Bielinka, Derka- DS__ Rajka, Masza (*)

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Re: Bielinka, Derka [Sztum]- ad. wstrzymana___ Masza i Rajka

Post autor: silje »

Ooo. Masza i Derka :) Jakoś wyszły drobniutko, jak dzieciaczki.
Ich siostry zdrowieją, ale muszę przyznać, że grzybolec paskudny im się przyplątał :glowawmur:. Jeden z "lepszych" okazów, jakie widziałam. To, co miała Masza- to Pikuś.
Na szczęście grzyb w odwrocie- dziękujemy za kciuki :buzki:
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Imre, Lotka +13 w DT
Aneta

Post autor: Aneta »

Czy Bielinka już wyzdrowiała? Jestem zainteresowana adopcją Bielinki i Derki
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Ooo, Gdańsk :)

Sprawa się przeciąga, bo grzyb ulokował się w kiepskim bardzo miejscu- koło oka i na policzku. Pozostawało smarować, bo kąpiele w Nizoralu odpadają w takim przypadku. Derki nie oddzieliłam bo stwierdziłam, że jak się miała zarazić, to się zaraziła, a niepotrzebnie będą się stresowały osobno. Teraz już obie mają zmiany, ale zaleczone. Trochę się drapią, więc jednak je jeszcze wykąpię ze trzy razy i będą (mam nadzieję) gotowe do adopcji :)
Aneta

Post autor: Aneta »

Napisałam do Pani prywatną wiadomość.
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Re: Bielinka, Derka [Sztum]- rezerwacja___ Masza i Rajka(DS)

Derka i Bielinka zarezerwowane dla Anety z Gdańska :D
Katia69

Post autor: Katia69 »

Dziewczęta mogą się pakować-czeka fajny domek :jupi:
WPA jak najbardziej :ok:
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Katia- dziękuję za wizytę :buzki:
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Re: Bielinka, Derka, Masza i Rajka- wszystkie w swoich domka

Derka i Bielinka pojechały dziś do swojego domu w Gdańsku :jupi:
Można wątek przenieść do uratowanych.
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Re: Bielinka, Derka- DS__ Rajka, Masza (*)

Niestety adopcja Maszy i Rajki nie zakończyła się happy endem...
Pisałam o tym pół roku temu, ale było to w momencie awarii forum i mój post jak widzę zniknął bezpowrotnie. Napiszę raz jeszcze, choć krótko, bo historia Maszy nie może pójść w zapomnienie.
16 maja tego roku (czyli 3 lata po adopcji) dostałam od DSu informację, że jedna ze świnek (Masza), jest w ciężkim stanie. Że proszą o pomoc, bo sami nie dają rady.
W rodzinie pojawiło się dziecko i tak zaabsorbowało rodziców, że ci nie zauważyli, że świnka nie je i bardzo schudła. Sytuacja musiała trwać dość długo, bo kiedy udali się w końcu do weterynarza (psio-kociego), świnka była już bardzo chuda i słaba. Wet... podciął siekacze, to oczywiście niewiele pomogło. Dopiero przy kolejnej wizycie zajrzał do trzonowców i nawodnił zwierzaka. Masza jednak była już w ciężkim stanie- sama się nie poruszała, nie chciała jeść- ani samodzielnie, ani ze strzykawki, miała już też problemy oddechowe. Cały opis działań i leczenia wyglądał dość chaotycznie..
Udało mi się namówić DS, by zawieźli świnkę do polecanej do nas Wet w Solcu Kujawskim. Tam Masza została przekazana ponownie pod naszą opiekę i poddana stosownemu leczeniu (17.05.2018). Sytuacja była już bardzo zła, ale nie beznadziejna. Świnka miała zaniki mięśniowe, okropnie przerośnięte wszystkie zęby, nawet dolne siekacze zachodziły na górne, a żuchwa była wyraźnie rozminięta ze szczęką. Jednym słowem dramat. Na lekach p/bólowych udawało się Maszę nakarmić strzykawką.
Tu podziękowania dla Poranek 81, która przez kilka dni zajmowała się Maszą.
Świnka była nawadniana i suplementowana, czuła się lepiej, ale jednak ciągle była zbyt słaba, by przeprowadzić porządny zabieg korekty w znieczuleniu.
Przewiozłam Maszę do Gdyni, gdzie został zrobiony zabieg w narkozie wziewnej. Świnka zabieg przeżyła i ewidentnie czuła się lepiej- była bystrzejsza i bardzo chętnie jadła ze strzykawki. Niestety na trzeci dzień po zabiegu odeszła, prawdopodobnie na skutek niewydolności wielonarządowej. Był 25 maja.
Pomoc przyszła zbyt późno..
Druga świnka pozostała niestety w tym DS. "Opiekunowie" nie poczuwali się do winy. Zobowiązali się do wizyt kontrolnych u weterynarza przez nas wskazanego, jednak ani razu w lecznicy się nie nie pojawili.
Na szczęście kilka dni temu- 23.11. przekazali pod opiekę SPŚM drugą świnkę (Rajkę), oraz jej koleżankę pochodzącą z niewiadomego źródła. Co dziwne- raz twierdzili, że są to "nasze" świnki (czyli adoptowane z SPŚM) a raz, że z OLX. Kłamstwa na każdym kroku.
Tak, że czas pokazał, że mimo wizyty przedadopcyjnej zwierzaki trafiły do nieodpowiedzialnego domu.
Obecnie Rajka przebywa wraz z koleżanką w Solcu Kuj. na obserwacji, wkrótce będą szukały nowego domu.
Mam nadzieję, że tym razem trafią naprawdę dobrze.
Dla Maszy mogę już tylko zapalić światełko :swieca:
Ogromnie mi przykro, że taki dom im wybrałam, a potem nie zdołałam jej pomóc.
Awatar użytkownika
Anula
Miejscowość: Gliwice
Kontakt:

Re: Bielinka, Derka- DS__ Rajka, Masza (*)

Post autor: Anula »

Straszna historia, biedna Masza :cry: Niestety mimo najszczerszych chęci nie jesteśmy w stanie jako osoby przeprowadzające WPA przewidzieć wszystkiego. Sprawdzamy co jest tu i teraz, nie wiemy co będzie za miesiąc czy rok, wydajemy zwierzaki tak naprawdę wierząc, że ich przyszły dom jest najlepszy z możliwych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”