Polska przyroda

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Olek

Re: Polska przyroda

Post autor: Olek »

Czemu nie wolno trzymać piór w domu?
lubię

Post autor: lubię »

Kiedyś rozporządzenie zakazywało:
"(...)
2) zbierania, przetrzymywania i posiadania zwierząt martwych, w tym spreparowanych, a także ich części i produktów pochodnych;
3) niszczenia ich jaj, postaci młodocianych i form rozwojowych
4) niszczenia ich siedlisk i ostoi;
(...)
6) wybierania, posiadania i przechowywania jaj; oraz 7) wyrabiania, posiadania i przechowywania wydmuszek
8) preparowania martwych zwierząt lub ich części, w tym znalezionych;
(...)
11) umyślnego płoszenia i niepokojenia
12) fotografowania, filmowania i obserwacji mogących powodować płoszenie lub niepokojenie ptaków, przy nazwach których w załączniku nr 1 do rozporządzenia zamieszczono symbol "(1)"
(...)"
Ale okazuje się, że je zmieniono i od 2011 r. można już zbierać pióra http://www.koo.org.pl/aktualnosci/92-no ... orzadzenia Czyli możesz iść z tą mapą i pozabierać pióra do domu 8-)
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Według starego rozporządzenia z tego co pamiętam to nie mogłabym fotografować np. Bielika czy Rybołowa... Tak mi się wydaje. :P
Dropsio

Takie coś znalazłam... Wow :love: https://www.youtube.com/watch?v=yQOVcP67zFM
Dropsio

Mamy małą sensację. Mieliśmy jechać nad stawy na Rybołowa, ale pogoda się z rana popsuła i w końcu tato poszedł sam na stawy do wiochy obok na czaple... Owszem, czaple były, bielik był... Ale w tym wszystkim nagle coś dużego jasnego zanurkowało w wodę i SZPONAMI złapało rybę aby zanieść ją dwóm kręcącym się po niebie kawałek dalej młodzikom... Tato zdążył zrobić kilka zdjęć. Rybołów jak się patrzy! Nie da się określić płci, ale są 2 młode, więc sukces lęgu... Niesamowicie się cieszę. :yahoo: I to w miejscu gdzie według mam nie ma prawa ich być!
katiusha

Post autor: katiusha »

Poka, poka! :photo:
Dropsio

Ale kiedy widać tylko spód (i piękną rybkę w szponach)...
Nad domem kanie rude, w ogrodzie szaleją cierniówki z młodymi. Później wrzucę, bo dzieciaki są przeurocze :)

A my poszukujemy już lepszego obiektywu... Kasy trochę nazbieraliśmy i stać nas na używkę całkiem niezłej Sigmy 50-500... Problem w tym że chcielibyśmy tę z lepszym silniczkiem i stabilizacją, a taką znaleźć do Pentaxa to cud żeby cena była znośna. W Pl pewnie nawet nie ma co liczyć, pewnie będziemy sprowadzać z Niemiec albo UK :roll:

Zakochałam się w Finlandii (chodzi o kraj oczywiście 8-) )... Nie stać nas na samolot, z resztą drogo tam jest, ale od czego są nogi! :szczerbaty: Rozmawiałam już z tatusiem, doszliśmy do wniosku że z całym tałatajstwem (czyt. namiot, aparaty (nowy obiektyw będzie ważył prawie 2 kg, samo body 0.5 kg, statyw pewnie coś koło 1 kg, siatka maskująca i takie tam bzdety), ciepłe ciuchy, zapas wody itd.) pewnie zrobiłoby się jakieś 15 km dziennie. A do, powiedzmy, Mikkeli, jest jakieś 1600 km (trzeba by tylko promem przepłynąć...) Czyli jakieś 3 miesiące łażenia w jedna stronę. Tato nie dostanie raczej tyle wolnego, więc kicha... Kto idzie ze mną? :szczerbaty:
katiusha

Post autor: katiusha »

Mi też tyle wolnego nie dadzą...A wszystkie świnie w domu to już wogóle sie nie zgodzą :sadness:
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Byliśmy dzisiaj w miejscu gdzie widzieliśmy kiedyś bobra. Żadnych oznak jego bytowania więc chyba był tam przelotem...Ale za to było mnóstwo motyli
Obrazek

Obrazek

Małe łabądki dobrze ukryte w gałęziach
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Dropsio

Rozdarciuch. Myszołów (Buteo buteo) Nie wiem czemu, ale zjadło jakość :glowawmur:
Obrazek

Chciałam wrzucić zbiór różnych znośnych dla oka zdjęć których tu jeszcze nie było bo jestem zbyt leniwa... Ale na photobuckecie nie załadowało się ani jedno :idontknow: Nie wiem czemu. A były różne różniste ptasiory - podloty strzyżyka, cierniówki, głowienki, perkozy... Zaraz postaram się coś zdziałać z zalotami perkozów, może coś z tego wyjdzie ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze sprawy”