Suchy pokarm

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
cappuccino

Re: Suchy pokarm

Post autor: cappuccino »

Vadigran Terra Guinea Pig ktoś próbował? Mało opinii w internecie.

Zastanawiam się, co zamówić chłopakom. Obecnie mają Beaphar Nature + CC, ale ostatnio przestali w ogóle patrzeć na każdą z nich i z Beaphara zjedzą może ze dwie granulki dziennie, a na CC dosłownie zaczęli sikać :shock:

No i tak myślę, czy kupić CN, czy jednak próbować czegoś innego.
Skład tego Vadigrana, wygląda dobrze, ale czy będą jadły?
Moreni

Post autor: Moreni »

Ja próbowałam - moje dziewczyny uwielbiają. Tyle, że ta karma składa się w jakichś 70% z sieczki z lucerny. Moje dziewczyny wcinają lucernę pod każdą postacią, więc i Vidagran wchodzi, za to większość granulatu z tej karmy jednak zostaje (bardziej smakuje im granulat z CN). A, no i ma też trochę ziaren dyni. Niewiele, ale zawsze.
cappuccino

Post autor: cappuccino »

Przejrzałam cały wątek i pogadałam Lilith, stanęło na Britcie.
Mam nadzieję, że będą jedli obydwoje :D
Moreni

Mam pytanie do tych, co podają świnkom karmy Bunny. Jako iż były u mnie w zoologu w promocji 2 za 1, zakupiłam Guinea Pig Dream i Nature Shuttle. Bunny ma tyle rodzajów karmy że trochę się w tym gubię, więc powiedzcie mi, czy one się czymś różnią (poza tym, że jedna to tylko granulat, a druga ma jakies suszone dodatki)?
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

Nie specjalnie się różnią, granulki są takie same, tylko te ziółka są dodatkowo, w opisie na hipciu jest podane, że ta z ziołami jest wprowadzeniem do Marzenia Świnki Morskiej i ta Marzenie jest lepsza w składzie analitycznym ale to zwyczajnie dlatego, że granulatu jest więcej a granulat jest w zasadzie idealnie zbilansowany.
Moreni

Ha, czyli w sumie bez różnicy, bo znając życie i tak granulki będą podgryzać od niechcenia.;)
Awatar użytkownika
Lilith88
Kontakt:

Moi tej karmy na początku nie chcieli ruszyć, z jednej str. się tego spodziewałam a z drugiej byłam zła, bo droga jest ale później zaczęli jeść chętnie, więc cierpliwości ;) dawaj im małe ilości żeby się nie marnowało a jak zaczną jeść ładnie to dopiero sypnij więcej.
Mejka

Post autor: Mejka »

Czy przy karmieniu cavia nature należy dodatkowo podawać wit c w kropelkach?
Awatar użytkownika
Lilith88
Kontakt:

Nie. Witaminy należy dostarczać w warzywach, sztuczna witamina C nie jest zdrowa, obciąża nerki i należy ją podawać tylko jeśli świnka ma niedoboru spowodowane złą dietą.
tysiaa

Post autor: tysiaa »

Jestem na etapie poszukiwania nowej, tańszej karmy dla świnki. Do tej pory jadła granulat z VL ale niestety, mój studencki portfel płacze, bo jest dosyć droga :( Znalazłam na zooplusie karmę Versele-Laga Crispy Pellets, dla królików co prawda, która nie zawiera zbóż i nie jestem pewna, czy mogę ją śwince podawać, oczywiście dostaje na codzień zieleninkę i świeże warzywa i owoce, czy lepiej kupić np vitakraft Emotion Professional Prebiotic ?

składy:
VL: (Skład: produkty uboczne pochodzenia roślinnego, ekstrakty białka roślinnego, nasiona, minerały, FOS, ekstrakt z juki.
Dodatki: witamina A (10000 j.m./kg), witamina D3 (1200 j.m./kg), witamina E (80 mg/kg), witamina C 250 mg/kg), żelazo (100 mg/kg), jod (2 mg/kg), miedź (10 mg/kg), mangan (75 mg/kg), cynk (70 mg/kg), selen (0,2 mg/kg)

Vitakraft:(Skład środki uboczne pochodzenia roślinnego (suszona trawa 10%), warzywa (czerwone buraki 5%), inulina 2%, minerały, drożdże (beta glukan 150mg/kg)
Dodatki witamina A (E672) 12000 IE, witamina D3 (E671) 900 IE, witamina C 299 mg, selen (E8) 0,242 mg, żelazo (E1) 44,99 mg, jod (E2) 0,90 mg, miedź (E4) 12,00 mg, mangan (E5) 35,99 mg, cynk (E6) 74,98 mg, kobalt (E3) 0,60 mg)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”