Czy warto mieszać karmy? I o kupowaniu dużych worków karm
Moderator: pastuszek
-
Czeslava
Czy warto mieszać karmy? I o kupowaniu dużych worków karm
Niedługo planuje kupno świnki morskiej i chciałabym żeby moja świnka była u mnie szczęśliwa. Niezbędne do szczęścia będzie na pewno zdrowe i smaczne (dla świnki) żywienie, dlatego pytam się was czy warto ze sobą mieszać karmy ? Mi chodzi głównie o Versele Laga Cavia Nature i Cripsy, jeżeli mieszacie inne karmy ze sobą to też będę bardzo wdzięczna jeżeli napiszecie jakie i czy wasze świnki je lubią
.
-
Nikodemcio
Re: Czy warto mieszać karmy?
Po co mieszać skoro można kupić więcej tel lepszej? Można to robić, ale to trochę bez sensu. Sama robię to tylko jeśli nie mam możliwości zakupu cn. Kupuje crispy, a na następny dzień nature. Z crispy bardzo wybieraja, a w cn nie maja za bardzo z czego. Jak juz mieszać to np. cavia nature + cavia complete.
- pucka69
- Wiceprezes ds. finansowych
- Miejscowość: Warszawa - Ursynów
- Kontakt:
-
meiss
Ja na szczęście kupiłam 10kg cn i będę miała spokój na długi czas, bo ostatnio musiały czekać jeden dzień na przesyłkę, bo wysypały ostatnią porcję i jadły z ziemi resztki...
-
lubię
Ja mieszam dość często, nie CN i Crispy, ale CN i końskie muesli, albo CN i suszki rozmaite - to zdecydowanie atrakcyjniejsza i zdrowsza forma jedzenia dla świnek. Przy przestawianiu świń z czegoś meganopodonego mieszałam Crispy, końskie i suszki, potem Crispy, CN, końskie i suszki, potem końskie, CN i suszki i tak doszłam do CN + suszki
Moje prywatne świnie jedzą Greenwoodsa, więc czasem dorzucam tymczasom, żeby sprawdzić jak im smakuje (bo niektóre wolą go niż CN).
Myślę, że warto mieszać, ale żeby poprawić jakość karmy, a Crispy do poprawiaczy nie należy.
Moje prywatne świnie jedzą Greenwoodsa, więc czasem dorzucam tymczasom, żeby sprawdzić jak im smakuje (bo niektóre wolą go niż CN).
Myślę, że warto mieszać, ale żeby poprawić jakość karmy, a Crispy do poprawiaczy nie należy.
- pucka69
- Kontakt:
Jeśli chodzi o kupowanie 10 kg to raczej przy kilku świnkach. Karma powinna być przechowywana w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
-
meiss
Od czego jest piwnica
.
Muszę jeszcze skombinować duże wiadro lub kilka mniejszych, by nie wietrzało za bardzo. Musiałam kupić taką ilość, bo u mnie w okolicy ciężko dostać mniej, a cena była atrakcyjna. No i nie będę się martwić co mają jeść jak wysypią i zdeptają zawartość miski, tak jak ostatnio.
Muszę jeszcze skombinować duże wiadro lub kilka mniejszych, by nie wietrzało za bardzo. Musiałam kupić taką ilość, bo u mnie w okolicy ciężko dostać mniej, a cena była atrakcyjna. No i nie będę się martwić co mają jeść jak wysypią i zdeptają zawartość miski, tak jak ostatnio.
- pucka69
- Kontakt:
- Jack Daniel's
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
A spożyta powinna być w ciągu 2 miesięcy od otwarcia. Potem wietrzeje i traci wartości odżywcze.pucka69 pisze:Jeśli chodzi o kupowanie 10 kg to raczej przy kilku świnkach. Karma powinna być przechowywana w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.