Szukałam ale nie znalazłam stricte takiego problemu. Świniak je, jest wesoły, biega. Wczoraj sie opchała pietruszką i burakiem ale...jak na mój gust na to co zjadła robi bardzo mało bobków. Przyzwyczajona jestem do większych ilości. Co może być przyczyną? To, że przez zienine mało siana zjadła? Przecież zielenina i warzywa to też błonnik i objętość. Troszkę mnie to martwi.
Troche doczytałam. Czyżby zatwardzenie? Po warzywach i zielonce? Dac kropelke parafiny albo bobotic?
Dużo je, mało bobków robi.
Moderator: Dzima
Re: Dużo je, mało bobków robi.
U mnie jest miesiąc. Znajoma miała ją dwa dni. Jeszcze przedwczoraj normalnie bobkowała. Przybiera na wadze. Pasożyty mogą powodować zmniejszenie ilości odchodów?
tak, ale jest to proces raczej mniej dynamiczny, więc raczej nie robaki. a brzuszek ma miękki czy twardy?
Wczoraj miala taki trochę twardawy albo raczej mniej miękki niż zwykle. Myslałam, że sie objadła. Dziś nie raczyła wyleźć spod półki ( a ja nie miałam czasu jej przekonywać) przywitać się z pancią więc nie wiem. Całą noc buszowała po klatce i słyszałam jak chrupie. Przyjde do domu wieczorem to ją obmacam nie zważając na protesty.
Może mieć wzdęcie, jeszcze lekkie, ale będzie się pogarszało, jeśli coś jest z trawieniem. Zresztą, to działa w obie strony. Podaj bobotic - nie zaszkodzi, bo się nie wchłania, działa tylko miejscowo w świetle jelita, a może pomóc. Z parafiną poczekaj na bardziej wyraziste objawy.
Na razie poczekaj, jak się pogorszy, możesz podać (byle zwierzęcy, nie ludzki). Na razie szczerze mówiąc tragedii nie widzę, pytanie w którą stronę to pójdzie.
Ok, dzięki. Kole pytać na zapas niż potem panikować jak wszyscy będą spać i nie będzie miał kto odpisać. Jakie moga być powody kłopotów trawiennych? Za dużo zieleniny na raz? A może listek kalafiora spowodował wzdęcie...