Kontrabanda z Chorzowa przeszmuglowana do Wrocławia!

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

lubię

Re: Kontrabanda - ratujemy oko! [CHORZÓW] wstrzymana

Post autor: lubię »

Post pod postem, bo duża zmiana - mała jest już u mnie :jupi: Wcale nie jest mała, a pod skórą skrywa potężny apetyt i sporo miejsca na większe gabaryty 8-)
Po przyjeździe wypuściłam ją na wybieg celem rozprostowania kości. Najpierw zabunkrowała się pod szafą, ale pół godziny później dziarsko truchtała po całym pokoju, zajrzała we wszystkie kąty, poleżała we wszystkich kryjówkach i pogadała z Rudym przez kratki oraz kurtuazyjnie wyżarła mu trochę siana :szczerbaty: Nas się na razie trochę boi, więc biega tylko w pustym pokoju, ale do osiągnięcia tego stanu wystarczy, że stoimy krok za progiem.
Póki co funkcjonuje jak dziecko w nowym przedszkolu - jest tu dużo fajnych rzeczy, ale jeszcze kompletnie nie kuma reguł, więc z jednej strony intensywnie korzysta z możliwości, z drugiej bardzo uważnie wszystkiemu się przygląda. Przed chwilą stanowczo protestowała przed zgarnięciem na noc do klatki, co uważam za dobry objaw: 1. zauważyła, że tu się na noc schodzi z wybiegu, 2. nie jestem tak straszna, żeby nie protestować :lol:
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

No to masz kolejną świnię w stadzie - i chyba udaną. Gratulacje dla zainteresowanych :shakehands:
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Awatar użytkownika
Panna Fiu Fiu
Administrator
Miejscowość: Chorzów
Kontakt:

Post autor: Panna Fiu Fiu »

Bandzia do charakterna świnka, jeszcze Ci pokaże co potrafi :D Generalnie bardzo nie lubi podnoszenia ale na kolankach poleży... Trzymam kciuki żeby się dogadała i została już na stałe :buzki:
Obrazek
Awatar użytkownika
sosnowa
Kontakt:

Re: Kontrabanda z Chorzowa przeszmuglowana do Wrocławia!

Post autor: sosnowa »

Ja też :love:
wilczurka

Post autor: wilczurka »

Ale widać różnice :)
lubię

No więc tak: z charakteru mi się podoba, chociaż raczej nie będzie można powiększać stada o kolejne samice - może to i lepiej? :twisted:
Trzymajcie kciuki, ale raczej mala zostanie ;) A bylo to tak: wczoraj Kontrabanda biegala sobie po pokoju (już wie, że jak otwierają klatkę, to można wyskakiwać i wskakiwać do końca zmiany :ok: ). Rudy siedzial zamknięty i udawal, że jego to nic nie obchodzi.
Nagle slyszę: "Mama, Rudy się wydostal i gania za Kontrabandą!" 3 susami znalazlam się na miejscu i co widzę? Kontrabanda gania za Rudym i go rytmicznie dziabie po lbie...
Rudego Fiona nauczyla, że samic się nie tyka, więc on grzecznie próbuje zgrywać macho, ale ząbkami w dól, żeby czasem nikt nie pomyślal, że móglby ugryźć. A ta cholera to z tylu go pogoni, to zabiegnie drogę, tylkiem przed nosem machnie i znowu dziab w leb, masakra. A szybka jest strasznie, więc wyglądalo to zalośnie.
Mimo wszystko, jestem dobrej myśli, bo mogla go dwa razy zagryźć, pięć razy pozbawić ucha i zadać niezliczoną ilość ran. Tymczasem skończylo się na powyrywaniu futra (w większości z glowy, acz i antypody ucierpialy nieco), klapaniu zębami i starannym obejrzeniu uzębienia, co razem z kilkukrotnym podstawieniem mu tylka pod nos uznaję za wyraz aprobaty. Rudy z jednej strony nadzwyzaj chętnie wrócil do klatki, gdzie się od razu polozyl, ale na pewno teraz tęskni wielce :mrgreen:
Wnioski na czas najbliższy: ogniwo blokujące rozsuwane drzwiczki trzeba za każdym razem zakręcać, bo najwyraźniej wszystkie świnie potrafią je zdjąć, jeśli tylko mają odpowiednią motywację...
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

Dobry opis! Na pewno się polubią, ale szacunek będzie miała dzięki dzisiejszym występom :-)
To "oglądanie" zębów, to strasznie jest zabawny obyczaj
A takie zasuwane to do niczego są, prawie mi się laborantki wydostały tym sposobem, a poleciałyby na łby, bo klatka stoi na samlach w trosce o mój kręgosłup.
lubię

Uprzejmie donoszę, że Kontrabanda już się nauczyła, że jak dzieci coś chrupią, to warto na nie nakrzyczeć - zapewne się podzielą. Jeszcze dość nieśmiało to robi, ale jednak nie daje przejść koło siebie z pietruszką - myto musi być :twisted:
Porcello, zamykane zgodnie z zamysłem producenta są bardzo skuteczne - do tego stopnia, że jestem jedyną osobą w domu, która potrafi je otwierać... ale ponieważ to dzieci mają się świniami zajmować, muszą mieć możliwość robienia tego samodzielnie - więc drzwiczki są wiecznie niedomknięte. Blokuję je takim czymś http://www.dromet.pl/pl/produkt/osprzet ... ieciem-ogz Normalnie wystarczy założyć jak haczyk, byle otworem do środka, bo gryzoniowi łatwo złapać coś w zęby i pociągnąć, ale trudno precyzyjnie wypchnąć na zewnątrz. Tzn. normalnie tak jest, ale zmotywowany gryzoń albo jest w stanie to popchnąć, albo obrócić i zdjąć haczyk (nie udało mi się ustalić, jak to robią). Dlatego teraz są zawsze zakręcane :idontknow:
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

Osobiście używam zakręcanego drucika... :102:
Awatar użytkownika
Panna Fiu Fiu
Administrator
Miejscowość: Chorzów
Kontakt:

Post autor: Panna Fiu Fiu »

Kontrabanda niestety odeszła :( :candle:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”