Re:Tościk 1.08.17[*],Nachos 23.01.21 [*]i Czesio 7.08.20 [*]

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
cappuccino

Re: Tost i Nachos - zdjęcia s. 29 :)

Post autor: cappuccino »

martuś trochę tak to wygląda :lol: To super, że można wybrać czy miękkie czy twarde, bo moje to miękkoluby :lol:

No moja siostra chciała wywalić moje łóżko z pokoju, bo mieliśmy wspólny, ale tata jej nie pozwolił :102:
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Capuccino, wiesz, że wiele środków do czyszczenia można zrobić samodzielnie za bardzo małe pieniądze? Przepisy są po angielsku, ale nietrudno przełożyć. Większość robi się na bazie sody kuchennej.
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

kimera pisze:Capuccino, wiesz, że wiele środków do czyszczenia można zrobić samodzielnie za bardzo małe pieniądze? Przepisy są po angielsku, ale nietrudno przełożyć. Większość robi się na bazie sody kuchennej.
OT Zlinkowałabyś? EOT ;-)
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Kontakt:

https://pl.pinterest.com/2minlaundry/ho ... detergent/
Tego nie robiłam, bo wymaga zakupienia boraksu, który dostępny jest tylko przez internet. ale przepisy na bazie sody kuchennej, owszem. Działa fenomenalnie - wybielacz do prania: soda z wodą utlenioną, pasta usuwająca tłuste zabrudzenia z kuchni, nawet stare w piekarniku: soda z olejem. Czyszczenie brudnej wanny lub umywalki: posypać sodą, spryskać wodą z octem, może być z dodatkiem wody utlenionej. Kostki do czyszczenia sedesu: 3 części sody, 1 kwasku cytrynowego, bardzo ostrożnie skropić minimalną ilością wody utlenionej i/lub olejku aromatycznego, zlepić w kulkę lub kostkę w foremce, wysuszyć. W razie potrzeby wrzucić do wody w sedesie - czyści w zasięgu wody i perfumuje.
Awatar użytkownika
Asita
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Post autor: Asita »

Też tego mogę spróbować, niektóre domowe sposoby działają nawet lepiej niż te chemikalia, a jako że używałam w mojej pracowni boraksu, to teraz mam cały worek :D Eeej.....może wystawię na następnym bazarku porcyjkę? :lol: Kimera? Skusisz się na licytację? ;)
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Kontakt:

Dla ciekawości, bardzo chętnie! Sodę do prania - która też jest potrzebna do robienia proszku do prania - można zrobić przez wyprażanie sody do pieczenia.
Proszek do prania: kubek sody do prania, kubek boraksu, kostka mydła.
Proszek do zmywarek: 2 kubki sody do prania, 2 kubki boraksu, 2 kubki kwasku cytrynowego, kubek soli.
Do cyklu płukania dodać octu.
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

Dzięki, poczytam... Kupuję w rossmannie sodę do czyszczenia pod firmą domol - nie wiem, czym się różni od tej do pieczenia, ale podają na niej właśnie zastosowania dość podobne. Najczęściej uzywam sody do odgotowywania przypalonych garnków i patelni, pół godziny gotowania na małym ogniu z łyżeczką sody i wszystkie przypalone resztki odchodzą miękko i bez skrobania! Nauczyłam się tez nie wyrzucać skórek od cytryny, zanim je wyrzucę, to czyszczę nimi baterie i armatury.
cappuccino

Jezu, dziewczyny, ale pomysły! Może spróbuję kiedyś coś stworzyć sama. Teraz niestety nie mam nawet czasu prania wstawić i wszystko robi mój TŻ :o Muszę konieczne stworzyć tą pastę do czyszczenia piekarnika, bo mój błaga, żebym go w końcu wyczyściła.
Ale genialne to.

A no i jeszcze miałam powiedzieć, że Tostowi odrastają kłaki w zastraszającym tempie. Znowu muszę się pobawić we fryzjera. Więc to wygryzania to był tylko taki jednorazowy incydent - na szczęście.
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

może jakiś stres w reakcji na kolegę? niech nie wraca zatem ten stres
cappuccino

No może, chociaż wydaje mi się, że po prostu był brudny. Nie wiem czy przypadkiem nie dostał strzała od kolegi. Po kąpieli minęło.

Na razie odstawili tylko jedną kogucią walkę w sylwestra, na szczęście jak już pisałam, bez żadnych szkód. Tost w końcu przywołał Nachosa do pionu. Wydaje mi się, że są dobrze dobrani. Gdyby Tost nie był taki wyrozumiały i spokojny, to pewnie już bym ich musiała rozdzielać, bo Nachos ma swoje dni, w których to hormony przejmują nad nim władzę. Tost pozwala sobie na wiele, ale do czasu. Zawsze po jakimś czasie fuknie na "małego" tak, że ten biegnie na drugi koniec klatki.

Właśnie, porcella, pytałaś może jak tam rośnie jego rodzeństwo, ciekawa jestem czy też tacy duzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”