Suchy pokarm
Moderator: pastuszek
Re: Suchy pokarm
Mam pytanie - czy granulat w CN i Crispy muslies to ten sam granulat (pomijając te cienkie pałeczki)?
-
- Miejscowość: Mińsk Mazowiecki
- Kontakt:
Nie, nie ten sam. Muslies jest innym, trochę tańszym produktem tej samej firmy co produkuje CN.Moreni pisze:Mam pytanie - czy granulat w CN i Crispy muslies to ten sam granulat (pomijając te cienkie pałeczki)?
Ja najpierw kupowałam Crispy muslies, ale moje świnki nie przepadały za tymi cienkimi pałeczkami - zawsze je zostawiały w miseczce. Jak się dowiedziałam/doczytałam, że CN jest lepsza, zmieniłam i teraz nic nie zostaje, a więc też nic się nie marnuje.
Jeśli Twoje świnki zjadają te pałeczki z Muslies, możesz tą karmę potraktować jako urozmaicenie i dodatek do diety, ale jako podstawę proponuję traktować CN lub CC.
Właśnie teraz daje im Crispy Muslies jako dodatek do CN i wyglądają na zadowolone z tego faktu, ale tam są całe ziarna zbóż i inne dziwne rzeczy... Ponieważ większa część granulatu w CN i muslies na oko wygląda tak samo, to zaczęłam się zastanawiać, czy nie kupić im po prostu samych tych pałeczek (zdaje się, że to się crispy pellets nazywa) i nie dorzucić do smaku zamiast muslies, bo pałeczki znikają z michy praktycznie zawsze. Moje świnki są dziwne pod tym względem, bo jak dotąd wszystkie karmy polecane na forum jako wyjątkowo smakujące świnkom okazywały się niejadalne - i na odwrót...Gaja pisze: Nie, nie ten sam. Muslies jest innym, trochę tańszym produktem tej samej firmy co produkuje CN.
Ja najpierw kupowałam Crispy muslies, ale moje świnki nie przepadały za tymi cienkimi pałeczkami - zawsze je zostawiały w miseczce. Jak się dowiedziałam/doczytałam, że CN jest lepsza, zmieniłam i teraz nic nie zostaje, a więc też nic się nie marnuje.
Jeśli Twoje świnki zjadają te pałeczki z Muslies, możesz tą karmę potraktować jako urozmaicenie i dodatek do diety, ale jako podstawę proponuję traktować CN lub CC.
-
- Miejscowość: Mińsk Mazowiecki
- Kontakt:
To teraz i ja się zaczęłam zastanawiać, czy część z granulatu Muslies to może jednak nie to samo co w CN, to ten sam producent, więc na logikę część składu mogłaby się powtarzać
. Nie mam teraz Muslies, więc nie porównam, ale skład, z tego co pamiętam z opakowania, się różnił. Całościowo, bez rozdzielania na "ziarenka", lepsza CN.
Skoro Toje świnki lubią pałeczki ( których moje nie znoszą ), to faktycznie kupuj im oddzielnie pellets i będą zadowolone

Skoro Toje świnki lubią pałeczki ( których moje nie znoszą ), to faktycznie kupuj im oddzielnie pellets i będą zadowolone

- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Ziarna jeść nie powinny wiec Crispy Muesli lepiej nie kupować, za to same te pałeczki czyli Crispy Pellets to bardzo dobra karma, moje świnki jej nie jedzą niestety ale skład ma bardzo dobry i jeśli Twoje świnki lubią to na pewno warto. Jeśli chodzi o te granulki to tak są to te same.
Pagzik Muesli też jest karmą podstawową tylko z gorszym składem niż CN czy CC. Karmy uzupełniające z VL to Crispy Snack Fibres, Snack Nature Fibres i Snack Popcorn.
Pagzik Muesli też jest karmą podstawową tylko z gorszym składem niż CN czy CC. Karmy uzupełniające z VL to Crispy Snack Fibres, Snack Nature Fibres i Snack Popcorn.
Czy ktoś podawał swoim świnkom karmę Fibafirst? Weterynarz mi zalecił, a nie znalazłam o niej żadnych opinii i nie wiem, czy świnki będą chciały jeść. Tu link: http://hipcio.sklep.pl/produkt/supreme- ... a-pig-350g
Chcę wypróbować karmę Burgess Excel dla świnki morskiej z porzeczką i oregano albo z miętą wydaje się zdrową karmą skład z porzeczką Skład: mączka z trawy, pszenica, lucerna, kukurydza, łupiny soi, mączka owsiana, soja wysokobiałkowa, groch, mączka pszeniczna, niemalesowana miazga z buraka cukrowego, drożdże, olej sojowy, wapień, fosforan jednowapniowy, fosforan dwuwapniowy, sól, krótkołancuchowe fruktooligosacharydy (0,25%), czarna porzeczka (0,1%), oregano (0,06%).
Analiza: białko 17%, tłuszcz 4%, włókno surowe 15% (w tym strawne 31%), popiół 6%, sód 0,17%, wapń 0,8%, fosfor 0,5%.
Dodatki:
Witamina A (octan retinylu) (E672) 25.000 jm/kg
Witamina D3 (cholekalcyferol) (E6761) 2000 jm/kg
Witaminy E (tokoferol) (3a700) 155 mg/kg
Witamina C (kwas L-askorbinowy) 1050 mg/kg
Miedzi (pięciowodny siarczan miedzi) (E4) 28 mg/kg
Jod (wapnia bezwodny jodan) (E2) 2,34 mg/kg
Selen (selenin sodu) (E8) 0,22 mg/kg
Żelazo (siarczan żelazawy monohydrat) (E1) 133 mg/kg
Mangan (tlenek manganu) (E5) 16,1 mg/kg
Cynk (E6) 139 mg/kg
co o niej myślicie próbował ktoś która wersja jest bardziej smaczna
Analiza: białko 17%, tłuszcz 4%, włókno surowe 15% (w tym strawne 31%), popiół 6%, sód 0,17%, wapń 0,8%, fosfor 0,5%.
Dodatki:
Witamina A (octan retinylu) (E672) 25.000 jm/kg
Witamina D3 (cholekalcyferol) (E6761) 2000 jm/kg
Witaminy E (tokoferol) (3a700) 155 mg/kg
Witamina C (kwas L-askorbinowy) 1050 mg/kg
Miedzi (pięciowodny siarczan miedzi) (E4) 28 mg/kg
Jod (wapnia bezwodny jodan) (E2) 2,34 mg/kg
Selen (selenin sodu) (E8) 0,22 mg/kg
Żelazo (siarczan żelazawy monohydrat) (E1) 133 mg/kg
Mangan (tlenek manganu) (E5) 16,1 mg/kg
Cynk (E6) 139 mg/kg
co o niej myślicie próbował ktoś która wersja jest bardziej smaczna
Też mam tę karmę w wersji z porzeczką i oregano, myślałam, że jest bardzo dobra, ale okazuje się, że nie do końca. Podobno ma mało błonnika, soję, sól i jakieś takie. Najpierw świnki się rzuciły, a teraz nie reagują na nią, więc chyba problem się rozwiązał.
O tej karmie już była rozmowa w tym wątku. Ogólnie konkluzja była taka, że obiektywnie karma dobra, ale świnki po kilku dniach przestają się nią interesować.malwusia9 pisze:Chcę wypróbować karmę Burgess Excel dla świnki morskiej z porzeczką i oregano albo z miętą wydaje się zdrową karmą skład z porzeczką Skład: mączka z trawy, pszenica, lucerna, kukurydza, łupiny soi, mączka owsiana, soja wysokobiałkowa, groch, mączka pszeniczna, niemalesowana miazga z buraka cukrowego, drożdże, olej sojowy, wapień, fosforan jednowapniowy, fosforan dwuwapniowy, sól, krótkołancuchowe fruktooligosacharydy (0,25%), czarna porzeczka (0,1%), oregano (0,06%).