Tara, Kajsa i Aminka- zamieszkały w Warszawie :)

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Re: Tara, Kajsa i Aminka [Warszawa]- ad. wstrzymana/rezerwac

Post autor: silje »

Piękne :love: (miałam wstawić zdjęcie, nie miałam kiedy :redface: ..)
Beatko, a one mogą na tą chwilę już iść do DS?
Tylko martwię się trochę, bo DS mało się odzywa, a właściwie całkiem zamilkł.
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +20 w DT
Beatrycze
Miejscowość: ok. Warszawy
Kontakt:

Post autor: Beatrycze »

No właśnie nie wiem co dalej. Z nimi nic się nie zmienia, dalej daję po 1 ml wit. C i Tara bierze Euthyrox.
Jutro przyjeżdża do mnie następna dwójka z Bydgoszczy. Daj mi namiary , zadzwonię do nich.
TM - Peppa, Matylda, Zosia i Rysia, Lusia, Carmen, Gloria, Rozalka, Tequila
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

To leczenie będzie pewnie dożywotnie.

Pisze do Ciebie.
Ed. Już wszystko wiemy. Szukamy osoby do WPA.
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +20 w DT
Beatrycze
Kontakt:

Re: Tara, Kajsa i Aminka [Warszawa]- rezerwacja

Byłam dzisiaj na kontroli z całą trójką.
Tara:
waga: 883 g, schudła od ostatniej wizyty. Nie wiadomo czy to z powodu leków. Zalecono usg, zapisałam się na 30 czerwca.
Aminka:
waga: 695 g, dzisiaj oprysk okolicy grzbietu, bo ma nadal zmiany skórne o charakterze grzybiczym - powtórka za 5-7 dni.
Kajsa:
waga : 680 g, prawy kącik ust w stanie zapalnym, lekki obrzęk i 2 małe ranki, posmarowane atecortinem, kontynuacja w domu przez 10 dni 2x dziennie małą ilością.
Wszystkie miały obcięte pazurki.
Więc niewesoło to wygląda, na dzień dzisiejszy adopcja powinna być jeszcze wstrzymana do wyleczenia.
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Re: Tara, Kajsa i Aminka [Warszawa]-wstrzymane/ rezerwacja

Dziewczyny, weźcie już nie wymyślajcie.. Miałyście o tej porze być już spakowane.
Co prawda poza dolegliwościami Tary to są drobiazgi, ale jednak. Poprawiłam 1 post.
Swoją drogą- moim zdaniem Fungiderm co 5-7 dni to za mało, będzie się ten grzyb leczył bez końca. No ale ja nie wet.
Beatrycze
Kontakt:

Wklejam opis usg Tary:
30/06/2016 17:39: Badanie
Opis wywiadu: Przerzedzony włos na podbrzusznu, nie odrasta.
Opis badania:
Wątroba niepowiększona, powierzchnia torebki na dostępnym obszarze regularna. Miąższ jednorodny, normoechogeniczny, bez zmian
ogniskowych i torbieli. Układ naczyniowy nieposzerzony. Miąższ bez cech nasilonej lipidozy.
Pęcherzyk żółciowy dobrze wypełniony, o typowym kształcie, ściana bez uchwytnych deformacji. Drogi żółciowe pozawątrobowe nieposzerzone.
Żółć sonograficznie klarowna.
Śledziona niepowiększona, o językowatym kształcie, o grubości 3,4 mm, miąższ jednorodny, normoechogeiczny, bez zmian ogniskowych.
Nerki niepowiększone, o typowym kształcie, ok. 14 x 24,5 mm, torebki regularne. Budowa korowo-rdzeniowa zachowana, miąższ nieznacznie
niejednorodny, bez zmian ogniskowych, torbieli i mineralizacji. Miedniczki i moczowody na widocznym odcinku nieposzerzone.
Nadnercza niepowiększone, o typowym kształcie, bez zmian w miąższu, o regularnej torebce.
Żołądek poszerzony z obecną w świetle mieszaniną treści pokarmowej i gazu. Brak cech ostrego rozszerzenia żołądka. Ściana żołądka o
zachowanej budowie warstwowej, o grubości ok. 1,1 mm. Pasaż odźwiernikowy zachowany. Dwunastnica i jelita cienkie o zachowanej budowie
warstwowej ściany, o prawidłowej perystaltyce. Jelito ślepe bez widocznych zmian. Masy kałowe w jelicie grubym o typowym uformowaniu i
zagęszczeniu. Węzły chłonne krezkowe niepowiększone.
Macica niepowiększona, w szyjce pogrubiała do ok. 3 mm, hipoechogeniczna i nieco niejednorodna. Rogi o grubości ok. 2,8-3 mm bez cech
gromadzenia płynnej treści w świetle. Jajniki niepowiększone bez zmian torbielowatych.
Pęcherz moczowy dobrze wypełniony moczem, o typowym kształcie, okolica szyjki i widoczny odcinek cewki moczowej bez deformacji, cewka na
widocznym odcinku nieposzerzona. Ściana pęcherza bez uchwytnych zmian zapalnych, niepogrubiana. Mocz z niedużą ilością
hiperechogenicznych zagęszczeń tworzących cienką warstwę osadów na dnie( szlam), zagęszczenia nie tworzą jednak większych ziaren i
kamieni moczowych.
W jamie brzusznej obecności wolnego płynu nie stwierdzono.
Brak wolnego płynu na terenie klatki piersiowej i w worku osierdziowym.
Diagnoza: usg jamy brzusznej niesterylizowana
Zabiegi
USG 100
Zarejestrował: lek. wet. Andrzej Łobaczewski
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Czyli chyba wszystko ok z nią? Uff.
sarab

Post autor: sarab »

Jus sa u nas, cieszą się dużą klatką i zieleniną :) Jutro bierzemy je do weterynarza na Ursynowie (Plusvet) i będziemy prosić o wymaz, żeby zobaczyć co to dokładnie za grzybica. Kajsa i Aminka są trochę przerażone (siedzą pod półką), ale Tara już się przyzwyczaja do naszej obecności :)
Beatrycze
Kontakt:

Z niecierpliwością czekam na efekty wizyty.
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Re: Tara, Kajsa i Aminka- zamieszkały w Warszawie :)

Ja również.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”