą VL Classic tak myślałam....
nie wiem może z tą Brit spróbuję
Stara CC 8kg starczała mi na ok 2 miesiące przy 3 świniach, przy czym dodatkowo dostawały inne rzeczy. A ta nowa CC starczy mi może przy dobrych wiatrach na 1,5 miesiąca, choć wątpię w to...
nie wiem może z tą Brit spróbuję

Stara CC 8kg starczała mi na ok 2 miesiące przy 3 świniach, przy czym dodatkowo dostawały inne rzeczy. A ta nowa CC starczy mi może przy dobrych wiatrach na 1,5 miesiąca, choć wątpię w to...