Suchy pokarm
Moderator: pastuszek
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Re: Suchy pokarm
Polecam w takim razie karmę Beaphar Care plus albo Trovet albo Science Selective. Są kruche, mają niewielkie granulki i są tuczace.
Hmmmm na trovecie jest napisane, że niskoenergetyczna, po składzie SS wygląda na bardziej tuczące, tylko chyba te granulki ma większe?kimera pisze:Polecam w takim razie karmę Beaphar Care plus albo Trovet albo Science Selective. Są kruche, mają niewielkie granulki i są tuczace.
Szukam czegoś dla mojej Jagódki, jest po usunięciu ropnia pod trzonowcami (operacja była wczoraj).
CC ma chyba zbyt duże granulki, siano też jej nie wchodzi, a VL Muesli wcina razem z tymi małymi granulkami. Stąd wniosek, że CC jest zwyczajnie dla niej teraz zbyt duża i szukam dobrej drobnej karmy, która będzie też tucząca. Tylko tak drobnej jak granulki z VL Muesli chyba nie znajdę :/ To znaczy z VL jest Crispy Pellets, to są chyba właśnie te małe granulki?
- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Crispy pellets to są te małe granulki o których myślisz ale czy to tuczące i odpowiednie dla twojej świnki to ja nie wiem, wiec tu niech się ktoś inny wypowie 

Dzięki wielkie, dobrze wiedzieć, że to są te granulki. Przynajmniej wiem, że z tymi sobie daje radę i jak z innymi (trovet i/lub SS) nie wyjdzie, to lepiej żeby dostawała Crispy Pellets niż Crispy Muesli. Dziś (dzień po operacji) dla mnie ważne, żeby jadła cokolwiekLilith88 pisze:Crispy pellets to są te małe granulki o których myślisz ale czy to tuczące i odpowiednie dla twojej świnki to ja nie wiem, wiec tu niech się ktoś inny wypowie

Myślicie że trovet lepiej ściera zęby niż Science Selective i czy nadaje się dla świnki, wymagającej podtuczenia? Bo waham się między tymi dwoma, bądź mieszaniem ich obu.
Znalazłam takie cudo http://www.beaphar.pl/produkty/gryzonie ... 6_30_P6683 , które w składzie ma... glony i drożdże. Brit Guinea Pig też zawiera drożdże... Beaphar dobra firma, a Brit'a ktoś kiedyś chyba sobie chwalił, tak więc pytam - czy świnkom drożdże nie zaszkodzą? Bo nie powiem, zdziwiłam się trochę 

Nie powinny, drożdże są bardzo zdrowe (bomba witamin B). Glony zresztą też 

Z tego co wiem drożdże są dla świnek niezbyt zdrowe i tu na stronie SPŚM też jest tak napisane.
"składniki zawarte w pieczywie, głównie drożdże, powodują że w jelitach (czyli tam gdzie faktycznie zachodzi trawienie tego typu żywności) dochodzi często do fermentacji tychże drożdży i zmiany pH ustroju. Zakwaszenie jelit ma negatywny wpływ na organizm świnki. Obniżenie pH powoduje zabicie pozytywnych bakterii jelitowych (które to są m.in. odpowiedzialne za produkcję we wtórnym obiegu, witamin z grupy B). Drugim aspektem jest możliwość wystąpienia ogólnoustrojowej drożdżycy (częściej jednak występuje drożdżyca układu pokarmowego), choroby którą leczy się dość ciężko"
Źródło: http://www.forum.swinkimorskie.eu/SPSM/ ... Itemid=112
"składniki zawarte w pieczywie, głównie drożdże, powodują że w jelitach (czyli tam gdzie faktycznie zachodzi trawienie tego typu żywności) dochodzi często do fermentacji tychże drożdży i zmiany pH ustroju. Zakwaszenie jelit ma negatywny wpływ na organizm świnki. Obniżenie pH powoduje zabicie pozytywnych bakterii jelitowych (które to są m.in. odpowiedzialne za produkcję we wtórnym obiegu, witamin z grupy B). Drugim aspektem jest możliwość wystąpienia ogólnoustrojowej drożdżycy (częściej jednak występuje drożdżyca układu pokarmowego), choroby którą leczy się dość ciężko"
Źródło: http://www.forum.swinkimorskie.eu/SPSM/ ... Itemid=112
Drożdże, drożdżyca, drożdży, na drożdżach...
Drożdżaki to bardzo zróżnicowana grupa grzybów. Czym innym są drożdże piekarnicze, czym innym piwowarskie, a czym innym chorobotwórczy mieszkańcy ciał naszych i naszych pupili. Dlatego wolę określenie "kandydoza" od drożdżycy, jest dużo bardziej precyzyjne.
Drożdże (nie wiem jakie) wchodzą w skład karmy ratunkowej Herbi Care. Gdzieś widziałam Saccharomyces (Bio-Lapis?). Drożdżaki mieszkające w układzie pokarmowym świnki i odpowiedzialne za większość infekcji grzybiczych to Candida sp. Drożdże są obecne wszędzie, jeśli jesz owoce - jesz drożdże. Żywe, aktywne, na ogół razem z pożywką. W sklepach ze zdrową żywnością kupisz drożdże prasowane, gotowe do spożycia. Ważne, żeby zachować odpowiedni ich poziom w diecie konkretnego gatunku.

Drożdże (nie wiem jakie) wchodzą w skład karmy ratunkowej Herbi Care. Gdzieś widziałam Saccharomyces (Bio-Lapis?). Drożdżaki mieszkające w układzie pokarmowym świnki i odpowiedzialne za większość infekcji grzybiczych to Candida sp. Drożdże są obecne wszędzie, jeśli jesz owoce - jesz drożdże. Żywe, aktywne, na ogół razem z pożywką. W sklepach ze zdrową żywnością kupisz drożdże prasowane, gotowe do spożycia. Ważne, żeby zachować odpowiedni ich poziom w diecie konkretnego gatunku.
- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
lubię pisze:Drożdże, drożdżyca, drożdży, na drożdżach...Drożdżaki to bardzo zróżnicowana grupa grzybów. Czym innym są drożdże piekarnicze, czym innym piwowarskie, a czym innym chorobotwórczy mieszkańcy ciał naszych i naszych pupili. Dlatego wolę określenie "kandydoza" od drożdżycy, jest dużo bardziej precyzyjne.