Polska przyroda

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Dropsio

Re: Polska przyroda

Post autor: Dropsio »

lubię pisze:Generalnie karmniki nie powinny mieć formy domku z podłogą, bo będą służyły głównie do przenoszenia chorób.
O co konkretnie chodzi? O odchody czy coś innego?
U nas od 3 lat jest taki "domek" właśnie - podłoga jest wyłożona polipropylenem, który jest regularnie czyszczony, przy czym ptaki i tak do karmnika nie robią.

Dziś w karmniku pojawił się też rudzik :)
lubię

Post autor: lubię »

Tak, o odchody. Normalne ptaki robią do karmnika :szczerbaty: Jak macie podłogę z PP i ją czyścicie, to jest OK, na ogół ta podłoga jest z deseczek, niezbyt często szczotkę ogląda, że już o myciu nie wspomnę. A jeśli nawet byłaby myta, to wiadomo jak to jest z dezynfekcją drewna :idontknow:
Dropsio

Lubię, to my mamy jakieś tresowane ptaszki najwyraźniej, bo podłoga niemal błyszczy 8-) Nie no, kłopot z odchodami jest, ale tylko jak już przylecą szpaki, one śmiecą strasznie :roll:

Nasz karmnik jest przymocowany do deseczki, która z kolei jest przymocowana (tylko nie wiem jak) do metalowej rury - po takiej kotom trudniej się wspiąć ;)
Na szybko z dzisiejszego wypadu
Czubatka
Obrazek

Mysiek
Obrazek

I ćwierkajacy raniuszek
Obrazek
Dropsio

Na szybko - stadko 7 uhli :)
Obrazek
Lubię, na lodowca się nie wybieracie? My chcieliśmy jechać, bo to "tylko Milicz, w sumie dość blisko", ale coś w samochodzie pękło i pali 2x więcej niż normalnie... :roll:
lubię

Post autor: lubię »

Nie wybieramy, planów aż nadto mamy na miejscu. A poza rzeczonym w sobotę będzie też można obserwować stado ornitologów akademickich, bo mają akurat zlot ;)
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Dropsio

O, Marta, widzę że raniuszka dorwałaś :D
Też dzisiaj spotkaliśmy tego cudaka... Usiadł mi metr przed twarzą i patrzył się, przekrzywiając łepek. Potem odleciał kawałeczek i dał sobie cyknąć fotę
Obrazek

Obrazek

I gil
Obrazek

Znalazłam miejsce koło domu gdzie szaleją raniuszki, zniczki, mysikróliki, pełzacze, gile i sikorki... Fajnie jak się tak siedzi pół godziny w ciszy, nic się nie rusza... a potem nagle zlatuje się całe stado i wszystkie krzaczki się trzęsą, hałas okropny bo każdy ptaszek ćwierka po swojemu. Obłęd :love:
Awatar użytkownika
martuś
Kontakt:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
urszula1108
Miejscowość: Nadolice Wlk/Wrocław
Kontakt:

Post autor: urszula1108 »

Dzisiejsze?
Piękne :love:
Ja dzisiaj w pracy byłam i tylko z pociągu podziwiałam widoki.
Obrazek
Awatar użytkownika
martuś
Kontakt:

Tak dzisiejsze :102: Żałowałam, że cały dzień była mgła bo jakby chociaż na chwilę wyszło słońce to by były piękne zdjęcia :love:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze sprawy”