Wracając do sedna... Posiadam klatkę ALEX 80x50 - http://imged.pl/klatka-dla-krolika-swin ... 24231.html
1.Chciałbym zapytać ,czy generalnie dwa świniaki(bo myślałem o jednym , aczkolwiek wiem ,że to zwierzęta strikte stadne , ale warunki też mi na to nie pozwalają jakoś bardziej) dałyby sobie radę w niej zamieszkać (oczywiście biorąc pod uwagę fakt ,że niemalże codziennie miałby udostepnione mieszkanie do hasania) .
2.Pomyślałem zwyczajnie ,że można byłoby powiększyć klatkę (opcjonalnie) , sklejką tzn. zrobić przy jednym z boków tej klatki po prostu "pięterko" z wejściem pochyłym zrobione oczywiście wszystko ze sklejki - pomysł narodził mi się dlatego ,że pod tym można byłoby zamontować domek lub (opcjonalnie) kieszeń wykonaną ze zszytych materiałów / po prostu cokolwiek pod to wstawić by nie graciło środka w/w klatki.
3.Ostatecznie mam przestrzeń wizualną i w jeden z rogów klatki chciałbym umieścić zwyczajny hamak. Na opcjonalnym piętrze pomyślałem nad częścią "żywieniową" tzn. miseczka z jedzeniem + kolby i ewentualnie coś co można byłoby dodatkowo fajnie wykonać (może nawet paśnik) - dla zaoszczędzenia miejsca na reszcie klatki (na poidło mam już w klatce zrobione miejsce na zewnątrz i do wewnątrz przechodzi sama rurka - w standardzie)
4. Co do zastosowania jako izolatora / podłoża myślałem o zwykłych trocinach z tym drewnianym brykietem / żwirek jak zwał tak zwał , aczkolwiek zainteresowały mnie te "maty" i części wykładzin / materiałow , co lepiej się sprawdza i jak wyglada ewentualna wymiana takiego podłoża.
5. Z tego co mi wiadomo , uzupełniać należy dietę w WIT C ( dodatkowo nielicząc warzyw i owoców) w płynie , aczkolwiek nie należy jej mieszać w wodzie , bo zatraci swoje właściwości odżywcze , rozumiem ,że wtedy podaje się coś takiego drogą strzykawkową bezpośrednio , lecz w jakich dawkach i z jaką częstotliwością ?
6. Samce / Samica ? Zalety ewentualne wady / szczególne różnice ?
Byłbym wdzięczny za kulturalne komentarze , ponieważ nie każdy ma warunki jak panienki z PlayBoya na Pałac z Notre Dame dla świniaków. (Chodzi mi tutaj o ich ilość jak wspomniałem w punkcie pierwszym jak i wymiary klatki)
Dziękuje raz jeszcze . Pozdrawiam !