Panna Hiacynta poleca się do adopcji /Mińsk Maz./w DS

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

Pola&Mela

Re: Panna Hiacynta poleca się do adopcji /Mińsk Maz./w DS

Post autor: Pola&Mela »

Hiacynta jest w nawet miła, ale Mela "broni terenu" :( - szczegóły napisałem na priv.

Jutro znowu spróbujemy :fingerscrossed:
Pola&Mela

Hiacynta ( imię pewnie docelowo będzie zmienione bo córce ciężko się ostatecznie zdecydować ;) ) po drugiej próbie zamieszkała w klatce z Melą.
Po pierwszych burzliwych wydarzeniach jest już lepiej, ca prawda widać, że Mela nie przyzwyczajona do przebywania z "dzieckiem", ale z czasem mam nadzieję, że będzie tylko lepiej :fingerscrossed:

W klatce ogólny bałagan i miejsce przez miski zajete - z czasem będą 2 jak poprzednio, ale póki co musi być duuuzo jedzenia żeby sobie prosiaki w drogę nie wchodziły ...

Foto niezbyt wyraźne bo bez lampy a maluch jest tak ruchliwy, ze wiekszość zdjęć jest nieostra.

/mozna kliknąć na miniaturkę/

świnki dobrze dobrane kolorystycznie ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
joanqa
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: joanqa »

To pięknie! Cieszę się, że tak szybciutko udało Wam się pogodzić panienki. Czyli nie wszystkie zachowania malutka zawdzięcza mamuśce :)
A u mnie niestety wciąż podgryzanie... Mamusia Hiacynty - Wichurka - to mała ale wredna zołza, która niby grzecznie ułożona obok kolankowanej Pysi potrafi jej znienacka "strzelić" zębami prosto w nos... Chyba potrzeba nam pół-facecika, coby te małe wredziochy rozdzielił po kątach.
Gaja
Miejscowość: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Post autor: Gaja »

Joanqa, nie strasz! ;) Może Hiacynta jest rozwrzeszczana po mamusi, ale poza tym to słodkie stworzonko ( które jednak wie czego chce ) :lol: Twoja Wichurka jest starsza, trudniej jest połączyć dorosłe świnki. Może faktycznie jakiś samczyk bezjajeczny by Wam się przydał ;)

Mela i Hiacynta pięknie razem wyglądają - faktycznie pasują do siebie:love: . Jak córka wymyśli nowe imię to się pochwalcie.
joanqa
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: joanqa »

No właśnie, świnkowi faceci właśnie zaczęli się mnie bać, bo grożę odjajczeniem :)
Pola&Mela

joanqa pisze:To pięknie! Cieszę się, że tak szybciutko udało Wam się pogodzić panienki. .
Takie do końca pogodzone to nie są- Mela dalej gania malucha, ale nie ma takich sytuacji jak za pierwszym razem gdy "ratowałem" malucha wyjmując go z klatki...
Mamy nadzieje, ze z czasem będzie coraz lepiej, tylko chcielibysmy żeby to nastapiło jak najszybciej bo myślę, że takie stresujace sytuacje nie są obojętne dla zdrowia prosiaczka.

Z klatki usunąłem póki co kulę na siano - maluch wsadza głowę ile sie da miedzy pręciki usiłując z wewnątrz wydostać najwyraźniej w jej mniemaniu lepsze siano niż to wystające obok i obawiam się, że jej się łepek kiedyś zaklinuje jak nikogo nie będzie w domu.
Planuję na tym miejscu hamaczek dla niej, dopasowany do jej wielkości - może jej Mela dokuczać nie bedzie bo widzę, że nieraz ją z norki chce wygonić, o spędzaniu z półki nie mówiąc - Mela najwyraźniej uważa, że to wyłącznie jej półka :|

Maleństwo z jednej strony strachliwe jest a z drugiej ciekawskie i jak czegoś chce to potrafi sie przemóc, np. je z ręki "trawę" z owsa lub pszenicy ( nie pamietam, które teraz ziarna mamy) - prawie do góry podskakuje żeby szybciej z ręki wziać :D
Pola&Mela

Hiacynta chyba w kręgach domowych będzie nosiła imię Kizia ( chyba dlatego, że jest takim kosmatym futrzakiem i kizia-mizia można robić ;) ) - jak się córce nie odwidzi to tak zostanie...

Ponieważ Mela potrafi zagonić prosiaka do śpiworka a później jeszcze wsadzić do środka głowę i jej przywalić to miałem chytry plan, ze jak Kizia dostanie drewniany domek z małym wejściem to Mela się tam nie dostanie i bedzie bezpieczna kryjówka.

Tak tez zrobiłem- w klatce wylądował taki domek:

Obrazek

Miejsce na domek było potrzebne, więc jedna miska wyleciała.

Obrazek

Obrazek

Plan był dobry, ale następnego ranka okazało się, że nie do końca ;) - Mela mimo bycia "grubaskiem" potrafi wejść do domku :lol: ( a ja zastanawiałem się czy Kizia nie bedzie miała za ciasnego wejścia :roll: ) Plus jest taki, że jak Mela wejdzie do domku to Kizia ma resztę klatki z legowiskiem i śpiworkami dla siebie i jest spokój.

Obrazek

Największa zgoda panuje podczas jedzenia- chyba, że zostaje ostatni listek i zaczyna się wyrywanie z pyszczków ;)

Obrazek
Gaja
Miejscowość: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Post autor: Gaja »

Kizia to bardzo fajne imię :102: . Kiedyś imionami "Kizia" i "Mizia" nazwałam dwie swoje tymczaski - maluszki polaboratoryjne... jak sobie o nich przypomnę, to od razu ciepło się robi na seercu :love:

Super mają Wasze dziewczyny, widać, że o nie dbacie. Co do domku - mam podobny u siebie, ale ma dwa wyjścia, co też jest niezłym rozwiązaniem przy dwóch lub kilku świnkach. Niech zgadnę - domek własnej produkcji? :love:
Pola&Mela

Tak -własna produkcja ;-) Przy dwóch wejściach to podejrzewam, że maluch by nie posiedział - Mela by miała łatwiej ją wygonić...
Staramy się żeby prosiaki miały jak najlepiej -w miarę możliwości...
Pola&Mela

Biegamy, bawimy się, jemy... głównie jemy ;-)

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”