Jeśli miałaś kiedyś Crispy Muesli to to są te drobne pellety co w tamtej karmie, moi tego nie jedzą z całej Crispy zostawiali tylko ten pellet, składowo jest chyba ok ale co z tego jak świnki nie jedzą, wcześniej tu w wątku już było o tej karmie.Świnka Morska pisze:Chciałabym afowoedzieć sie co sądzicie o karmie CRISPY PELLETS GUINEA PIG firmy Versele Laga
Skład:
http://animalia.pl/produkt,26132,105,ve ... ej-2kg.htm
Suchy pokarm
Moderator: pastuszek
- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Re: Suchy pokarm
Lilith88 pisze:Jeśli miałaś kiedyś Crispy Muesli to to są te drobne pellety co w tamtej karmie, moi tego nie jedzą z całej Crispy zostawiali tylko ten pellet, składowo jest chyba ok ale co z tego jak świnki nie jedzą, wcześniej tu w wątku już było o tej karmie.Świnka Morska pisze:Chciałabym afowoedzieć sie co sądzicie o karmie CRISPY PELLETS GUINEA PIG firmy Versele Laga
Skład:
U mnie też nikt tej karmy jeść nie chciał, oprócz świnki z mega cukrzycą, która jedynie ją w niewielkiej ilości mogła jeść. Ale jak już dostała do wyboru inne karmy to ta jako jedyna zostaje w misce nieruszona

Czyli, dopytam dla pewności, wg Twojej wetki, 15% włókna to dużo?Jack Daniel's pisze:Rozmawiałem o Burgessie. Moja wetka zaleca tę karmę, ze względu na wysoką zawartość włókien.
Dziękuję za szybką odpowiedź. Teraz własnie daję moim dziewczynom tą karmę jedzą ją ale szału nie ma. Właśnie zamówiłam Brit Animals Guinea Pig 300g i przetestujemy.Marta_K pisze:Lilith88 pisze:Jeśli miałaś kiedyś Crispy Muesli to to są te drobne pellety co w tamtej karmie, moi tego nie jedzą z całej Crispy zostawiali tylko ten pellet, składowo jest chyba ok ale co z tego jak świnki nie jedzą, wcześniej tu w wątku już było o tej karmie.Świnka Morska pisze:Chciałabym afowoedzieć sie co sądzicie o karmie CRISPY PELLETS GUINEA PIG firmy Versele Laga
Skład:
U mnie też nikt tej karmy jeść nie chciał, oprócz świnki z mega cukrzycą, która jedynie ją w niewielkiej ilości mogła jeść. Ale jak już dostała do wyboru inne karmy to ta jako jedyna zostaje w misce nieruszona
- Jack Daniel's
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
Włókna jest 40%. Dokładniej, to 36%. Ale co tam moje wetka może wiedzieć, Twoi dietetycy są przecież lepsi w te klockiMEMOrySTICKer pisze:Czyli, dopytam dla pewności, wg Twojej wetki, 15% włókna to dużo?Jack Daniel's pisze:Rozmawiałem o Burgessie. Moja wetka zaleca tę karmę, ze względu na wysoką zawartość włókien.

I pisałem jeszcze inne rzeczy o tej karmie, bo odniosłem się także do rewelacji, jakoby sól w tej karmie była zła.
Włókna jest 15%, w tym 31%-36% (w zależności od źródła) włókna strawnego.
Po przeliczeniu niespełna 5% włókna strawnego w całości.
Wg wszystkich znanych mi danych i opinii - pokarm dla świnek morskich powinien zawierać 20% lub więcej (pamiętając iż nadmiar węglowodanów jest magazynowy w organizmie -> nadwaga)
. Stoi to w opozycji to twierdzenia, iż 15% to dużo.
Istnieje jeszcze możliwość że rozmawiamy o dwóch różnych produktach...
Sól - cóż, jej sława w przetwórstwie karm dla zwierząt nie należy do tych pozytywnych, oczywiście każdy ma prawo sądzić wedle siebie i osób które ceni.
Tu nie ma tak jednoznacznych danych, aczkolwiek obstawiam, że to tylko kwestia czasu niestety... Już w tej chwili pojawiają się zwiastuny.
Po przeliczeniu niespełna 5% włókna strawnego w całości.
Wg wszystkich znanych mi danych i opinii - pokarm dla świnek morskich powinien zawierać 20% lub więcej (pamiętając iż nadmiar węglowodanów jest magazynowy w organizmie -> nadwaga)

Istnieje jeszcze możliwość że rozmawiamy o dwóch różnych produktach...
Sól - cóż, jej sława w przetwórstwie karm dla zwierząt nie należy do tych pozytywnych, oczywiście każdy ma prawo sądzić wedle siebie i osób które ceni.
Tu nie ma tak jednoznacznych danych, aczkolwiek obstawiam, że to tylko kwestia czasu niestety... Już w tej chwili pojawiają się zwiastuny.
- Jack Daniel's
- Kontakt:
Najlepiej to napisać, że już pojawiają się zwiastuny, zamiast wyłożyć kawę na ławę. Takie "wiem, ale nie powiem"...
O soli w diecie ludzkiej już się trąbi. O soli w karmach komercyjnych dla psów było już co najmniej kilka afer, trzepanych także w mediach. Kwestia, jak każda z zakresu dietetyki, mnie interesuje i nasłuchuję, reszta - to kwestia podstawowej umiejętności analizy danych.Jack Daniel's pisze:Najlepiej to napisać, że już pojawiają się zwiastuny, zamiast wyłożyć kawę na ławę. Takie "wiem, ale nie powiem"...
Jesteś za solą, nie widzisz w niej nic złego - ok, Twoje prawo mieć swoje zdanie. To prawo każdego.
- Jack Daniel's
- Kontakt:
Nie napisałem, że jestem za solą. Po prostu nie słyszę tego trąbienia...
Słuchajcie, potrzebuję karmy odchudzającej. Takiej dużo włókna, mega dużo włókna i mało cukrów. Ktoś, coś?
Od razu powiem, że Re-balance odpada, bo nie widzę żadnych efektów i różnicy między zwykłą CN
Od razu powiem, że Re-balance odpada, bo nie widzę żadnych efektów i różnicy między zwykłą CN