Choroby układu moczowego

Kamienie w nerkach, osad w pęcherzu, zapalenie pęcherza, kastracje i sterylizacje;

Moderator: Dzima

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Re: Choroby układu moczowego

Post autor: joanna ch »

Zauważyłam że Majka lekko popiskuje przy sikaniu. We środę prawdopodobnie wybierzemy się do weta ale czy jest coś co mogę przedtem dla niej zrobić? Ktoś może mi powiedzieć ile tego urosanu i żuravitu junior się daje ?
Pelcia
Miejscowość: Kraków
Kontakt:

Post autor: Pelcia »

Teddy pisze:Niestety sytuacja okazała się bardziej złożona. Freddie ma zaburzenia hormonów nadnerczy. Wydala kał cały czas, przy czym widać,że sprawia mu to ból ,jak by tego było mało-nie chce pić wody ani z poidła, ani z miski :( Narazie jesteśmy na antybiotykach,po usg,badaniach krwi i moczu, ale ta choroba okazała się nieuleczalna :sadness: Będziemy zmuszeni do eutanazji...za szybko, za bardzo się przywiązaliśmy do tego prosiaczka,czy pożegnania zawsze muszą być takie trudne? :( Jednak mniej cierpienia dla tego małego serduszka będzie lepszą opcją, walczymy do końca...
Co słychać u świnki?
Awatar użytkownika
joanna ch
Kontakt:

Pilna sprawa!!! Ile uroseptu na świniaka 1100 gramowego?

Nawrót choroby... niedawno świnia skończyła antybiotyk i przedwczoraj słoiczek rodicare uro ostatnie krople. A dziś zaczęła piszczeć przy sikaniu... Dałam jej 1/10 nospy i napoiłam ziołami urosan zdaje się, z popaćkaną suszoną żurawiną. Do piątku co najmniej jakoś musimy przeżyć bez weta...
Awatar użytkownika
justynuszek
Miejscowość: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: justynuszek »

Mówi się 1/6 2xdziennnie.
Ja dawałam 1/4 2xdziennie :szczerbaty:
Obrazek Obrazek
zamówienia kalendarzy i gadżetów SPŚM: zamowienia@forum.swinkimorskie.eu
Awatar użytkownika
joanna ch
Kontakt:

Dzięki serdeczne, lecę jeszcze po żurawit.
elwen
Miejscowość: skierniewice
Kontakt:

Post autor: elwen »

Kochani, potrzebuję porady. Mój półroczny świniaczek od jakiegoś czasu delikatnie popiskuje przy kupkaniu . Zaliczyliśmy już wizytę u pani doktor, która na usg stwierdziła niewielki osad w pęcherzu, a badanie moczu wykazało ciut podwyższoną ilość erytrocytów. Mały z leków dostał nospę i przeciwzapalną tolfedine, jeśli mu nie przejdzie, czeka go antybiotyk, czego wolelibyśmy uniknąć. Oczywiście osad należy wypłukać, ale czemu on nie ma objawów przy siusianiu? Czy problem może leżeć jeszcze gdzieś indziej?
Maluszek ma zalecenie popijać coś moczopędnego – daje mu więc herbatkę z pokrzywy, miętkę oraz żurawinę (1ml soku rozcięczony w proporcji 1:1). No i mamy ograniczyć wapń i tu mam problem co jest dla niego dobre. Taka pietruszka na przykład fajnie moczopędna ale sporo w niej wapnia, podobnie mniszek. Podpowiedzcie proszę czym karmicie swoje chore maluszki. Jestem w temacie zupełnym laikiem, staram się doczytywać ale zgłębianie tematu zajmie mi dużo więcej czasu.
Awatar użytkownika
joanna ch
Kontakt:

U mnie też świniak z osadem piszczy przy kupkaniu - bo jednocześnie sika i kupka. To częsty przypadek. Na USG wyszło że z kupkami wszystko w porządku, nie zablokowały się wewnątrz brzucha.

A czemu bronisz się przed antybiotykiem? Nic świniakowi nie będzie, tylko trzeba pamiętać o probiotyku (nigdy nie pamiętam czy go się daje godzinę po czy godzinę przed antybiotykiem). Mój świniak brał enroxil. Trzeba uważać czy wet kumaty bo wiele antybiotyków jest zakazanych u świniaków.

Ja daję syrop żurawit junior 2 ml, 1/6 uroseptu, zioła urosan, i jak tu ktoś zasugerował - wodę po gotowaniu kaszy jęczmiennej (to od wczoraj dopiero) (oczywiście nie wszystko naraz), jak kwęka to 1/10 nospy. Dodatkowo daję witaminę C bo tak się składa że akurat te warzywa które są w nią bogate, są w większości zakazane ze względu na zawartość wapnia -patrz ukochana pietruszka i rzodkiewka.

Trzeba dawać soczyste warzywa, moczopędne - po ogórku świnki dużo sikają, po pomidorze chyba też. Jabłko, gruszka.

Dostałam od weta listę zakazanych i wskazanych pokarmów ale dostanę ją w łapy dopiero za tydzień a na razie daję tylko to co na pewno wiem że można.
Awatar użytkownika
Renika
Miejscowość: okolice Krakowa
Kontakt:

Post autor: Renika »

A może podaj skrzyp? Myślę że gałązka raz na tydzień wystarczy.
elwen
Miejscowość: skierniewice
Kontakt:

Post autor: elwen »

Skrzyp też podaję (w niewielkich ilościach, choć pewnie więcej niż jedną gałązkę na tydzień). Generalnie moje świniaki sporo ziół dostają, aż zaczęłam się zastanawiać czy ten osad to przypadkiem nie od tego.

Nie bronię się przed antybiotykiem (pewnie bez niego się zresztą nie obejdzie), tylko miałam nadzieję, że pomoże tolfedyna i inne wspomagacze. Dzięki bardzo za odpowiedź:) Jak już będziesz miała listę to chętnie skorzystam.
misie

Post autor: misie »

a moja Pigi sika z krwią baliśmy się że ma kamice ale USG i zdjęcie ren.nic nie pokazało więc leczymy ją antybiotykami na zapalenie pęcherza .
Dziwne ale zarazem dobrze , że nie piszczała przy sikaniu i nie dawała żadnych objawów skakała bawiła się i wszystko było ok.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ moczowo-płciowy”