Wydaje mi się, że Kiziu jest spokojniejszy.
Ale do Opola świnek nie wyślę- za daleko..
Poza tym myślę, że z Kiziem musiałabym jeszcze pojechać do okulisty. Nie wiem, kiedy dam radę..
Kiziu i Rudi - już w swoim domku
Moderator: silje
- silje
- Moderator globalny
- Miejscowość: Sztum/Czernin
- Kontakt:
Re: Kiziu i Rudi [Sztum]- znowu szukają swojego domku.
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +18 w DT
- silje
- Moderator globalny
- Kontakt:
Jak pytasz, to ja odpowiadam
Tak sobie myślę, że ta nerwowa sytuacja między chłopakami może być spowodowana dużą ilością innych świnek.. Zupełnie możliwe, że gdyby byli sami- ich relacje były by lepsze- nie wiem..
Rudi jest dynamicznym prośkiem, mniej lękliwym, łatwiej go wyjąć z klatki.
Widać, że w swoim domu mieli bardzo dużą swobodę, możliwe, że klatkę ciągle otwartą, ale wychowywani byli... bezdotykowo. Boją się brania na ręce, choć ostatnio coraz mniej
Kiziu pragnie pobiegać właściwie od samego rana do późnej nocy, dlatego, tak jak pisałam- przyszły dom powinien mu to zapewnić.
A czy razem, czy osobno
Trudno mi to ocenić prawdę mówiąc. Doświadczony DS na pewno by sobie poradził z ich wzajemnymi drobnymi incydentami.

Tak sobie myślę, że ta nerwowa sytuacja między chłopakami może być spowodowana dużą ilością innych świnek.. Zupełnie możliwe, że gdyby byli sami- ich relacje były by lepsze- nie wiem..
Rudi jest dynamicznym prośkiem, mniej lękliwym, łatwiej go wyjąć z klatki.
Widać, że w swoim domu mieli bardzo dużą swobodę, możliwe, że klatkę ciągle otwartą, ale wychowywani byli... bezdotykowo. Boją się brania na ręce, choć ostatnio coraz mniej

Kiziu pragnie pobiegać właściwie od samego rana do późnej nocy, dlatego, tak jak pisałam- przyszły dom powinien mu to zapewnić.
A czy razem, czy osobno

Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +18 w DT
Silje, wystarczy spojrzeć na moich chłopaków. Zaprzyjaźnieni tak długo, jak długo są sami. Jeśli na horyzoncie pojawia się inna świnka, chłopcy zaczynają się kłócić, a nawet ranić.
Duży teren, stabilizacja i brak innych zapachów są przepisem na spokój w ich klatce.
Pisałaś, że oni wcześniej byli zżyci...
Trzymam kciuki, żeby trafili do DS wspólnie i żeby odzyskali świńską przyjaźń.
Da się przecież
Duży teren, stabilizacja i brak innych zapachów są przepisem na spokój w ich klatce.
Pisałaś, że oni wcześniej byli zżyci...
Trzymam kciuki, żeby trafili do DS wspólnie i żeby odzyskali świńską przyjaźń.
Da się przecież

- silje
- Moderator globalny
- Kontakt:
Tylko, że przy odbiorze pan coś wspomniał, że zdarzały im się spięcia. I właśnie nie wiem, jak duże
Spróbuję to ustalić.
Ewidentnie jednak, kiedy wypuszczam ich na wybieg, po którym biegały inne świnki- sytuacja się zaostrza. Dlatego mając w pamięci Twoich chłopaków Koni, myślę, że może jednak gdyby byli sami- byłoby między nimi wszystko ok. Świńska przyjaźń na maksa.
Edit:
Dowiedziałam się, że zdarzały im się drobne kłótnie, ale nigdy nic drastycznego. Zawsze prowodyrem był młodszy i bardziej charakterny Rudi. Kiziu czasami się odgryzał.
Czyli wygląda na to, że w nowym domu, gdzie nie byłoby zapachu kilku(nastu) innych świnek- wszystko się uspokoi.
Wobec powyższego-mam nadzieję, że znajdzie się domek, który przyjmie ich RAZEM.

Spróbuję to ustalić.
Ewidentnie jednak, kiedy wypuszczam ich na wybieg, po którym biegały inne świnki- sytuacja się zaostrza. Dlatego mając w pamięci Twoich chłopaków Koni, myślę, że może jednak gdyby byli sami- byłoby między nimi wszystko ok. Świńska przyjaźń na maksa.
Edit:
Dowiedziałam się, że zdarzały im się drobne kłótnie, ale nigdy nic drastycznego. Zawsze prowodyrem był młodszy i bardziej charakterny Rudi. Kiziu czasami się odgryzał.
Czyli wygląda na to, że w nowym domu, gdzie nie byłoby zapachu kilku(nastu) innych świnek- wszystko się uspokoi.
Wobec powyższego-mam nadzieję, że znajdzie się domek, który przyjmie ich RAZEM.

- silje
- Moderator globalny
- Kontakt:

Chłopaki żyją sobie we względnej zgodzie

Baaaardzo lubią wybiegi- najlepiej pasowałaby im stale otwarta klatka.
Jak się za długo ociągam z wypuszczeniem ich- mam takie widoki:

Ale się wykręcił na tym ostatnim zdjęciu. 

- Marikaaa
- Miejscowość: W-wa
- Kontakt:
O matko,Werusiek pisze:Ale się wykręcił na tym ostatnim zdjęciu.

Teraz: Grunia od 19.07.2023 + ...
Nasz wątek: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=5805
Dawniej: Mała, Orzeszek, Czarnulka, Naleśnik, Nicek, Wicherek, Florek, Zdzisio, Grusia
Nasz wątek: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=5805

Dawniej: Mała, Orzeszek, Czarnulka, Naleśnik, Nicek, Wicherek, Florek, Zdzisio, Grusia
- silje
- Moderator globalny
- Kontakt:
Kiziu zna po prostu różne techniki piłopręciuchowania 

- silje
- Moderator globalny
- Kontakt:
Wczoraj byłam z Kiziem u okulisty (dr Pikiel w Gdańsku).
Opis: "W obu oczach brak reakcji źrenicowej, brak percepcji światła i ruchu. Zaćma, prawdopodobnie zmiany zwyrodnieniowe siatkówki. Rozpoznanie: Ślepota."
Kiziu nie widzi, lub widzi bardzo słabo. Myślę, że jednak widzi cokolwiek- sprawnie porusza się po klatce i po wybiegu, ale fakt, że ustawienie sprzętów jest zawsze takie samo.
Dzielny świnek, wyjątkowo dobrze sobie radzi. Wiedziałam, że widzi słabo, ale nie sądziłam, że (być może) wcale.
Opis: "W obu oczach brak reakcji źrenicowej, brak percepcji światła i ruchu. Zaćma, prawdopodobnie zmiany zwyrodnieniowe siatkówki. Rozpoznanie: Ślepota."
Kiziu nie widzi, lub widzi bardzo słabo. Myślę, że jednak widzi cokolwiek- sprawnie porusza się po klatce i po wybiegu, ale fakt, że ustawienie sprzętów jest zawsze takie samo.
Dzielny świnek, wyjątkowo dobrze sobie radzi. Wiedziałam, że widzi słabo, ale nie sądziłam, że (być może) wcale.